Infektionsläkare oroad över slappare attityder till coronaviruset — resenärer har slarvat med karantänen


Esa Rintala betonar att coronaepidemin är allvarlig och fortfarande kräver åtgärder. ÅU-Foto
Skolstarten, större evenemang och slarvigare handhygien kan leda till att coronaviruset tar fart igen i Egentliga Finland.
Esa Rintala, överläkare vid infektionsavdelningen vid ÅUCS, säger att antalet nya coronafall just nu växer i Egentliga Finland. Han betonar dock att ökningen inte är dramatisk ännu. Det är således inte skäl att panikera, och en andra våg av viruset är det för tidigt att bekräfta.
Folk har över lag blivit slarvigare med att använda handdesinfektionsmedel nu, säger Rintala. Han har märkt att attityden kring coronaviruset har blivit mer likgiltig.
– Om vi nu totalt struntar i coronarekommendationerna kan vi vänta oss att samhället igen hamnar i karantän under hösten. Det vill nog ingen av oss.
Resenärer struntar i karantän
Av de senaste sju dagarnas 12 nya coronafall i Egentliga Finland, hade nio att göra med personer som hade varit utomlands. När de återvänder hem med smittan sprids det lätt bland familjen, och leder till flera fall.
– Det är en aning oroväckande att en del resenärer inte följer karantänrekommendationerna. En coronasmittad person kan lätt orsaka smitta i sin omgivning utan att veta om det, säger Rintala.
Han tycker att man i Finland borde betona vikten av att faktiskt hållas hemma två veckor efter en resa utomlands.
Också den ökade mängden stora publikevenemang orsakar en del oro hos Rintala.
– Det tar oftast runt en vecka innan man känner av coronasymptom. Under veckoslutet återstår det därför att se om sommarens första festivaler har lett till någon smittspridning.
För hela befolkningen är det fortfarande viktigt att hålla sig hemma om man är sjuk, och testa sig.
– Vi får inte bli slappa med handhygienen. Det är fortfarande viktigt att tvätta händerna ofta och använda desinfektionsmedel då man till exempel går till butiker.
Skolstarten ger nya utmaningar
Under hösten ser Rintala risker i att barn kommer till skolan direkt efter en utlandsresa utan hemkarantän. Barn som är sjuka kan via skolan smitta många. Han betonar dock att skolorna har fått instruktioner för hur de kan vara så säkra som möjligt för alla.
Rintala tycker inte att en allmän ansiktsmaskrekommendation behövs. Han anser dock att ansiktsmasker med fördel skulle kunna användas till exempel på bussar där det är mycket folk.
Smittspårningen kommer snart att underlättas, då Institutet för hälsa och välfärd ger ut sin nya applikation. Rintala uppmanar alla att ladda ner den.
– Alla instrument för smittspårning är bra att använda. Det behövs mycket personal för att få koll på smittkedjorna, som kanske inte alla kommuner har råd med ifall det kommer en andra coronavåg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.