Förflytta dig till innehållet

Importören av Thermacells myggskydd förnekar miljörisker

Mikael Sjövall/SPT
En förpackning med myggiftet Thermacell.
Myggmedlet Thermacell innehåller insektsgiftet pralletrhrin. Ämnet har en skadlig inverkan på pollinerare, fiskar och grodor.

Två affärskedjor går in för att tillfälligt stoppa försäljningen av myggmedlet Thermacell, som utöver myggor också tar kål på viktiga pollinerare som humlor och bin.

— Vi har plockat bort produkterna från våra hyllor i väntan på mer information. Många kunder har kontaktat oss och påtalat Thermacells skadliga inverkan på pollinerare, säger sortimentschef Markus Mäkinen på Partioaitta.

Utöver Partioaitta har Scandinavian Outdoor också dragit tillbaka Thermacells produkter. Clas Ohlson fortsätter däremot med försäljningen av myggmedlet som tidigare i väntan på nya instruktioner från myndigheterna.

Thermacell innehåller insektsmedlet prallethrin som förångas och skapar en skyddszon på cirka 20 kvadratmeter.

— Produkten är tydligen avsedd att användas på terrasser, men inte i skog och vildmark. Våra kunder är friluftsmänniskor. Thermacell lämpar sig inte för skogsvandringar, säger Mäkinen.

Ny marknadsföring i görningen

Importören av Thermacell ställer sig kritiskt till rabaldret.

— Prallethrin har använts globalt sedan 1980-talet och i Finland från och med 2007. Ämnet har godkänts både av EU och det finska Säkerhets- och kemikalieverket, säger marknadsföringschef Sari Juntunen på Proviter.

Enligt Juntunen har företaget inga planer på att avbryta försäljningen av Thermacell.

— Nej, försäljningen fortsätter som tidigare. Vi kommer däremot att se över vår marknadsföring för att undvika fler missförstånd framöver, säger Juntunen.

Enligt Juntunen undviker insekterna instinktivt skyddszonen på 20 kvadratmeter när de närmar sig Thermacells toxiska ångor. Finlands miljöcentral köper inte argumentet.

— Det är inte sannolikt. Pollinerare kan få i sig små doser av prallethrin även om de rör sig utanför den så kallade skyddszonen. Också små mängder insektsgifter kan döda insekter eller hämma till exempel humlors fortplantning, säger specialforskare Marjaana Toivonen på Finlands miljöcentral.

Toxiskt för många djur

Pralletrhrin tar inte bara kål på insekter. Ämnet har en mycket skadlig inverkan på fiskar och grodor och får därför inte användas i närheten av vattendrag.

— Våra instruktioner slår fast att Thermacell ska användas begränsat utanför byggnader, men inte ute i naturen, säger Jaana Pasanen, överinspektör på Säkerhets- och kemikalieverket.

Finns det skäl att ompröva ert tidigare beslut att tillåta försäljningen av Thermacell?

— Nej, det tror jag inte. Vi följer med EU:s riskbedömning av biocider och kan vid behov uppdatera våra riktlinjer om EU kommer till en annan slutsats, säger Pasanen.

Konstigt nog välkomnar Pasanen ändå Partioaittas och Scandinavian Outdoors beslut att dra tillbaka Thermacells produkter.

— Det är bra att företagen reagerar på kundernas respons. Det stämmer att Thermacell utgör en risk för pollinerare som fjärilar och humlor. Det största problemet är att konsumenterna inte har läst bruksanvisningarna, utan har använt medlet på ett sätt som är skadligt för miljön, säger Pasanen.

Allt färre pollinerare

Många forskningsinstitut har de senaste åren larmat om en drastisk minskning av pollinerare på olika håll i världen. I till exempel Tyskland har det totala antalet pollinerande insekter minskat med upp till 75 procent de senaste 30 åren.

— Den största orsaken till den här utvecklingen är att pollinerarnas naturliga livsmiljöer försvinner i ett snabbt tempo. I vissa länder har användningen av pesticider i jordbruket också en negativ inverkan, säger Toivonen.

De statistiska uppgifterna om pollinerarbeståndens utveckling i Finland på lång sikt är bristfälliga.

— Vi saknar vetenskapliga långtidsserier med fakta om förekomsten av humlor och bin de senaste 20–30 åren. Ett projekt om humlorna startade så sent som 2019, säger Toivonen.

Myggmedel som används i trädgårdar är ingen stor bov i dramat, men även i detta fall gäller ordspråket många bäckar små gör en stor å.

— Jag kan förstå att man använder insekticider i jordbruket eftersom det handlar om vår matproduktion. Hela skörden kan gå förlorad om insekterna äter upp den. Jag har lite svårare att förstå varför vi ska använda oss av insektsgifter i trädgården av bekvämlighetsskäl, säger Toivonen.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter