Inga rum för misstag under tusen miles långa Iditarod-loppet


I mål. 26 dagar, 19 timmar och 18 minuter tog det Toni Lund att cykla 1600 kilometer genom snön. Det resulterade i en tiondeplats. Foto: Pirvat
Då Toni Lund år 2015 deltog i Iditarod Trail Invitational, ITI, var han den första finländaren som försökte sig på det 350 miles långa loppet (560 km). I år var han också den första finländaren som tog sig an det tusenmilesloppet (1 600 km)
Under ITI-loppen är det förbjudet att få hjälp av utomstående. Deltagarna bär med sig den utrustning och mat man kommer behöva.
Dock är det tillåtet att på förhand via post skicka mat till avlägsna byar, mat som de sedan plockar upp på vägen. Vatten fås till största del genom att smälta snö.
– Är man inte väl förberedd är det ett mycket farligt projekt att åka ut i 40 minusgrader och snöstorm, säger Lund.
Ingen ”normal” vinter i Alaska
350-milesloppet han deltog i år 2015 gick smidigt. Det fanns inte mycket snö och det hade varit vatten på isen före tävlingen, som sedan frusit och utgjorde ett hårt underlag för de tävlande.
– Det finns egentligen inte något som heter normal vinter i Alaska, men detta var ändå en vinter i total motsats mot det normala. Alla tidsrekord slogs det året, vinnaren kom i mål på under två dygn.
Lund kom i mål som bästa europén på 2 dagar och 18 timmar, som åttonde av 50 deltagare.
Man måste på förhand fundera på allting som kan gå fel och förbereda sig för att överleva de situationerna.
Efter den prestationen kände han att tusenmilesloppet väntade på honom. För att förbereda sig för loppet utmanade han sig själv förra sommaren genom att cykla igenom hela Finland.
På dryga fem dygn cyklade han från landets sydligaste punkt Hangö, till den nordligaste punkten Nuorgam. En resa på just under 1 500 kilometer.
– Det var ett test för att se hur min kropp skulle reagera. Det loppet kan inte riktigt jämföras med Alaska, men det var nog ändå jobbigt.
Mycket snö från början
Som konstaterat är Alaskas vinter oförutsägbar, och ett lopp på samma rutt kan variera mycket från år till år.
Är det mjuk snö får man leda cykeln, en så kallad fatbike klarar inga under trots att den lämpar sig för snöväder. Under vissa turer får man leda mera än man får cykla, andra gånger leder man mindre.
Medan Lunds ITI-lopp 2015 var ett snabbt lopp med väldigt lite ledande, var tusenmilesloppet i år det motsatta. Det var mycket snö från början, och det snöade mycket också under tävlingen. Till råga på allt insjuknade han i diarré och tvingades vila ut i ett dygn.
– Turligt nog hade jag med mig mediciner. Man måste på förhand fundera på allting som kan gå fel och förbereda sig för att överleva de situationerna.

Tuffa ödemarker. Senare i år kommer det ut en dokumentärfilm om 1 000-milesloppet. Foto: Privat
Han trodde sig ha tillfrisknat och fortsatte färden, men diarrén kom tillbaka nästa dag.
– Jag slogs av tanken att detta är totalt omöjligt att slutföra. Då fick jag bara ta ett steg i taget, och så småningom fick jag mera energi. Men det var ett par väldigt tunga dagar.
Snön fortsatte vräka ner, och loppet bestod sist och slutligen av mera ledande än cyklande.
– Jag ledde cykeln över isen på Berings hav under 21 timmar i sträck. Det är en av de farligaste sträckorna på loppet, där ett misstag kan kosta dig livet.
Under de 21 timmarna fanns det ingen chans till vila, det var bara att äta, dricka och pressa framåt. Han fick en mild frostskada på handen, men klarade sig annars oskadd.
En otrolig känsla att komma i mål
Ställvis körde han genom Alaskas vildmark tillsammans med andra deltagare, men de flesta sträckorna körde han ensam.
Sista sträckan av loppet valde han medvetet att slutföra ensam, eftersom han ville njuta av ensamheten. Det var enligt honom den mest givande delen.
– Att komma i mål efter alla prövningar var en otrolig känsla. Jag gick över mina egna gränser flera gånger. Tusenmilesloppet i Alaska var en omöjlig dröm som jag gjorde möjlig.
Läs mer om Toni Lund här.
Iditarod Trail Invitational (ITI)
- Iditarod-hundspannslopp har ordnats på rutten sedan 1973. Under 1990-talet lades möjligheten att färdas till fots, på skidor eller med cykel till, och ITI föddes.
- Finns i tre längder: 150, 350 och 1 000 miles, vilket motsvarar ungefär 240, 560 och 1 600 kilometer.
- Tusenmilesloppet startar i Anchorage och avslutas i Nome. Tidsgränsen är 30 dagar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.