Förflytta dig till innehållet

Indiska firar 120 år – ”Det ska alltid finnas något intressant och lockande här”, säger Åbos butikschef Amanda Lindström

Annina Suominen
en kvinna
33-åriga Amanda Lindström är butikschef i Indiskas affär i Åbo. Hon är född i Ingå och bor numera i Åbo. Hon har också bott i Kimito och Stockholm och Indiska har varit hennes arbetsplats under hela karriären. Indiskas kimonojackor och längre klänningar är hennes egna favoritplagg – "Klänningarna har så fint fall", säger hon.

Det svenska företaget Indiska fyller 120 år. Kläderna, keramiken och smyckena är bekanta för många finländare, trots att kedjan bara har fyra butiker kvar i landet.

Indiska förknippas ofta med, som namnet antyder, Indien, samt mycket färger och traditionellt hantverk.

Heminredningen präglas ännu i dag av traditionella tillverkningsmetoder, bland annat blocktrycket, en metod som är tusen år gammal. En del av butikens dukar, gardiner och kuddar är ännu i dag gjorda med blockprint.

Indiska satsar mycket på små kollektioner, berättar butikschefen Amanda Lindström.
– Det ska alltid finnas något intressant och lockande. Och det finns det också. Det är roligt att jobba här då det går att visa upp något nytt varje vecka.

Just nu är det mycket festkläder och vintertema som visas i butiken. Röda och gröna sammetsklänningar, plagg med mönster i starka färger och stickade tröjor trängs på klädhängarna i butiken i Åbo.

– Festkläder är stort nu, liksom stora mysiga koftor och tröjor, bekräftar Lindström.

– Kläder med stora blommor har vi också mycket av nu. Våra klänningar och tunikor är också mycket populära året runt.

kärlAnnina Suominen
Indiska har en egen keramikserie, Chennai.

Kvinna på resande fot grundade Indiska utställningen

Indiska grundades 1901, då med namnet Indiska utställningen. Företaget grundades av företagaren Mathilda Hamilton, en kvinna som ständigt var ute och reste.

– Hon reste mycket i Indien och överlag i Asien, och blev förtjust i de produkter och den kultur som finns där. Hon ville hämta lite av Indien till Sverige också, säger Lindström.

Indiska utställningen öppnade på Regeringsgatan i Stockholm och där såldes bland annat handbroderade sidentyger och olika exklusiva föremål.

1951 tog Åke Thambert över företaget. Så småningom ändrades namnet till Indiska magasinet och numera heter butiken bara Indiska. Den Thamberska släkten hade butiken i tre generationer. Från och med 2017 är den svenska företagaren Karin Lindahl vd för Indiska.

Under hennes tid har Indiska satsat en hel del på näthandel och i dag sker ungefär hälften av försäljningen virtuellt, band annat via två samarbetspartners.

Coronapandemin har också lagt en del käppar i hjulet för Indiska, som tidigare hade fysiska butiker också i Norge och Tyskland. Numera finns det förutom cirka 50 butiker i Sverige bara fyra butiker utanför landet – de finns i Åbo, Kuopio, Helsingfors och Tammerfors. Via webbsidan säljs dock varor till 25 länder.

Optimism och framåtsträvande tänk öser över från Sverige

Indiska har funnits i Vasa men stängde där för ett par år sedan. Enligt Lindström finns det eventuellt planer på att öppna nya butiker i Finland i framtiden.

– Det har varit många omställningar i företaget men vi har en bra teamanda i organisationen. Optimism och framåtsträvande tänk öser nog över från Sverige, säger Lindström.

– Vi var nästan ensamma här i Hansakvarteret under coronapandemin, vissa butiker var stängda flera månader. Vi var tursamt nog stängda bara en månad. Det är jättehärligt att se att kunderna har börjat hitta tillbaka, även en lite yngre krets.

Indiska har oftast lockat kunder i åldern 30–65, men även andra åldersgrupper.

Indiska säljer bara kläder riktade till kvinnor men har också haft några kollektioner för barn och enligt Lindström får man nu som då frågor om kollektioner för män.

– Speciellt sommartid efterfrågas svala linneskjortor och -byxor.

Största delen av kläderna tillverkas fortfarande i Indien men en del tillverkas också i Turkiet. Enligt Lindström håller Indiska tät kontakt med sina leverantörer och producerar kläder etiskt hållbart.
– Vi satsar mycket på naturmaterial och hållbarhet. Nästan alla våra nya plagg har också QR-koder så att man kan följa upp var plagget tillverkats.

Indiska har fyra heltidsanställda i Åbo och totalt kring 15 anställda i Finland.
Jubileet firas i Åbobutiken hela nästa vecka, bland annat med mingelkväll för stamkunder.

en väggArkiv/Annina Suominen
Indiska finns i Hansakvarteret.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter