Inflyttningskampanj på Rosala bär frukt – fler barnfamiljer intresserade av skärgårdsboende


Hitis-Rosala skola – en riktig skärgårdsskola, ett stenkast från havet . Foto: Monica Sandberg
Efter att bildningschef Mats Johansson för ett och ett halvt år sedan kallade till ett krismöte på grund av det låga elevantalet i Hitis-Rosala skola, tog skolbarnsföräldrarna och andra engagerade bybor tag i problemet.
— Mats kom ut till Rosala för att informera oss och varsko om läget. Då konstaterade vi att nu måste vi göra något, säger Hanna Vuorio-Wilson, som själv har två barn i skolan.
Just nu går sju elever i Hitis-Rosala skola. Inom några år ser elevantalet ut att sjunka till cirka tre elever, vilket inte ses som en vettig mängd för att upprätthålla en skola. Helst skulle man ha tio elever eller fler.
Förskolebarnen flyttade in i skolan och ger plats för barnfamilj
I samband med krismötet föddes idén om att förskolebarnen kunde flytta in i skolhuset, vilket betyder att småskolan nu är ledig för en barnfamilj som vill flytta ut till skärgården.
— Kommunen äger huset, men Rosala byaråd skulle fungera som hyresvärd. Vi vill erbjuda möjligheten att pröva på möjligheten som hyresgäst, så att man inte behöver satsa stora pengar för att flytta hit, säger Vuorio-Wilson.

Hanna Vuorio-Wilson. ÅU-foto
Lyckad kampanj på Facebook
En Facebook-kampanj startade under sidnamnet ”Klasskompisar sökes till Hitis-Rosala skola”, som också fick synlighet i pressen.
— Marknadsföringskampanjen har varit lyckad såtillvida, att många människor har gjorts medvetna om situationen. Inläggen på Facebook har delats flitigt och det är vi tacksamma för, berättar Vuorio-Wilson.

Småskolan. ”Det här kunde vara din ytterdörr… och skolan är så nära att du kan kasta kottar på den!” skriver arbetsgruppen i ett Facebook-inlägg. Foto: Hanna Vuorio-Wilson.
Kampanjen har resulterat i att arbetsgruppen (bestående av föräldrar) blivit kontaktad av flera barnfamiljer som skulle vara intresserade att flytta ut.
— Några har tagit kontakt med tilläggsfrågor och sagt att de återkommer, och somliga har kommit så långt att de kommit ut och tittat, berättar Vuorio Wilson.
Enligt henne är nästan alla som tagit kontakt från södra Finland, till exempel från Ekenäs, men också från Åland har intresse visats.
— Vi har stora förhoppningar om att få siffrorna svängda åt rätt håll till nästa läsår, säger Vuorio-Wilson, även om några konkreta resultat av kampanjen i form av inflyttare inte ännu finns.
Arbetet inte klart
Arbetsgruppen bestämde från början att man inte avslutar jobbet efter att man lyckats locka en familj.
— Det är många hus i byarna som står tomma största delen av tiden, och det skulle vara fint om dessa kunde komma i användning. Som vi ser det nyttar det alla: Fastighetsägarna får hyresgäster som kan hämta inkomster eller åtminstone täcka kostnaderna, och barnfamiljerna får någonstans att bo vilket i sin tur är nödvändigt för att byn ska hållas levande. Så vi hoppas få kontakt med sådana som skulle vara villiga att hyra ut sitt hus.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.