Inga beslut om ”Fiskis” framtid har fattats ännu – Livia står inför stora utmaningar de kommande åren

Samkommunen för utbildning Peimarin koulutuskuntayhtymä, det vill säga yrkesinstitutet Livias utbildningsanordnare, tampas liksom övriga lärosäten med sin ekonomi.
Som bäst håller man på med att sy ihop nästa års budget under ovisshet. Ett nytt kollektivavtal för den privata utbildningssektorn trädde i kraft i höst och energipriserna skenar iväg.
Inte så enkelt som att sänka temperaturen i klassrummen
Samkommunsdirektör och rektor för fiskeri- och miljöinstitutet Ilkka Harkkila bekräftar att ekvationen är minst sagt utmanande.
Resultatet från löneförhandlingarna innebär ett kostnadstryck på ungefär 490 000 euro för Livias del fram till år 2025 medan energipriserna står för ungefär motsvarande summa.
– Våra utbildningar är rätt så energiintensiva, vi har fiskodlingsanstalter, fiskförädling, stora växthus och har en rätt hög elförbrukning som vi inte kan rå på utan att tumma på utbildningens nivå. Enligt vår senaste uppskattning stiger våra kostnader med omkring 500 000 euro bara på grund av el- och energikostnaderna samt dyrare gödsel. Vi har ganska många utbildningar där man inte enbart kan gå in och sänka inomhustemperaturen i klassrummen, säger han.
Oroväckande trend i antalet utexaminerade
Statsstödet är delvis beroende av hur många studerande man utexaminerar per år – och där har trenden de senaste åren pekat spikrakt neråt hos Livia.
Då sju av tio studerande klarade av sina studier år 2017 är siffran för 2021 under fem av tio.
Enligt Harkkila handlar det om att förhållandevis många inom social- och hälsovårdsbranschen avbrutit sina studier, vilket han till en del tillskriver coronasituationen och den inflammerade situationen på arbetsmarknadsfronten.
– Båda faktorerna har spelat in och branschen upplevs inte lika lockande som tidigare. Det återspeglas i sin tur i vår ekonomi på sikt i och med att vi får mindre stöd från statligt håll.
Antalet nya studerande inom lant- och skogsbruks- samt fiskeri- och miljövårdsutbildningarna har ändå ökat sakta de senaste åren.
Blytunga år att vänta på investeringsfronten
Samtidigt har man skjutit fram en hel del investeringar som inte längre kan skjutas fram. För att utbildningen ska kunna hållas lika kvalitativ som tidigare krävs investeringar i såväl utrustning som fastigheter.
I det första budgetförslaget har man investeringar för sammanlagt 726 000 euro för nästa års del, varav 160 000 hänför sig till Pargasenheten. Under åren 2023–2025 skulle Pargasenheten kräva investeringar på 585 000 euro.

– Ser man till hela skolan är det ett faktum att vi inte år efter år kan göra miljonförluster, trots att vi har en del ackumulerat överskott från tidigare år. Vi måste söka besparingar på olika håll. Men om det räcker med många bäckar små återstår att se, vi vet inte ännu om det kommer att krävas mer radikala åtgärder – men inga sådana beslut har åtminstone ännu fattats, säger Harkkila.
Ser du investeringslistan för nästa år som realistisk?
– Nej, det gör jag nog inte. Vi kommer att hamna gallra i den.
Ingen vill köpa tidigare lärarbostäder
Samkommunen har redan länge försökt sälja de två radhusen norr om skolområdet i Kirjala som tidigare fungerat som lärarbostäder, men utan att lyckas.
– Vi överväger också att sälja övriga fastigheter som inte behövs i vår kärnverksamhet, vilket vi också gjort bland annat i Tuorla och i Pemar. I Pargas är det knepigare i och med att internaten ligger så centralt på gårdsplanen. De gamla lärarbostäderna ligger en bit ifrån och är därför enklare att avyttra. Dessutom är Finland fullt av tomma skolhus som ingen egentligen är intresserad av.
Fastighetsmassan i Pargas uppgår till närmare 10 000 våningskvadratmeter. Största delen av byggnaderna är från 1985 och i så gott som ursprungligt skick. Endast fiskodlingshallen och kläckningsanläggningen är byggda på 1990-talet.
Hur ser då framtiden ut för Livias utbildningar i Pargas?
– Vi har inte fattat några som helst beslut, utan följer med situationen för alla enheters del. Om det blir aktuellt med större reparationer och åtgärder måste man förstås ta sig en funderare och till en del beror det också på hur Undervisnings- och kulturministeriet resonerar kring eventuella kompensationer för el- och energikostnadernas del. Som det ser ut nu blir det aktuellt med beslut först under våren.
En ny utbildning som kommer att starta ännu under senhösten i Pargas är vildmarksguideutbildningen, som ursprungligen skulle starta redan i slutet av augusti. På grund av den utdragna tillståndsprocessen blev starten framskjuten.
Framtidsscenarier ska diskuteras
Enligt uppgifter som ÅU tagit del av kommer samkommunens styrelse och ledningsgrupp att sammanträda ännu inom oktober för att diskutera möjliga framtidsscenarion för Livias utbildningar.
Samkommunsstyrelsen behandlar budgeten första gången den 18 oktober och följande gång den 15 november. Efter det går budgetförslaget till samkommunens fullmäktige. Pargas stads representanter i styrelsen är Kaj Mattsson och Stefan Järnström, i fullmäktige representeras Pargas av Anne Eriksson (ordförande), Svante Karlsson, Maire Stenlund och Jan Valli.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.