IL: Sjukvårdsdistrikten har inte betalat coronatillägg till vårdpersonal — inget lokalt gräl om frågan, säger chefsöverläkare i Åbo


Varken sjukvårdsdistrikten eller staten har betalat särskilda coronatillägg till vårdpersonalen under coronavirusepidemin, rapporterar Iltalehti. Foto Jeanette Östman-SPT
Inte ett enda sjukvårdsdistrikt i Finland har valt att betala tillägg till vårdpersonalen under coronavirusepidemin, rapporterar Iltalehti (IL). Det finns 20 sjukvårdsdistrikt i Finland.
Övertidsersättning och tillägg för ändrade arbetsuppgifter har betalats ut men vårdpersonalen har inte erbjudits något separat coronatillägg, skriver IL.
Vårdbranschens fackorganisationer Tehy och Super vände sig i maj till regeringen och föreslog att staten skulle betala ett engångstillägg på 1 000 euro till personer som haft coronavirusrelaterade arbetsuppgifter inom vården. Regeringen har inte fattat beslut om att finansiera särskilda statliga coronatillägg till anställda i vårdbranschen.
Inget gräl om ärendet inom sjukvårdsdistriktet
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä säger att man inte heller inom distriktet har man betalat ett enskilt tillägg.
Men Pietilä har inte fått intrycket av att personalen är besviken på det uteblivna stödet.
– Samarbetet med fackorganisationerna har varit otroligt bra. Det har inte varit något gräl om ärendet.
Sjukvårdsdistriktets vikarierande HR-direktör Marianne Leskinen förklarar att orsaken till att personalen inte är upprörd är att spelreglerna klargjordes med fackorganisationerna i början av epidemin. Alla har varit medvetna om hur lönerna skulle påverkas redan från början.
Flera belönande lönemekanismer
Leskinen säger att även om det inte finns ett specifikt coronatillägg finns det ändå flera olika lönemekanismer inom distriktet.
Utöver övertidsersättningen och löneförhöjningen ifall arbetsuppgifterna blir mera krävande är det också möjligt för enskilda arbetare att få extratillägg för väl utfört arbete. Exempelvis belönas vårdare för flexibilitet och rörlighet mellan avdelningar.
Det är inte ändamålsenligt att rikta ett tillägg till de som sköter om coronapatienter, anser Leskinen, eftersom arbetsrutinerna förändrats för många fler än bara de som har direkt kontakt med patienterna. Pietilä påpekar att det inte är behandlingen av patienter som varit arbetskrävande, utan förberedelserna inför epidemin.
– Man ser på saken ur fel synvinkel om man anser att vårdandet av en specifik sjukdom skulle ge mera lön. Istället bör man se på hela arbetsmängden, till exempel om man jobbat med skolningsuppgifter eller treskiftsarbete, säger Leskinen.
SPT & Lukas Söderqvist
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.