Ingen ändring i hovrätten – byggfirma måste betala över 1 miljon för dålig renovering till husbolag i Åbo


Huset på Betaniagatan var tidigare ett äldreboende men förvandlades för drygt tio år sedan till privatbostäder.
Ännu i början av 2000-talet var höghuset på Betaniagatan, invid Idrottsparken, ett äldreboende. För drygt tio år sedan köptes huset av lokala byggfirman Rakentajamestarit, som gjorde om boendet till lägenheter för privatpersoner. För de nya invånarna blev huset en besvikelse.
Snart efter att de nya invånarna flyttat in i huset i mars 2009 uppstod misstankar om att allt inte stod rätt till. Det luktade mögel i huset och invånarna fick symptom som kopplades till inneluften. Huset undersöktes och man uppmätte förhöjda halter av actinomyceter, olika svamparter samt stora mängder potentiellt giftiga mikrober i huset.
Bland annat visade det sig att gammalt byggmaterial hade lämnats kvar i bjälklaget, det vill säga det som utgör golv och tak mellan källaren och den första våningen, och att det i isoleringsmaterialet fanns mikrober.
Husbolaget försökte förhandla med byggfirman om åtgärder men då man inte kom överens beslöt husbolaget åtgärda problemen själv.
De sista renoveringarna gjordes i fjol somras. Då putsade man bjälklagen mellan våningarna 2 – 6 och kunde konstatera att också de bjälklagen var kontaminerade.
– Nu är huset i det skick det borde ha varit 2009, säger Kaisa Immonen, styrelseordförande i husbolaget Betanianpuisto.
Enligt husbolagets, och också rättens syn på saken, såldes lägenheterna som om de varit nya. Trots att själva huset ursprungligen är byggt 1959 lät man förstå att så gott som allt utom själva betongväggarna rivits och ersatts med nya material.
– Men allt var inte som nytt, berättar Immonen. Bland annat fanns det gammalt isoleringsmaterial kvar i bjälklagen och det här materialet bidrog till en så skadlig inneluft att invånarna inte kunde bo kvar i huset.
I slutet av år 2013 lämnade husbolaget in en första stämningsansökan med krav på ersättningar för de åtgärder man vidtagit bland annat för att putsa bjälklaget mellan källaren och första våningen. Hovrättens domslut, på tiotals sidor, avslöjar att bråket innehåller många spår.
– Det har varit en lång och tung process, säger Immonen och komprimerar:
– Allra mest har det handlat om vad byggfirman sålt och vad aktieägarna fått. Vad för slags byggmaterial kan man använda ifall man säljer lägenheter som nya? Kan man då använda femtio år gammalt isoleringsmaterial?
Att också hovrätten ger husbolaget rätt och dömer att byggfirman måste betala över 1 miljon euro till husbolaget, är ett beslut som välkomnas av husbolaget. Bråket är ändå långt i från avgjort eftersom byggfirman och husbolaget fortsättningsvis har olika åsikter om vad som hänt.
Från husbolagets sida är också en ny stämningsansökan gällande sådana delar av huset som inte omfattades av den första stämningsansökan, på gång. Den nya stämningsansökan gäller våningarna 2–6 och går lös på cirka 2 miljoner euro.
De renoveringar som husbolaget varit tvunget att göra har finansierats med lån. Eftersom man anser att det är byggfirman som förorsakat skadorna genom att inte från början göra ett ordentligt jobb vill man att byggfirman står för kostnaderna.
ÅU har nått Rakentajamestarit men företagets representant är fåordig och uppger att man ännu inte fattat beslut om huruvida man tänker söka ändring i hovrättens dom hos högsta domstolen. I övrigt vill Rakentajamestarit inte kommentera fallet.
Företaget, som nyligen avslutade byggandet av S:t Karinshuset i S:t Karins, har nyligen bytt namn till RM oy Fin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.