Förflytta dig till innehållet

Inga gps-halsband på vargar i år – påverkar nästa års uppskattning av beståndet

Petri Timonen/ Luke.
En varg i en snöig skog.

Petri Timonen/ Luke.

Den här vargen har utrustats med en GPS-sändare. Foto: Petri Timonen/ Luke.


Naturresursinstitutet Luke har beslutat att inte förse vargar med gps-halsband i år. Vargarnas gps-märkning görs vanligtvis på våren och till exempel i fjol märkte Luke sammanlagt 18 vargar i olika delar av Finland.
–  Vi märker inga vargar med gps-kragar under våren 2020 och inga positionsdata om märkta vargar visas efter slutet av februari 2020, säger forskningschef Katja Holmala vid Luke i ett pressmeddelande.
Orsaken till Lukes beslut är att man vill satsa resurser på att utveckla informationstjänsten om vargar och processerna för vargmärkning. Luke har haft störningar och avbrott i sitt datasystem under hösten och väljer nu att försöka hitta en lösning på problemen.

Ny uppskattning av vargbeståndet väntas i vår

Märkningen av vargar började på 1990-talet och informationen har använts bland annat för forskning och beståndsberäkningar. Luke använder informationen som gps-halsbanden förmedlar bland annat för att uppskatta vargstammens storlek och definiera vargarnas revir.
Luke kommer att publicera sin uppskattning av vargbeståndet senare i år. Den beräkningen baserar sig på data från 2019 och påverkas således inte av beslutet att inte märka vargar i år.
Beståndsberäkningen 2021 kommer däremot att påverkas av pausen i märkningarna.
–  På grund av avbrottet kommer vi inte att få revirdata från gps-sändare för beståndsberäkningen 2021. Meningen är att kompensera det genom att öka fältarbetet samt insamlingen och analyserna av dna-prover, säger forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Luke i pressmeddelandet.
Enligt Lukes senaste beståndsberäkning fanns det 185–205 vargar i Finland i mars 2019. På sommaren är antalet vargar större än i mars, eftersom vargens valpar föds i april–maj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter