Inga nya rekommendationer om munskydd är aktuella i Egentliga Finland

Ännu inte aktuellt med nya rekommendationer om användningen av munskydd i Egentliga Finland. Foto: Jeanette Östman-SPT
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt bedömer att det ännu inte behövs några utvidgade rekommendationer om användningen av munskydd i regionen.
Institutet för hälsa och välfärd, THL, meddelade i går att det kan bli aktuellt med skyddsrekommendationer i skolor, bibliotek och andra offentliga lokaler under virusets upptrappningsfas då incidensen är mellan 10 och 25 fall per 100 000 invånare.
Inom sjukvårdsdistriktet ligger man stundvis på gränsen till att uppfylla kriterierna, men ännu är det inte aktuellt med några nya rekommendationer, säger överläkare Esa Rintala.
– Vi tillhör det område som THL betraktar som rött, men siffrorna pendlar på båda sidorna av tio fall med två veckors mellanrum, i bland är vi över, i bland under.
– Vi uppfyller inte riktigt alla andra kriterier som THL har slagit fast och vi har till exempel lyckats spåra smittkällorna. Vi är alltså inte inne i en spridningsfas.

Esa Rintala. Foto: Mia Hämäläinen
Rintala förstår de medborgare som tycker att THL:s informationsgång känns förvirrande och att budskapen kan vara svåra att förstå.
– Det är sant. Därför är det viktigt att regionerna kan ge noggranna anvisningar på hur man ska agera. Coronaläget i Egentliga Finland är olikt det i huvudstadsregionen och det är förvirrande om man rekommenderas använda munskydd i biblioteken i Helsingfors, men inte i Åbo.
Sjukvårdsdistriktetska därför nu tillsammans med regionalförvaltningsverket och kommunerna grunda en gemensam regional styrgrupp som ska ta ställning till vilka rekommendationer som ska gälla i Egentliga Finland.
Gruppens sammansättning och uppgifter presenteras senare under fredagen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.