I Nagu tror man på styrka i det lokala – banksektorns omvälvningar verkar leda till en tudelning i finanshus och småbanker


Nagu andelsbank har de senaste åren haft en omsättningstillväxt på tio procent. Foto: Kim Lund
– Vi har det positiva problemet att vi har fullt upp med kunder. Så här lokalt känner vi oss därför ganska säkra, säger Alice Björklöf, vd för Nagu andelsbank.
Banken, som har kontor i Nagu, Korpo och Houtskär samt service på onsdagar på Iniö områdeskontor, har rapporterat tillväxt de senaste åren: 340 nya kunder i år och en tillväxt på cirka 10 procent de senaste två åren.
Lönsamheten är ändå en utmaning, delvis som en följd av alla nya EU-bankdirektiv.
– I den här direktivsyndafloden har vi en stor nytta av att vara en del av en stor bankgrupp, säger Björklöf.
Frågan om de små andelsbankernas framtid är öppen. I en intervju för Talouselämä förra veckan resonerade koncernchef Timo Ritakallio om man bara borde bestämma att bankernas antal ska vara ”tjugo, femton eller bara fem”. Nu är de 149, efter årsskiftet 146.
– Inom gruppen har det alltid förekommit diskussioner om hur man bäst förbereder sig inför framtida utmaningar. Den här diskussionen återkommer med jämna mellanrum och det är bra att förbereda sig inför olika scenarier och fundera på hur man kan ge den bästa servicen på lång sikt, säger Björklöf.
Hon tror att den stora pressen riktas mot banker som verkar i regioner där befolkningen minskar snabbt.
– Vi ska också komma ihåg att vi är en självständig bank med egen stämma som fattar de stora besluten.
En egen stämma innebär att varenda en av bankens drygt 1 350 ägarkunder kan delta och rösta. Viljan att ha en egen bank är stark, säger Björklöf.
Ett historiskt perspektiv
Turismen är en styrka för det åboländska näringslivet och den vägen också för Nagu andelsbank. Närheten till kontor är särskilt viktig sommartid, då många företags omsättning kommer under några få månader.
– De har inte tid att börja föra sin dagskassa till Åbo. Det är en styrka att vi kan fatta självständiga beslut om öppethållningstider och kontor.
Björklöf tycker dessutom att det finns ett historiskt perspektiv som förpliktar, det att andelsbankerna föddes ur lokala andelskassor. Då känns det inte rätt att bara stänga och fusioneras.
För fem år sedan trodde somliga att det snart inte längre finns traditionella banker, säger Björklöf. Digitaliseringens följder är ändå inte lätta att förutspå. Den underlättar exempelvis de bankanställdas arbete lokalt.
– På så vis får vi mer tid att prata med folk på kontoren.
Då det gäller stora finansiella beslut så är det bra att ha en chans att diskutera med en människa, säger Björklöf
– Vi måste förstås se till att vi inte är dyrare än de andra. Det är lätt att byta bank och rösta med fötterna.
Bolånemarknaden känner inga gränser
För Nagu andelsbank förändras marknaden då Aktia stänger sina skärgårdskontor i Nagu, Korpo och Houtskär. Aktias vd Mikko Ayun sade i gårdagens ÅU att det inte är omöjligt att någon annan bank både köper kontoren och tar över kunderna.
– Jag tror att Aktias kunder väldigt gärna själva väljer sin framtida bank. Om de skall flyttas i ett paket till en annan bank så skall ändå alla avtal göras om, konstaterar Björklöf.
Konkurrensen var förr mer konkret då alla fanns i samma miljö och verkade på ungefär samma sätt, säger Björklöf.
Tekniken har också öppnat för något som kallas total konkurrens. Bolånemarknaden känner inga gränser inom EU.
– Man hittar allt på nätet men det handlar också om hur man värdesätter sin egen tid, samtidigt som det redan finns så mycket annat man ska hålla reda på i sin vardag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.