Förflytta dig till innehållet

I morgon börjar Sossens 500 elever ny skola – se bilder från nya fräscha skolan här!

Robin Sjöstrand
Man framför skolbyggnad
S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson är mycket nöjd med den nya byggnaden. Huvudingångens tak är nybyggt och ger ett mer välkomnande intryck än tidigare.

Det är inte många hundra meter från S:t Olofsskolans gamla byggnad på Kaskisbacken till den nya fastigheten på Sirkkalagatan 39, precis bakom Samppalinna simstadion. Men skillnaden är trots det markant.

Den byggnad som tar emot de runt 500 eleverna som ska gå i högstadiet i år är nyrenoverad, och därmed snygg och fräsch – och framför allt stor.

– Den gamla skolan var alldeles för trång för det antal elever vi har. Och dessutom var den riktigt nedgången. Jag är mycket tacksam gentemot ägarna som har låtit renovera den här byggnaden för oss, säger S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson.

Med tanke på att byggnaden fungerar endast som tillfällig skola är det ingen självklarhet med en funktionell och snygg skolbyggnad, men bortsett från att det saknas en gymnastiksal är Karlsson mer än nöjd.

Vit husfasad med rullstolsramp.Robin Sjöstrand
Också fasaden mot gatan har fått en ny ingång, som dessutom är rullstolsvänlig. Den här ingången blir lärarnas. Bakom de stora glasfönstrena finns slöjdsalen och i det bortre hörnet finns ett gym som kan användas av eleverna under gymnastiktimmarna.

Antalet klassrum i den nya byggnaden är samma som i den gamla, men skillnaden är att rummen är större.

– Det här till exempel, säger Karlsson när vi stiger in i den nya musiksalen, här finns möjligheter för musicerande på riktigt. Den gamla musiksalen var en skrubb i jämförelse, säger han.

När ÅU hälsar på är det full rulle och minst ett tjugotal anställda på flyttfirman kånkar runt på saker, skruvar ihop möbler och installerar det sista som behövs.

– Vi har hållit på och flyttat sedan i princip första dagen av sommarlovet, men ändå får vi det inte helt klart. Den första veckan eller så får vi leva med att det fixas i ordning, men sen ska det vara klart, säger Karlsson.

Planritningar över S:t OlofsskolanRobin Sjöstrand
Så här ser den nya skolan ut, över alla fem våningar.

Att byggnaden inte innehåller fler klassrum än tidigare innebär ändå en logistisk utmaning. Utöver att planera schema för alla årskurser så att inga klassrum får dubbelbokningar, så medför också de sista installationerna ett problem.

– När vi ska hänga upp gardiner i klassrummen, så får vi flytta respektive klass till matsalen under tiden, för det finns inga andra lediga rum.

Tomt klassrumRobin Sjöstrand
Klasserna har renoverats och är betydligt rymligare än i den gamla skolan. Snart ska gardinerna hängas upp.

Det är ingen hemlighet att S:t Olofsskolan växer så det knakar och årets årskurs sju är rekordstor – hela 190 elever. Men i år blir det åtminstone ingen utrymmesbrist.

– Vi har stora och fina undervisningsutrymmen. Vi har en fin slöjdsal i källaren och två stora undervisningskök. Matsalen är också betydligt större än i den tidigare skolan, vilket gör att vi kan dra ner matturerna till tre stycken, säger Karlsson.

Tom skolmatsalArkiv/Robin Sjöstrand
Matsalen är större än tidigare och trots att skolan har 500 elever räcker det med tre matturer för att alla ska få mat.
Diskutrymme.Robin Sjöstrand
Eleverna kommer att få plocka bort disken själva i det nya diskutrymmet som finns i anslutning till aulan.

Under fjolåret var eleverna inte helt positiva till att flytta ut från en bekant skola, men Karlsson tror att den nya byggnaden kommer att tas emot väl i slutändan.

– De förstod också nödvändigheten i att flytta, de levde ju med trängseln.

Trängseln gjorde också sig påmind under den gångna coronapandemin, och covid spred sig ganska snabbt i skolan när den en gång kom in. I dagsläget finns ändå inga restriktioner kvar och Karlsson hoppas att det förblir så.

– Men man vet ju aldrig vad som händer i höst, säger han.

Tre personer i ett undervisningskökRobin Sjöstrand
Köksutrymmena i den nya skolan är imponerande rymliga, och det finns två likadana kök att använda sig av.

En dov smäll i bakgrunden skvallrar om att grannen är i farten. Grannen, det är en byggarbetsplats där man fem gånger om dagen spränger bort sten ur Samppalinna-berget, för att så småningom bygga höghus.

– Vi har fått tidpunkterna när det smäller och ska hålla eleverna inne då. Det är rediga smällar som man bra känner av i husgrunden, säger Karlsson.

Enligt hyresavtalet som staden gjort ska Sossen stanna fem år i den tillfälliga byggnaden.

– Men vi får se hur det blir. Det har ju inte ens tagits något beslut om den nya skolan i nuläget, säger Karlsson.

Byggarbetsplats med grävskopor.Robin Sjöstrand
Fem gånger om dagen sprängs det på byggarbetsplatsen som ligger som granne till den nya skolan. Då ska eleverna hålla sig inne.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter