Förflytta dig till innehållet

I Simmis ska alla kunna bada i havet – bassäng för personer med funktionsvariationer byggs i Ekenäs

Kristoffer Nöjd
Två personer på brygga. Det är is på vattnet.
Här planerar Marika Törnqvist-Björklund och Joacim Mäkelä en bassäng för personer med funktionsvariationer.

I Simmis vid Knipans strand planeras en bassäng för personer med funktionsvariationer.

Om allt går vägen ska havsbad bli tillgängligt i Ekenäs redan i sommar — också för sådana som inte tidigare har kunnat njuta av att bada i havet.

– De möjliga användare vi har talat med tror att användningsgraden kommer att bli hög. Det finns en efterfrågan bland dem att bada och simma i havsvatten och inte bara inomhus i klorerat vatten, säger projektchef Joacim Mäkelä på Raseborgs stad.

Projektet startade genom en fullmäktigemotion av Marika Törnqvist-Björklund (SFP). Hon har i flera år jobbat med att erbjuda olika hemhjälpstjänster.

– Jag har märkt behovet i mitt jobb och funderat på det i många år. Tillgänglighet ligger i tiden. Med en bassäng som är tillgänglig för alla bidrar man till jämlikheten i samhället.

Illustrationsbild av flytande brygga.TN-bryggan
Rampen till bassängen har en svag lutning från bryggan ner i vattnet.

Ursprungligen hade man tänkt sig en ramp från stranden men strandens lerbotten hade inte lämpat sig för det.

– Med en separat bassäng får vi tillgång till djupare vatten och fasta konstruktioner, säger Mäkelä.

Den första modellen kom från en bassäng som Mäkelä såg på Atlantkusten i Norge för 10 år sedan. Men det ställs höga krav på allmänna terapibassänger.

Projektet övervakas av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Under planeringen har man också begärt utlåtanden av bland annat Invalidförbundet, Sim- och livräddningssällskapet, ungdomar och barn inom före detta Kårkulla, fysioterapeuter, personer med olika funktionsvariationer och stadens råd som bevakar dessa intressen.

– Vi har försökt ta så många som möjligt i beaktande och talat med potentiella användare så att ingen ska känna att vi bygger någonting utan att fråga dem det berör, säger Törnqvist.

Illustrationsbild av fy från bassäng.TN-bryggan
Illustrationsbild av bassängen sedd ur användarens synvinkel. Bassängen har svagt sluttande ramper som leder ner till vattnet.

Mäkelä har jobbat med projektet i drygt ett års tid.

– Det är en ganska unik konstruktion i våra trakter. Det finns nog flytande bassänger men jag har inte hittat något liknande.

Det man nu har på bordet är en konstruktion med yttermåtten 15 x 9 meter. Den rektangulära bassängens mäter 14 x 3 meter. Det är rampernas svaga lutning som gör att det krävs mycket utrymme i bassängen.

Bassängens långsidor består av hela väggar medan gavlarna är konstruerade likt ett galler så att vattnet kan strömma igenom. Bassängen i syrefast metall flyter med hjälp av betongpontoner försedda med trälock och -kjolar.

– Stiger vattnet så stiger bassängen. Djupet i bassängen är alltid det samma, säger Mäkelä.

Bassängen har halksäkert botten.

Två personer på brygga.Kristoffer Nöjd
Joacim Mäkelä och Marika Törnqvist-Björklund vill se Simmis i Ekenäs bli en helhet som lämpar sig för allas behov.

Bassängen lämpar sig för personer i rullstol eller med rollator men är också lämpad för till exempel synskadade. Höjder, skyddsräcken och bottenprofil är också anpassade så att en assistent ska ha det bekvämt i bassängen.

– Det är inte enbart personer i rullstol som har ett behov av en anpassad bassäng. Om du har en kraftig synnedsättning kan det vara svårt att orientera sig i havet. Bassängen underlättar också om du har dålig balans, säger Mäkelä.

Projektet ligger Mäkelä nära hjärtat eftersom han själv har en dotter inom autismspektrumet.

– Hon känner mycket rädsla och osäkerhet. Det kan kännas lättare både fysiskt och psykiskt för en person med funktionsvariation att vara i en sluten bassäng.

– Vi ska också komma ihåg dem som har funktionsvariationer som inte syns utanpå. Det finns många barn med neurologiska funktionsvariationer och barn inom autismspektrumet som inte normalt vågar simma, säger Törnqvist.

– Det finns också sjukdomar som ger funktionsbegränsningar, som Parkinson, MS, stroke och många flera. Personer som drabbats av någon av dessa har alla nytta och nöje bassängen.

Badplats där alla beaktas

Om allt går väl ska man redan i sommar kunna ta sig från ett omklädningsrum med dusch till den nya terapibassängen. I servicebyggnaden och omklädningsrummet intill kommer det att finnas en vattenrullstol att låna.

Men det finns mycket att åtgärda i infrastrukturen och helheten kommer knappast att bli färdig till kommande säsong.

– Förhoppningsvis är bassängen klar och trygg att använda i sommar. Det beror bland annat på leveranstider, säger Mäkelä.

Det är lokala TN-bryggan som bygger konstruktionen. Staden har ett ramavtal med företaget.

Törnqvist tycker det är fint att bassängen integreras i Simmis.

– Då kan barn, ungdomar och vuxna som inte tidigare har kunnat bada eller simma här vistas på samma ställe som alla andra. Vi skulle gärna se att människor också utanför kommunen kommer hit.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter