Förflytta dig till innehållet

Influensan ser ut att slå ut coronan – infektionsläkare förutspår första stora epidemin på tre år

Influensaviruset ser ut att bli det dominerande viruset i vinter.

För första gången på närmare tre år kan en större influensaepidemi sprida sig i Finland. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt meddelade redan den 10 december att influensaspridningen var så stor att den överskridit gränsen för vad som beskrivs som en epidemi.

Distriktet säger att tidpunkten är ovanligt tidig, normalt brukar epidemierna sprida sig först efter årsskiftet.

LÄS OCKSÅ

Men situationen är nu helt annorlunda än för snart tre sedan då coronaviruset började sprida sig. Samtidigt som Finland stängdes ner, folk jobbade på distans, höll avstånd och var allmänt försiktiga kunde inte heller influensaviruset sprida sig.

I stället var det coronaviruset som dominerade och folk insjuknade i covid-19. I dag är de flesta vaccinerade och de som redan har varit sjuka har en bättre motståndskraft mot covid-19.

Sämre skydd mot influensa

Skyddet mot influensaviruset är däremot betydligt sämre och infektionsläkare Harri Marttila på ÅUCS befarar därför att allt fler kommer att däckas av influensan i vinter.

– Vi har inte haft en influensaepidemi på flera år vilket betyder att folk inte är lika resistenta mot viruset som tidigare. Det är alltså fullt möjligt att vi får en större epidemi i vinter och att influensaviruset blir det dominerande viruset.

en man med glasögon står i en korridorMikael Soininen/ÅUCS
Infektionsläkare Harri Marttila på ÅUCS tror att den första stora influensaepidemin på tre år bryter ut i vinter.

Också mycket RS-virus på gång

Symtomen är de samma och det är svårt att veta om man har smittats av coronaviruset eller influensaviruset. Dessutom finns det mycket RS-virus i luften just nu. Är man osäker kan alltid ta ett hemtest, säger Marttila.

– Det har visat sig att hemmatesterna har fungerat bra och jag är positivt överraskad hur pålitliga de har varit. Det finns också test som visar om man har smittats av influensaviruset eller coronaviruset, men vi har inte så mycket erfarenhet av dem att vi kan säga hur tillförlitliga de är.

Trots att influensaepidemin har börjat och coronaviruset fortsätter cirkulera bland befolkningen finns det ingen orsak till oro eller behov av att vidta några extra försiktighetsåtgärder, säger Marttila.

– Det viktigaste är att stanna hemma om man känner sig sjuk och att komma ihåg de välkända rekommendationerna om god handhygien och att hosta och nysa i armvecket. Om man vill kan man också använda munskydd då man rör sig på platser där det finns mycket folk.

THL: Covid-19 ska behandlas som en vanlig luftvägsinfektion

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat sina coronarekommendationer och säger nu att en lindrig infektion ska behandlas på samma sätt som en vanlig förkylning.

Den tidigare rekommendationen var att den som insjuknat i covid-19 ska undvika kontakter i fem dygn från det att symtomen börjat.

Nu kan man återgå till vardagen när man känner sig tillräckligt frisk och även om någon i familjen har insjuknat kan andra familjemedlemmar gå till arbetet, skolan, daghemmet och hobbyer som vanligt om de själva är symtomfria, skriver THL på sin webbplats.

– Det finns inte längre något behov av särskilda anvisningar för just coronaviruset. Man kan återvända till arbetet, skolan och daghemmet när symtomen tydligt har minskat och en eventuell feber är borta. När det gäller barn är det bra att vänta tills barnet orkar delta i undervisningen eller verksamheten inom småbarnspedagogiken, säger THL:s överläkare Tuula Hannila-Handelberg .

På ÅUCS vårdades på onsdagen 40 patienter som testat positivt för covid-19. Ingen av dem behövde intensivvård.

Åbo stad om aktuella coronafrågor

Från och med 1.1 får de som insjuknat i covid-19 inte längre dagpenning för smittsam sjukdom. I stället gäller normal praxis för sjukfrånvaro och man får sjukdagpenning på samma sätt som vid andra sjukdomar.
Från och med 2.2 överförs coronavaccinationerna för personer över 12 år till vårdcentralerna i och med att vaccinationsmottagningen på Satakuntavägen stängs.
Man kan boka tid för coronavaccinationer på den egna vårdcentralen via Åbo stads webbplats eller genom att ringa 02- 266 0159 vardagar mellan klockan 8 och 14.
I början av året öppnar också tidsbokningen för influensavaccinationer.
Alla som bokat tid för coronavaccination kan samtidigt vaccinera sig mot influensa och vice versa. Klienten behöver alltså inte reservera två olika tider för att få båda vaccinationerna.
För barn i åldern 5–11 år som hör till riskgruppen ordnas vaccinationsevenemang i januari, mars, april och maj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter