Förflytta dig till innehållet

Idrottslegendar från Åbo avbildas på jubileumsmynt i Paris

Pressbild
Fram- och baksidan av ett jubileumsmynt i guldfärg
Jubileumsmynten med Paavo Nurmi präglas i världens äldsta fortfarande verksamma myntverk Monnaie de Paris.

Viktiga milstolpar och personer har präglats på mynt i alla tider.

Nu avbildas en finländare för första gången på ett utländskt euromynt, då löparen Paavo Nurmi ska pryda fyra olika jubileumsmynt i samband med att det gått 100 år sedan olympiska sommarspelen senast arrangerades i Paris. Staden är åter värd för sommar-OS i år, den 26 juli–11 augusti.

Mynten kommer också att säljas i Finland, av Suomen Moneta.

– Det är ytterst ovanligt att en framstående person från ett annat land avbildas på euromynt. I sådana fall brukar det handla om personer som flyttat och till exempel gjort betydande vetenskaplig karriär i det nya hemlandet. Den polska fysikern Marie Curie har exempelvis avbildats på ett franskt mynt, säger Monetas vd Mia Mäkelä i ett pressmeddelande.

Under OS i Paris 1924 tog långdistanslöparen Paavo Nurmi fem guldmedaljer, och satte således Finland på världskartan. Han segrade i loppen på 1 500 meter och 5 000 meter, samt i 3 000-metersloppet som löptes i lag, terränglöpning och terränglöpning i lag.

Kopparfärgade myntPressbild
Det billigaste olympiamyntet någonsin är värt 25 cent.

Myntverket Monnaie de Paris tillverkar fyra olika jubileumsmynt med Paavo Nurmi, varav tre är i guld. Guldmyntens värde bestäms av vikten, och delas in i mynten ett tiondels uns, ett fjärdedels uns och ett uns. Det fjärde myntet är ett vanligt metallmynt med det nominella värdet 25 cent.

– Nu är det möjligt att skaffa ett olympiskt mynt riktigt billigt, för endast 25 cent. Vi tror att finländarna kommer vara mycket intresserade av jubileumsmynten, säger Mäkelä i pressmeddelandet.

Det roséfärgade 25-centsmyntet är 34 millimeter i diameter. Myntet är ungefär en centimeter större än ett två euros mynt.

Myntet är det förmånligaste olympiamyntet någonsin i Finland. Traditionen myntades just i Finland under OS i Helsingfors 1952.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter