Inga beslut om att dra in forskningsstationen på Själö har fattats ännu – Pargas stad vädjar till Åbo universitet

Åbo universitet meddelande i november att man inleder omställningsförhandlingar. Meningen är att man ska lyckas spara 1,5–2 miljoner euro nästa år och fram till år 2028 få ekonomin i balans.
Nu är planen att universitetets styrelse den 14 februari ska ha ett balanseringsförslag att ta ställning till.
LÄS OCKSÅ
Universitetets rektor Jukka Kola poängterar att man inte ännu fattat några som helst beslut om forskningsstationerna (Själö och Kevo), enskilda professurer eller om enheten i Raumo, trots att samtliga figurerat flitigt i medierna den senaste tiden.
Förstår oron
– Jag förstår mycket väl att många uttryckt sin oro i offentligheten. Vi strävar efter att hitta förslag som är hållbara med tanke på vår grundläggande verksamhet, forskning och utbildning, som styrelsen sedan får ta ställning till, säger Kola i ett pressmeddelande.
Han konstaterar att havsforskningen och utbildning i anknytning till den, samt i ett bredare perspektiv all verksamhet som har koppling till naturens mångfald och hållbarhet är ett strategiskt viktigt delområde för universitetet.
– Den diskussion som nu förs handlar inte om att vi planerar att lägga ner den här funktionen, utan vi granskar hur och i hurudana faciliteter man kunde bedriva forskningen och undervisningen så bra och så framgångsrikt som möjligt.
Angående fastigheterna på Själö har universitetet fört diskussioner med Turun Yliopistosäätiö (stiftelsen för Åbo universitet). Fastigheterna som hör till forskningsinstitutet ägs av Kiinteistö Oy Seili som i sin tur ägs av stiftelsen och universitetet.
– Att hålla fastigheterna i skick kräver en stor satsning och universitetets målsättning är att hitta en så bra lösning som möjligt med hänsyn till Själös kulturhistoriska värderingar. Universitetets hyresavtal som sträcker sig fram till år 2027 gör det möjligt att planera och förverkliga funktionerna på ett bra sätt, säger Kola.
Pargas stad vädjar om att havsforskningen får bli kvar
I ett extrainsatt ärende under måndagens stadsstyrelsemöte beslöt staden om att lämna in en vädjan till Åbo universitet om att Skärgårdshavets forskningsinstituts verksamhet också i fortsättningen ska bedrivas på Själö i Nagu.
Staden önskar också att fastighetshelheten på ön fortsättningsvis skulle ägas av universitetet och Turun Yliopistosäätiö (stiftelsen för Åbo universitet).
I sitt utlåtande konstaterar staden att man följt med debatten kring Åbo universitets balanseringsprogram och fört diskussioner med universitetet och med stiftelsen.
Utveckling, inte avveckling
Staden konstaterar att den nuvarande ägargrunden är stabil och skulle klara av utmaningarna med att ta hand om och utveckla den både till historiska och naturmässiga värderingar unika skärgårdshelheten.
Staden hoppas att man i stället för att avveckla funktioner på ön kunde utveckla funktioner. Ett önskemål är att man kunde ha verksamhet på ön året om och skapa nya möjligheter både för Åbo universitets forskare och för inhemsk turism.
Staden vill också värna om Skärgårdshavets välmående, livskraft och ekologiska mångfald i enlighet med stadens strategi.
Staden menar att den forskning som i dag bedrivs på ön skapar förutsättningar för att förbättra Skärgårdshavets tillstånd och bibehålla mångfalden. Ett ekologiskt och ekonomiskt välmående Skärgårdshav behöver ansvarsfulla aktörer. Med sitt forskningsuppdrag och ansvarsfulla ägande är Åbo universitet en av aktörerna som hjälper till att hålla skärgården livskraftig.
Staden hoppas att universitetet gör en noggrann konsekvensanalys och att dialogen med staden fortsätter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.