Förflytta dig till innehållet

Inga resurser granska alla tusentals kilometer jordkabel – bonden Anders Abrahamsson: "Varför så släpphänt?"

Så här grunt låg kabeln som gick av för ett par veckor sedan på Anders Abrahamssons åker i Rosendal på Kimitoön. Det var en situation förenad med livsfara. Foto: Anders Abrahamsson


–Visst måste man vara lite orolig då man hör sådant här. Att lägga ner jordkabel är ett grundläggande arbete som borde lyckas utan större problem.
Det säger Timo Pietilä, överinspektör vid Säkerhets- och kemikalieverket Tukes till vars uppgifter det hör att övervaka elnätsbolagen och deras verksamhet.

Jordkabel kom upp till vägytan

På Kimitoön har den verksamheten ifrågasatts till exempel då Anders Abrahamsson för ett par veckor sedan med traktorns alvluckrare rev av en jordkabel på 32 centimeters djup då den borde ha legat på minst 70 centimeter.
– Det är det allvarligaste fallet som vi på Tukes elsäkerhetssida hittills har hört om, det var ju en situation förenad med livsfara. Men visst har vi fått höra en del annat också, bland annat om en väg där jordkabeln kom upp till ytan. Vi kommer att skicka brev både till nätbolagen och deras entreprenörer för att påminna dem om vikten av att jordkabelarbetena utförs korrekt, säger Pietilä.

Inga resurser kolla alla tusentals kilometer jordkabel

Han tillägger att frågan tas upp vid Elsäkerhetsföreningens träff för befullmäktigade granskare under torsdag-fredag.
Sådana granskare har tjänstemannaansvar då de utför certifieringsgranskningarna som lagen om elsäkerhet föreskriver. De ska göras senast året efter att ett område har blivit klart.
Vart femte år ska dessutom en periodisk besiktning göras.
– Men fokus ligger på tekniken. Inte finns det resurser att gå och kolla alla de tusentals kilometer elkabel som nu läggs ner i Finland, säger Pietilä.

Kan bli dyrt hitta felen

– Om kabeln inte finns där den borde, enligt nätbolagens kartor, så kan det i framtiden bli besvärligt och dyrt att hitta felen. Har man luftledningar ser man ofta var felet finns. Om jordkablar grävs ner för grunt eller skyddas för dåligt kan det bli fel på många ställen.
– Det finns anvisningar, nu skulle det bara gälla att alla skulle följa dem, säger Pietilä.

Stenar gömda i jorden

Anders Abrahamsson undrar varför inte jordkabelarbetena granskas desto mera.
– Hur ska det bli efter tio år då en stor del av odlarna är nya och ingen längre ser spår av var kablarna har grävts ner? Någon karta har åtminstone inte jag lyckats få tag på trots att omkring fem kilometer kabel har lagts ner på mina åkrar.
– Det enda jag har fått tag på är kabeln som jag rev av med traktorn, plus ett tiotal verkligt stora stenar som listigt har gömts i jorden, det är ju billigare än att köra bort stenarna. Efter ett par år har säkert många stora stenar stigit upp mot ytan så bönderna kör sönder redskapen på dem.

”Nog skulle kablarna hittas om det svider tillräckligt i plånboken”

Abrahamsson tillägger att markägare undrar vem som ska våga rensa diken där en jordkabel har lagts ner, ingen vet ju hur grunt den ligger.
– Mycket nonchalans har jag stött på men det här tar priset. Med tanke på den minutiösa granskningen av jordbruket så är frånvaron av adekvat granskning av jordkabelarbetena helt oförståelig.
Vi bönder kan förlora fem procent av våra stöd om vi inte har lämnat 60 centimeter utan bara 50 centimeter obearbetat till diket, för att lite jämföra hur det granskas.
– I Kanada brukar man säga att goda lärdomar är dyra och riktigt bra lärdomar är mycket dyra. Min poäng är att myndigheterna borde sanktionera nätbolagen ordentligt. Nog skulle kablarna hittas om det svider tillräckligt i plånboken.

Anders Abrahamsson befarar att slarvigt nergrävda kablar kan bli ett jätteproblem – jordkablar grävs ju ner på många håll i Finland. Foto: Dan Lolax


Stora delar av Kimitoön ska få jordkabel – arbetena kommer att totalt kosta cirka 25 miljoner euro. Foto: Monica Sandberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter