Inga skor på framtidens Arbiskurser i nya Sossen – nya skolhuset i Åbo ska bli en strumpskola

S:t Olofsskolans nya skolhus på Klostergatan i Åbo kan vara klart tidigast i slutet av år 2027.
Det betyder att skolan måste fortsätta på sin tillfälliga adress på Smedsgatan längre än planerat. Det nuvarande hyreskontraktet går ut i juni 2027, men måste enligt de senaste planerna förlängas.
Förslaget som serveras för stadsstyrelsen på måndag är att den gamla skolbyggnaden på Klostergatan rivs och ersätts med ett nybygge för 600 elever. De färskaste siffrorna handlar om en personal på omkring hundra personer med lärare, elevvårdspersonal och till exempel städare.
Det nya skolhuset ska ha modern arkitektur, vara funktionellt och fylla dagens krav på kvalitet.
Eget kök eller bara servering?
En stor fråga som återstår att lösa är det nya skolhusets kök. Ska det vara ett kök där maten tillagas eller ska det bara vara ett serveringskök, där maten lagas någon annanstans?
Hittills har man räknat med ett tillagningskök, där 2 000 portioner mat skulle lagas varje dag.
Nu har det dock visat sig att skolköket i grannbyggnaden Luostarivuoren koulu på Klostergatan är i så dåligt skick att det måste renoveras och förnyas. Också matsalen i den finska grannskolan kräver renovering inom kort.
Därför ska det under hösten utredas om skolmaten för båda skolorna i fortsättningen kunde lagas i Luostarivuoren koulu, som i dag har över 1 000 elever.
Mindre personal, mindre yta
På det sättet kunde staden spara i personalkostnader. Ett tillredningskök behöver en personal på ungefär tio personer, medan ett serveringskök klarar sig med omkring fem i personalen.
Ett serveringskök kan också vara mindre än ett kök där maten lagas och använder mindre energi.
Ett tillagningskök för 2 000 portioner borde vara 180 kvadratmeter stort, medan 100 kvadratmeter räcker för ett serveringskök. Det betyder en skillnad på ungefär 400 000 euro.
Förslaget: Nya Sossen
- Nya skolhuset planeras för 600 elever med nio klasser per årskurs, det vill säga 27 undervisningsgrupper och sex specialgrupper.
- Man räknar med högst 25 elever per undervisningsgrupp och 16 elever per grupp i kemi, fysik, slöjd och huslig ekonomi.
- Skolhuset kan få två salar för undervisning i geografi och biologi, den ena mer för teori och den andra för mer praktiskt arbete, som experiment.
- Tre labb för fysik och kemi planeras och två kök för huslig ekonomi.
- Klassrummen för konst och slöjd ska placeras i de nedre våningarna, så att Arbiskurser också kan ordnas i dem, utan att kursdeltagare måste gå genom hela skolan.
- 200 000 euro ska reserveras för konst.
- Den gamla skolbyggnaden får rivas först då detaljplaneändringen har vunnit laga kraft.

Gymnastiksal med parkettgolv
En annan öppen fråga är var den 760 kvadratmeter stora gymnastiksalen ska placeras. Ett alternativ är under elevernas rastdäck inne på gården. Ett annat är i hörnet av skolhuset, mot brinken.
Eftersom tomten är smal planeras ett däck där eleverna kan vistas på rasterna. Det ska vara så naturenligt som möjligt och hänga ihop med Samppalinnaparken.
Rastdäcket ska uppmuntra tonåringarna att röra på sig. Parkourmöjligheter, multiarena eller utegym är några förslag. Samtidigt ska rastdäcket också ha trådlöst nät och tillräckligt med tak för att skydda mot sol och regn.
Nya gymnastiksalen
- Gymnastiksalen föreslås få parkettgolv, så att det går att spela basketturneringar på hög nivå.
- Den ska kunna delas i tre delar med ljuddämpande draperier.
- Salen ska ha fullstora planer för basket, volleyboll och badminton.
- Den ska också ha träningsplaner för innebandy, futsal och handboll.
- I salen ska man också kunna utöva dans, gymnastik och cheerleading.
- Målet är en fri takhöjd på åtta meter.
- Skolan har också önskemål om ett gym i anslutning till gymnastiksalen.
- Salen ska också få audiovisuell utrustning för evenemang.
Skiftesdagis ska också renoveras
Också det nya skolhusets granne, skiftesdaghemmet på Kaskisgatan, ska renoveras ordentligt och byggas ut med två nya delar.
Daghemmet och den nya skolan föreslås få en gemensam infart för servicetrafik.
Blir en strumpskola
Nya Sossenhuset ska också kunna användas kvällstid och på veckoslut av Arbis och föreningar. Staden räknar med att cirka 230 personer i veckan går på någon av Arbis kurser i huset plus 100 personer ibland på veckosluten.
Det nya skolhuset blir en så kallad strumpskola, där ingen har skor på inomhus. Det här kommer också att gälla dem som använder skolhuset på kvällstid.
Skolhusprojektet ska få en egen webbsida på stadens webbplats. Där ska det finnas info om tidtabellen och annat aktuellt som rör det nya skolhuset.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.