Förflytta dig till innehållet

Inga lönesänkningar att vänta för Pargas blivande stadsdirektör – ansvaret minst lika stort som förr, menar forskare

Privat/ÅU/Adobe Stock Photos/Mikael Heinrichs
tre porträttbilder i ett kollage med pengar i bakgrunden
Kring 9 000 euro? Pargas nya stadsdirektör, Jari Kesäniemi, Antti Kuusela eller Tom Simola, kan sannolikt förvänta sig en månadslön i den storleksklassen.

Vad ska den nya stadsdirektören i Pargas ha för lön? Då det i princip återstår tre kandidater till stadsdirektörstjänsten i Pargas är lönefrågan också något som tål att tittas på.

Trots att välfärdsområdena tagit över en stor del av kommunernas tidigare uppgifter, anser forskare att ansvaret är minst lika stort som förr.

Inte helt enkelt att jämföra

Att göra en lönejämförelse i sig är ingen enkel match, men enligt fastställda beskattningsuppgifter samt övrig tillgänglig information om gällande direktörsavtal kan man konstatera att lönenivån för en stadsdirektör i en stad av motsvarande storlek som Pargas ligger någonstans mellan 8 400 och 10 000 euro i månaden.

I Raseborg som i mars i fjol valde Petra Theman till ny stadsdirektör ligger månadslönen just nu på ungefär 10 500 euro, medan Hangös nyvalda stadsdirektör Petra Ståhl hade ett löneanspråk på 10 000 euro. Hangös tidigare stadsdirektör Denis Strandell hade strax under 9 000 euro i lön, medan Raseborgs tidigare stadsdirektör Ragnar Lundqvist landade på 11 300 euro i månaden.

Forssas nuvarande stadsdirektör Jari Kesäniemi hade då han tillträdde sin tjänst 2017 en månadslön på 8 400 euro, vilket är ungefär det samma som kommundirektör Antti Kuusela i Borgnäs (8 342 euro då han tillträdde 2022). Till lönerna tillkommer ännu olika former av förmåner (t.ex. telefon, bil, bostad, bonusar med mera), som varierar mellan kommunerna.

Enligt den senast slutförda beskattningen hade ÅU Medias vd Tom Simola en förvärvsinkomst på drygt 131 000 euro under 2022. Det betyder en månadslön på knappa 11 000 euro.

Simolas ingångslön i Raseborg då han tillträdde som stadsdirektör år 2015 var 10 000 euro i månaden. Då ska man ändå komma ihåg att Raseborgs invånarantal är nästan det dubbla jämfört med Pargas dito.

Patrik Nygrén som avgick från tjänsten som stadsdirektör i Pargas hade senast en månadslön på 8 665 euro, vilket rimmar väl med den genomsnittliga lönen i kommuner av samma storlek. Jan D. Oker-Blom i Lovisa (cirka 15 000 invånare) gick in med en månadslön på 8 500 euro då han tillträdde i november 2017.

Forssa och Pargas rätt lika i storlek

Jämför man kommunernas nyckeltal är Pargas och Forssa rätt lika i storlek. Enligt statistikcentralen hade Pargas 14 991 invånare i slutet av 2022 medan Forssa låg på 16 459. Borgnäs hade 5 011 invånare i slutet av 2022.

Forssa

  • 16 457 invånare
  • varav 0,3 % svenskspråkiga
  • Fullmäktige (43 platser): SDP 13, Saml. 10, Sannf. 6, VF 5, C 4, KD 3, Gröna 2.
  • Viktigaste industrigrenen: livsmedelsproduktion
  • Främsta idrottslag: Forssan Alku, damernas basketliga och FPS, ishockey i herrarnas Mestis.

Pargas

  • 14 991 invånare
  • varav 54,6 % svenskspråkiga
  • Fullmäktige (35 platser): SFP 19, Saml. 5, SDP 3, Gröna 3, Sannf. 3, VF 2.
  • Viktigaste industrigrenen: processindustri
  • Främsta idrottslag: SC Wolves, innebandy i Finlandsserien. Pargas IF, verksamhet inom sju olika grenar.

