I somras bannades hon från Tiktok – nu är riksdagsledamoten Sofia Virta från S:t Karins tillbaka med 100 000 följare

Riksdagsledamot Sofia Virta från S:t Karins har haft en bråd dag. Hon har deltagit i en försvarskurs i Helsingfors och är på väg hem i S:t Karins då jag ringer upp henne för en videointervju på Teams.
Orsaken till intervjun är Virtas stora synlighet på Tiktok där hon i dag har nästan 100 000 följare och har fått 2,8 miljoner gillningar på ett inlägg.
Innan hon blev så stor på Tiktok var hon aktiv främst på Instagram. Plattformen är fortfarande viktig för henne, men för att nå ut till ungdomarna är Tiktok bättre.
Där träffar hon en publik som kanske inte är så intresserad av politik, men som kan vara framtidens beslutsfattare. På Tiktok kan hon dessutom få ut sitt budskap på ett sätt som inte är så traditionellt eller ”politiskt”.
– Jag vill föra fram frågor kring mänskliga rättigheter och värderingar, och inte diskutera partipolitik som jag gör på Facebook och Instagram. På Tiktok kan jag vara mer personlig och inte en yrkespolitiker. Det ska vara lätt för ungdomarna att kommentera och skicka meddelanden till mig.
— Jag tror det skulle vara svårare om jag är väldigt formell.
13-åring pushade på
Sofia Virta hade redan en längre tid tänkt öppna ett konto på Tiktok men varit osäker på vad hon skulle göra där. Det slutliga beslutet fattades efter ett samtal med en tonårig bekant.
– En 13-åring sa i somras till mig att varför är du inte på Tiktok, du borde vara där. Då tänkte jag att okej, nu gör jag det trots att det kändes lite som att starta från noll.
Abortvideo blev viral
Virtas första inlägg postades den 4 juli i samband med abortdebatten i USA då Högsta domstolen gjorde det möjligt för landets delstater att förbjuda abort.
Inlägget blev viralt och fick en enorm genomslagskraft.
Det delades flitigt av Tiktokanvändare sinsemellan och till andra medieplattformer som Youtube. Till slut hade det visats 8 miljoner gånger och fått 2 miljoner gillningar på Tiktok. Det blev för mycket det kinesiska företaget som den 14 juli stängde ner Virtas konto.
Några dagar senare fick hon det tillbaka och gillningarna från hela världen fortsatte strömma in. I dag har det fått nästan 12 miljoner visningar, 3 miljoner tummen upp på Tiktok och antalet följare har ökat från sommarens 60 000 till nästan 100 000 i höst.
Virta har själv svårt att förklara vad succén beror på. Algoritmerna har en stor betydelse för hur stor spridning ett inlägg får, och det handlar också om tur, säger hon. Men hon hoppas att också innehållet och sättet att föra fram budskapet på spelar roll.
– På Tiktok är sättet att kommunicera på lite annorlunda. Man ska inte vara för allvarlig och truga sina åsikter på någon.
I sina inlägg Virta tar ställning för kvinnors och barns rättigheter, hon stöder de iranska kvinnornas kamp för frihet hon kräver att Ryssland ställs till svars för krigsbrotten i Ukraina.
Hon har också postat en video då hon deltog i en försvarskurs och en då hon följde med en polispatrull i Helsingfors.
Eftersom inläggen görs på engelska och inte handlar om finländsk politik har hon mängder av följare från världens alla hörn.
– Det har varit roligt att kunna sprida Finlandsbilden över hela världen.
För en offentlig person kan det vara svårt att dra gränsen mellan yrkesrollen och privatpersonen. I början hade Virta därför två konton på Instagram och Facebook, ett privat och ett offentligt.
Snart insåg hon att det blev för jobbigt att hålla koll på båda och nu har hon endast ett. För henne är det viktigt att dra en gräns mellan det privata och det offentliga.
– Jag kan skriva att mitt barn har öroninflammation som är en ganska vanlig åkomma hos treåringar, men jag skriver ingenting personligt om hen och postar aldrig några inlägg där man kan identifiera hen eller där det kommer fram var vi bor. Det är också viktigt för mig att inte ge en falsk bild av mig, jag vill alltid vara ärlig.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.