Förflytta dig till innehållet

Iakttagelser från en föreläsningssal – och ett handfast tips: sätt bort telefonen och höj blicken!

kvinna med glasögon och randig topp

Personen, som sitter på bänkraden nedanför snett till vänster, kollar meddelandetjänsten X på sin telefon.

Hen sitter i en stor föreläsningssal på Åbo universitet en dag i januari.

På podiet framme i salen utfrågas en person som vill bli Finlands nästa president.

Personen scrollar och scrollar, byter till Youtube, så tillbaka till gamla Twitter, nutidens X, igen.

Det här gör hen hela den timme som presidentkandidatsutfrågningen pågår.

Ett antagande är att hen, som inte är den yngsta av de studerande i auditoriet, men inte heller lastgammal, är studerande i någon form av samhällsvetenskaper, eftersom personen alls befinner sig i salen, åtminstone fysiskt.

Ett antagande är också att en sådan studieriktning skulle innebära någon form av intresse för aktuella skeenden i samhället, som till exempel ett presidentval.

Det antagandet är tydligen felaktigt.

Ett annat antagande är att hen, trots den simultanförmåga som många av dagens unga hänvisar till, då deras föräldrar ifrågasätter just denna simultana förmåga att lyssna på musik, se på film och läsa läxor samtidigt, inte har en aning om vad personen, som kan bli landets nya president om några veckor, säger.

Också den som sitter bredvid den scrollande personen är fullt upptagen med sin telefon.

Det är snabbmeddelanden som måste skickas och snabbmeddelanden som måste läsas. Det är ett snabbt foto från salen som delas och det är scrollande upp och det är scrollande ner. Mycket aktivitet och under hela den timme som presidenten in spe pratar om Finlands säkerhet scrollar också den här personen konstant på sin telefon.

Personen till höger på samma bänkrad orkar inte ens scrolla på sin telefon utan tittar på film på Youtube. En man och en kvinna för en dialog, klippen är snabba.

Det som sker på hens lilla ruta har väldigt lite med den pågående verksamheten i salen att göra.

Följande person till höger inger däremot lite hopp för framtiden. Den här personen sitter och lyssnar, med blicken riktad mot talarstolen.

Tre av fyra av slumpmässigt utvalda och iakttagna universitetsstuderande är alltså fullständigt fångade i sina telefonvärldar under den här timmen.

Det har snackats mycket om mobiltelefonernas plats i klassrummen.

Borde telefonen förvaras i ryggsäcken under skoldagen, eller finnas i ett så kallat telefonhotell under lektionstid eller rentav i handen också medan undervisningen pågår?

I bästa fall i så fall som en del av undervisningen och som ett verktyg för informationsinhämtning, i värsta fall för något helt annat, långt ifrån det som pågår i lärmiljön runt omkring.

Den här diskussionen har främst gällt yngre barn och ungdomar i årskurserna 7–9, samt unga som går i gymnasiet eller studerar vid någon annan utbildning på andra stadiet.

Men diskussionen borde uppenbarligen också föras när det gäller studerande på tredje stadiet, det vill säga universitets- och högskolestuderande.

Det handlar förvisso om myndiga personer, som naturligtvis får göra precis vad de vill av sina liv, så länge de inte skadar någon annan eller bryter mot lagen.

Men i samhällsdebatten om hur många unga som känner sig stressade och pressade är också frågan om telefonerna under föreläsningstid relevant.

Är det vettig tidsanvändning att titta på Youtubeklipp under föreläsningar för att den dag då tenten närmar sig ha en oöverskådlig mängd så gott som obekant material som borde läsas in på kort tid?

Bollen går till studentorganisationerna och studentkårerna.

Finns det frivilliga mobilhotell också vid universiteten och högskolorna?

Om inte, borde det kanske finnas?

Algoritmerna i sociala medier triggar oss att scrolla ännu mer för att serveras än mer fängslande innehåll.

Är det bra för vår oss?

Gynnar det oss med tanke på vad vi egentligen borde fokusera på och eventuellt lära oss?

Mår vi bra av att scrolla oss genom dagarna, så att vi förr eller senare översköljs av vånda över allt vi har ogjort och allt som vi borde göra?

Telefonförvaring och starka rekommendationer om att låta mobilen vila i ryggsäcken under föreläsningstid kunde vara ett sätt att hjälpa unga människor till att fokusera.

Ja rentav till att öka välmåendet.

Vad säger studentorganisationerna och -föreningarna?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter