Förflytta dig till innehållet

Infrastrukturen vid Hirvensalo skidbacke utreds – "På lång sikt ohållbart att göra konstsnö av dricksvatten"

Skidcentret är populärt också bland terrängcyklar. ÅU-Foto


Hirvensalo skidbacke var nedläggningshotad ifjol, och utan nödlån av staden hade skidcentret inte kunnat öppna.
Med större stöd än tidigare år förbereder sig nu bakgrundskraften Turun Slalomseura (TuSla) för en ny vinter.
Till årets säsong har Åbo stad och TuSla diskuterat fram en ny lösning på hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas.
Åbo stadsstyrelse beslutade bland annat att ta över underhållskostnaderna för byggnaderna och att öka stödet till föreningen från 42 000 euro om året till 80 000.

Vattnet är den största utgiftsposten

Utan större bidrag av Åbo stad hade liftarna stått stilla i år, berättar Lehtinen.
Men på lång sikt ska mer till för att göra verksamheten hållbar.
I dagens läge använder sig föreningen av vanligt dricksvatten för produktionen av konstsnö.
– Vår största utgiftspost är vattnet. Det är i längden helt ohållbart att producera konstsnö av dricksvatten, säger TuSlas ordförande Jari Lehtinen.
– För att skapa en stabil ekonomisk grund måste man ta itu med två saker. Dels måste en annan källa för vattnet hittas, dels måste smältvattnet från backen tas tillvara och återvinnas.
Ett alternativ är att ta vatten från Långvattnet. Till exempel vid skidcentret Meri-Teijo i Salo använder man sig av havsvatten för tillverkning av snö.
Under de närmaste månaderna ska möjligheterna att utveckla vattensystemen vid skidcentret utvärderas. Samtidigt som stadsstyrelsen beslutade att stöda skidcentret bestämde man nämligen att el- och vatteninfrastrukturen ska utredas.
– Det handlar om en bred, grundläggande utvärdering av vad som måste repareras och förnyas. Det är en gammal anläggning, säger Oskari Nummi, idrottsplatschef på Åbo stad.
Utredningen har nyligen beställts och utförs under de kommande månaderna. Nummi kan i det här skedet inte säga exakt vilka åtgärder som utredningen kommer att leda till.
Slalomföreningen har enligt Lehtinen inte några medel att själva investera i vatteninfrastrukturen. Därför läggs hoppet till staden.

Anläggningen har piffats upp till i år

Tack vare de utökade stöden har TuSla redan i år utfört grundliga reparationer på en av liftarna och pistmaskinen. Utrustningen har varit i behov av uppdatering i flera år, enligt föreningens ordförande Jari Lehtinen.
Dessutom har föreningen, som del av avtalet, genomfört en säsongskortskampanj under sommaren. Målet var att sälja 1 000 säsongskort till ett rabatterat pris.
– Vi nådde inte ända till tusen, men det blev ändå så många att vi överbevisade dem som var skeptiska mot förslaget, berättar Lehtinen.
Tusen sålda säsongskort hade gett intäkter på 15 000 euro. Skidcentret har gått back de senaste sex åren, senast med cirka 51 000 euro.
TuSlas årliga målsättning är att hålla backen öppen i minst 90 dagar. Det är vad som krävs för att verksamheten ska gå runt. I fjol startade liftarna först i slutet av januari, vilket gav ett slutligt saldo på 70 dagar.
– Ekonomin håller för tillfället tack vare stöden, men det vore väldigt viktigt att hålla öppet under jullovet. Så fort förhållandena är rätt börjar vi skjuta snö. Om vinden kommer från rätt håll räcker det med fyra minusgrader.

Jari Lehtinen vid snökanonen. Foto: Fredrik Häggman


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter