Förflytta dig till innehållet

I Sagalunds museum i Kimito finns cafékunderna – men inget café

Tre damer sitter i ett museum och dricker kaffe

Kunder med inget café. Tiiti Mendelin (t.v) och Gunilla Avellan (mitten) får tillsvidare koka sitt eget kaffe i museet. T.h. museichef Li Näse. Foto: Emilia Örnmark


Café Adèle vid Sagalunds museum i Kimito har varit stängt sedan jul.
Företagaren Anu Taivainen, som verkat här på hyra med sin lunchrestaurang i ett drygt år, har nämligen åtagit sig andra utmaningar.
Caféet finns inrymt i huvudbyggnaden, där det också finns en museibod. I Oskarssalen och i det blåa rummet intill finns gott om plats för att sätta sig ned och umgås.
— Det är viktigt att caféet finns här för att komplettera museiverksamheten. Tillsammans hämtar de folk hit till Sagalund, säger museichef Li Näse.
— Här kan man äta och dricka långsamt. Ofta upptäcker man då något fint här i miljön som man absolut vill ha. Det här är ju för oss inte bara ett matställe, utan vi kallar det för Salongen, säger Tiiti Mendelin.
Tillsammans med Gunilla Avellan och flera andra vänner är Mendelin en av stamgästerna här.
— Vi var många pensionärer som kom hit för att sitta här och förbättra världen. Vi blev fler och fler. Ungefär tio var vi då man ännu fick mat här. Då caféet slutade fick vi lov att komma hit ändå för att koka vårt eget kaffe, säger Avellan.
— Många timmar sitter de ju här! skrattar Näse, som gärna välkomnar folk till detta museala vardagsrum.
Avellan och Mendelin uppskattar stället för att man här får lugn och ro att prata, och dessutom får privilegiet att stiga in i museivärlden.
Café i museal omgivning.

Café Adèle. Foto: Sagalunds museum

Vem är den nya företagaren?

Nu letar Sagalunds museum med ljus och lykta efter en ny caféföretagare.
— Vi har egentligen inga krav, men gärna vill vi ju att man också i fortsättningen kan få lunch här. Det viktigaste är samarbetet med museet, säger Näse.
Hon berättar att Café Adèle varit ett populärt lunchställe med en klar kundkrets och tror att de gamla kunderna gärna kommer igen.
 

Oskarssalen har fått sitt namn efter Sagalunds museums grundare, folkskolläraren Nils Oskar Jansson.
Café Adèle är uppkallat efter författarinnan Adèle Weman. Den blåa färgen i det rum som ursprungligen var tänkt för caféet är den samma som i Blåa Hallen i Villa Sagalund, där Weman samlade sina konstnärsvänner till litterära gillen.
Sedan år 2000 har caféet gått under namnet Café Adèle. Innan det hade Kårkullas arbetscentral i Kimito verksamhet här – då hette caféet Café Snigeln.

Anu Taivainen vill satsa på eget

Anu Taivainen åtminstone på Kimitoön känd för sina rätter som nästan till 100 procent är tillredda av råvaror från Kimitoön.
Nu vill hon utveckla verksamheten i det gamla apotekshuset i Kimito, där hon bor. Exakt vad det ska bli vet Taivainen inte än, men åtminstone ska det bli ett bed & breakfast i ena ändan av huset.

Stort gammalt trähus med rött plåttak

Gamla apotekshuset i Kimito. Foto: Emilia Örnmark


— Vi får se vad vi får igång till sommaren, säger hon.
Vidare tänker sig Taivainen pop up-restaurangdagar under våren, något hon prövat på i apotekshuset tidigare.

Anu Taivainen. ÅU-foto


 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter