I Pargas föds färre än det dör, fler gifte sig än skilde sig ifjol


Fler inflyttare behövs. Pargas befolkning åldras så snabbt i förhållande till antalet nyfödda att inflyttning är enda sättet vända en negativ befolkningsutveckling.
När Statistikcentralen offentliggjorde fjolårets befolkningsstatistik hette det först att Pargas invånarantal minskade med 58 personer jämfört med året innan. Sedan, efter en korrigering, meddelade Statistikcentralen att minskningen är 52 personer, preliminärt.
Korrigeringen har att göra med flyttningar som ännu inte är fullt registrerade.
– Siffrorna är en liten besvikelse, det kommer vi inte ifrån. Men jag tycker att vi har det rätta tänket och ska vända trenden, säger stadsdirektör Patrik Nygrén, som tror på att arbetet med stadens strategi är en metod för att påverka inflyttningen.
– Siffrorna är också en signal som bekräftar att vi gör rätt när vi jobbar på att få inflyttningen att öka. Den är ett måste, annars lyckas vi inte kompensera den negativa nativiteten.
Negativ nativitet betyder att fler dör än föds. Under fjolåret var det 156 personer mantalsskrivna i Pargas som dog, men det var endast 109 som föddes.
Inflyttningen var också snäppet mindre än utflyttningen, 532 personer flyttade till Pargas men 575 flyttade bort.
Från utlandet flyttade 81 personer till Pargas, till utlandet flyttade 49 personer.
– Siffrorna visar också att samhället inte är statiskt, rörligheten hör till i dag, konstaterar Nygrén.
Totala antalet invånare var vid årsskiftet 15 288, enligt de här preliminära uppgifterna.
I Pargas ingicks i fjol 55 äktenskap och antalet skilsmässor var 32.
Att veta vilka delar av kommunen som lockar inflyttare, eller var den negativa nativiteten är som störst är detaljer som det ligger i stadens intresse att bena ut. Men sådana siffror har inte Nygrén tillgång till just nu.
– Vi försöker analysera siffrorna och också själva föra faktaregister över folks adresser, men det är inte alldeles enkelt och mörkertal finns. I Statistikcentralens uppgifter är staden en helhet, man ser inte till enskilda kommundelar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.