Borgnäs

  • 5 011 invånare
  • varav 2,2 % svenskspråkiga
  • Fullmäktige: (27 platser): C 8, SDP 7, Sannf. 6, Saml. 4, Gröna 1, Rörelse nu 1.
  • Viktigaste industrigrenen: logistikbranschen
  • Främsta idrottslag: Halkian Alku, fotboll i division 4. E-sportaren Joona ”Serral” Sotala är ursprungligen från Borgnäs.

Källor: Statistikcentralens uppgifter per 31.12.2022, justitieministeriets informations- och resultattjänst tulospalvelu.vaalit.fi, Skatteverkets uppgifter om samfundsskatt, basket.fi, mestis.fi, pornainen.fi.

Krympande kommuner

Samtliga kommuner i jämförelsen har tappat invånare de senaste tio åren, procentuellt sett är det Forssa som varit den största ”förloraren” av de här fyra kommunerna under den tidsperioden (-7,2 procent), medan hela landets invånarantal ökat med 2,5 procent under samma tid.

Senast Tom Simola fungerade som stadsdirektör i Raseborg 2017 hade staden 27 851 invånare.

Befolkningsutvecklingen de senaste tio åren (2012–2022)

  • Pargas -3,7 %
  • Forssa -7,2 %
  • Borgnäs -2,5 %
  • Raseborg -4,3 %
  • Hela landet +2,5 %

Källa: Statistikcentralens uppgifter per 31.12.2022.

Snittlönen strax under 8 400 för två år sedan

Den genomsnittliga månadslönen för en kommun- eller stadsdirektör (eller borgmästare) enligt statistikcentralens utredning i oktober 2021 låg då på 8 397 euro, men skillnaderna är stora.

Medianen för kommuner med under 2 000 invånare låg på drygt 6 300 euro i månaden medan medianen för kommuner med över 50 000 invånare låg på knappa 13 700 euro i månaden.

Att situationen är en annan just nu än för ett år sedan är också ett faktum, i och med att kommunernas kostym har krympt betänkligt i och med välfärdsområdenas intåg.

Även om social- och hälsovårdsuppgifter flyttats till välfärdsområdena, är ansvaret hos kommundirektörerna minst lika stort som förut.

Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet

Kommunförbundets Marianne Pekola-Sjöblom, som är forskningschef för strategienhetens team för kommunpolitik och kommunledning, säger att det skulle vara förvånande om lönenivån skulle ha sänkts i någon kommun.

– Även om social- och hälsovårdsuppgifter flyttats till välfärdsområdena, är ansvaret hos kommundirektörerna minst lika stort som förut. I dag finns större utmaningar i verksamhetsmiljön, arbetet innebär mera intressebevakning mot välfärdsområdena och staten, plus till exempel förberedelser inför reformen av arbets- och näringstjänsterna, vilket betyder nya uppgifter för kommunerna.

Hon säger också att rekryteringen blivit svårare för många kommuner, vilket i sin tur gör att kommunerna måste reagera genom att höja lönenivån för att kunna rekrytera en kvalificerad kommundirektör.

Enligt henne råder det liknande utmaningar med tillgången på kvalificerad arbetskraft inom det kommunala som på annat håll inom arbetslivet.

Direktörsavtalet utformas senare

Gilla Granberg (SFP) som är styrelsens och rekryteringsarbetsgruppens ordförande säger att direktörsavtalet är något som förhandlas fram först efter att man valt ny stadsdirektör.

– Vi är inte där ännu, men vi har börjat se på en del olika avtalsmodeller redan i det här skedet, säger hon.

Enligt kommunallagen ska det i direktörsavtalet bland annat ingå målsättningar för ledarskapet och hur man utvärderar direktörens arbetsinsats. I avtalet kan det också ingå klausuler om ett eventuellt avgångsvederlag.

Avgångsvederlaget mellan olika kommuner varierar också. Vanligtvis ligger avgångsvederlaget mellan 6 och 12 månaders lön (antingen med eller utan lön under uppsägningstiden) om direktören avgår till följd av en förtroendekris.

Patrik Nygrén hade sex månaders lön som avgångsvederlag i det direktörsavtal han undertecknade år 2015.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter