Incidensen är ingen bra mätare – ”Osannolikt att man övergår till distansundervisning”

Hälsomyndigheterna ger sin första presskonferens efter sommarpausen i en situation som är radikalt annorlunda än i början av sommaren.
På onsdagen rapporterades den högsta dagliga smittsiffran sedan epidemin började.
Inför höstens skolstart undrar många om det här innebär att skolorna övergår till distansundervisning igen. Här kommer myndigheterna med lugnande besked.
— En generell stängning av skolorna och att man skulle övergå till distansundervisning är mycket osannolikt, säger Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.
Smittrisken i skolorna har varit låg, på våren var bara ett par procent av dem som sattes i karantän skolelever eller lärare. Om epidemiläget försämras snabbt har en smittskyddsläkare befogenhet att stänga enskilda klasser eller skolor på ett visst område.
Smittkedjor i skolor har enligt Helve varit ovanliga, men i och med deltavarianten kan de bli vanligare. Han tror ändå inte att ökningen blir märkbar.
Incidensen ingen bra mätare
Coronafallen har ökat sedan slutet av juni. Smittfallen finns nästan överallt i landet, men svårast är läget i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, i Birkalands sjukvårdsdistrikt och i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Merparten av de nya fallen har ingen koppling till utlandsresor.
— Fallen har ökat snabbt, säger Otto Helve.
Sammanlagt 109 983 fall har konstaterats sedan början av epidemin och incidensen ligger nu på 135. Totalt 984 personer har dött.
På torsdagen konstaterades 752 nya fall, vilket är i linje med den senaste veckans trend.
Situationen är ändå en annan än tidigare, säger Otto Helve.
— Incidensen är inte längre någon exakt mätare för epidemiläget eftersom smittfallen inte korrelerar med behovet av sjukvård, säger han.
Det här beror på att vaccinationstäckningen i Finland är allt bättre.
— Vaccinerna har en mycket god effekt, säger Otto Helve.
En stor del av de som behöver sjukhusvård nu är unga och ovaccinerade. Unga drabbas mer sällan av svårare sjukdomsförlopp, men det finns ändå skäl att snabbt få upp vaccinationstäckningen.
— När vi nått en tillräcklig täckning befinner vi oss i ett betydligt tryggare läge. I väntan på det är vi tvungna att hålla fast vid restriktioner, säger Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila.
Deltavarianten är för tillfället den virusvariant som dominerar. Experterna lyfter upp att varianten började spridas redan innan fotbollsturisterna från S:t Petersburg orsakade en topp i smittfallen i juni.
— Fotbollsturisterna är på inga villkor den enda orsaken till deltavariantens spridning, säger Otto Helve.
Endast en liten del av fallen sekvenseras för tillfället, eftersom andra varianter förekommer bara marginellt. Ju bättre vaccinationstäckningen blir globalt, desto minde är risken att nya varianter uppstår.
Hälsovården belastad
Belastningen på hälsovården är för tillfället ett orosmoment speciellt i Nyland. Behovet av bland annat testning och smittspårning sätter hälsovården under hård press.
— Den grundläggande hälsovården är nu under hård belastning, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Att sätta folk i karantän är kommunernas uppgift, och smittspårningen har under den senaste tiden försvårats märkbart.
— Det är omöjligt för smittspårningen att hinna med om situationen fortsätter så här, säger Voipio-Pulkki.
Hon poängterar att alla medborgare har en skyldighet att samarbeta med smittspårarna.
— För att inte hälsovården ska överbelastas måste vi snabbt få ner antalet smittfall.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.