Förflytta dig till innehållet

Inga män på scenen då Jakob Höglund gör Kalevala för Åbo svenska teater

Jakob Höglund i Åbo Svenska Teater i september 2019. Foto: Mikael Piippo/SPT


Teaterregissören och koreografen Jakob Höglund kan sannerligen inte beskyllas för att rädas utmaningar.
Höglund har valt att dramatisera Finlands nationalepos Kalevala för Finlands äldsta teaterhus, Åbo Svenska Teater (ÅST).
Höglunds version av Kalevala är en kombination av nykomponerad musik, dans, animation och dockteater. Verket har premiär på ÅST:s stora scen den 19 september.
— Det känns som att jag har vågat mig ut på okända vatten. Jag känner mig inte säker med det här verket, det kan gå hur som helst. Det här är ett musikteaterverk med många element som jag aldrig gjort tidigare, säger Höglund.

”Jag är inte här för att ge en historielektion”

ÅST firar sitt 180-årsjubileum i år och förväntningarna på Kalevala är stora. Verket baserar sig på Lars och Mats Huldéns svenska översättning.
Höglund säger att det varit roligt och givande att arbeta fram en svenskspråkig teaterversion av nationaleposet.
— Jag har lyckats sätta åt sidan tanken att jag ska göra ett verk som säljer bra. Det är klart att jag hoppas att uppsättningen blir en succé och att det kommer mycket publik, men eftersom boken är så egen i sin form har jag velat att också föreställningen ska få bli det.
Samtidigt är Höglund medveten om att Kalevala är en enormt viktig skrift för finländsk kulturhistoria, och ett verk som många finländare redan har en bestämd uppfattning om.
— Jag försöker att inte tänka så mycket på det. Jag är inte här för att ge en historielektion. Jag har tagit stora friheter och säkert gjort tolkningar som alla inte håller med om, men det tror jag Lönnrot också gjorde när han flätade samman sångerna till en helhet.

Inga män på scen

Ensemblen i ÅST:s uppsättning av Kalevala består av 25 artister. Ingen av dem är man, vilket är ett medvetet val av Höglund.
—  Kalevalas hjältar och huvudroller är i huvudsak män. Den här gruppen ger en intressant kontrast till materialet, säger regissören.
Ett annat val han gjort, delvis av ekonomiska skäl, är att hålla orkestern liten. Den består av en kapellmästare och tre musiker.
—  Jag har valt att ha en lite mindre orkester för att kunna ha med den under hela repetitionsperioden. Det är en prioritering vi gjort för att kunna jobba i process även med orkestern, säger Höglund.

”Stormskärs Maja” ett genombrott

I och med Kalevala återvänder Jakobstadsbördiga Jakob Höglund till Åbo. Han regisserade ”Stormskärs Maja” vid ÅST för fyra år sedan – en produktion som blev väldigt betydelsefull för honom.
— I och med det verket blev mitt namn mer känt i södra Finland och jag började få fler jobb. I ”Stormskärs Maja” hittade jag ett formspråk och en signatur för vad jag är som regissör, säger Höglund.
Höglund har också regisserat flera verk vid finskspråkiga Vasa stadsteater, och i fjol satte han upp pjäsen ”Sommarboken” vid Lilla Teatern i Helsingfors.

Via Vasa till Helsingfors

Efter Kalevala vid ÅST kommer Höglund att regissera verket ”Romeo+Julia” vid Vasa stadsteater. Sedan hoppar han in i sin teaterkarriärs första fasta anställning, som konstnärlig ledare för Lilla Teatern.
Lilla Teatern är en del av Helsingfors stadsteater, och Höglund ser fram emot sitt nya jobb med stor iver.
—  Det är fantastiskt kul för mig som regissör. Alla typer av jobb som jag gjort tidigare kan jag göra också där. Jag kan regissera på finska, jag kan regissera på svenska, jag kan regissera en liten monolog och jag kan regissera stora musikaler.

Slut på frilansandet

Anställningen vid Lilla Teatern börjar i november och markerar slutet på en lång period som frilansare.
— Jag har haft jätteroliga jobb under den tiden, men i tio år har jag jobbat väldigt mycket, åkt från ett ställe till ett annat med min resväska och bott i gästlägenheter. Det har varit tungt, också för privatlivet, säger Höglund.
— Det är inte tryggheten i en fast anställning som lockar mig mest, utan möjligheten att få vara på ett ställe och att kunna utveckla Lilla Teatern långsiktigt.

”Det känns som rätt tidpunkt att komma tillbaka”

I och med anställningen vid Lilla Teatern har Höglund flyttat sin fasta adress tillbaka till Finland. Han flyttade till Stockholm år 2007, och förutom i Finland har han arbetat i Sverige och Norge.
Snart tar resandet slut, åtminstone för en tid.
— Det känns som rätt tidpunkt att komma tillbaka nu, säger Höglund.

Jakob Höglund i Åbo Svenska Teater i september 2019. Foto: Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter