I kväll samlas studenterna till den traditionella Glöggrundan – ÅU blickar tillbaka på tidigare rundor


Historikernas ämnesförening Kleio serverar glögg utanför Humanisticum på Biskopsgatan 13 i november 1993. Foto: Johanna Höglund
Glöggrundan har genomgått flera förändringar längs med åren.
I dess nuvarande form har den ordnats sedan år 2013 efter att ha haft paus i ett par år.
År 2010 var sista gången rundan hölls i området mellan Porthansgatan och Domkyrkogatan.
Tidigare år hade hela Biskopsgatan varit festplats, men för att ha bättre koll på firandet och för att undvika att de boende längs gatan skulle förlora nattsömnen beslöt arrangörerna flytta rundan till ett mindre område.
Glöggserveringen inleddes kring midnatt då många kom till festplatsen direkt från en sits eller någon annan fest.
Glöggandet fortsatte sedan i ett par timmar tills studenterna styrde stegen mot någon av klubblokalerna, till en efterfest eller så gick man hem för att vila ut efter nattens strapatser.
Ordningsmän och Röda Kors-personalen på plats
För att trygga ordningen fanns det både ordningsmän och Röda Kors-personal på plats, och arrangörerna hade ordnat med Baja-Major till festplatsen, minns dåvarande kårstyrelsemedlemmen Lasse Mäki-Hokkonen.
– Det var väldigt organiserat och allt var under kontroll. Det var ett fredligt evenemang och vad jag vet uppstod det aldrig några skador. Jag tror att Glöggrundan i dagens format skapar mera kalabalik då det är så mycket folk i farten på stan.
När arrangörerna sökte tillstånd för Glöggrundan 2011 satte polisen stopp för planerna trots att ansökan såg likadan ut som tidigare år.
Av någon anledning hade polisen skärpt sina krav.
– Det krävdes att området skulle vara inhägnat, och att om vi skulle servera alkohol måste vi ha alkoholtillstånd. Det skulle närmast bli som ett festivalområde, säger Mäki-Hokkinen.
För att dricka alkohol krävdes tillstånd av polisen
I en intervju för ÅU den 23 november 2011 sade kommissarie Bengt Lagerroos att orsaken till förbudet var den nya alkohollagen.
Där står bland annat att ”ägaren, arrangören eller en ordningsvakt på ställen där detaljhandel med alkoholdrycker bedrivs samt i andra öppna handelsrörelser inte får tillåta förtäring av alkoholdrycker eller servera alkoholdrycker utan tillstånd”.
– Visst får de studerande röra sig i akademikvarteren och dricka glögg. Huvudsaken är att den är alkoholfri. Vill de ha något starkare får de bege sig till en plats med utskänkningstillstånd, sade han.
Mäki-Hokkinen tycker att Glöggrundan var en fin tradition som samlade studenterna till en gemensam fest.
– Man träffade bekanta från när och fjärran och även om det var kallt var det kul att träffa kompisar och dela på en varm kopp glögg.
Rekordstor Glöggrunda i kväll
I år har 4 500 biljetter sålts till Glöggrundan som ordnas som en barrunda på stadens barer och krogar.
Meningen är att samla ihop stämplar genom att köpa mat eller dryck.
Rundan avslutas med efterfest på några av Åbos nattklubbar.
Glöggrundan ordnas i kväll.
LÄS OCKSÅ:
”Vi var fattiga som kyrkråttor, men roligt hade vi”
Biljetter till Glöggrundan säljs till skyhöga priser på Facebook
Rekordmånga biljetter såldes till Glöggrundan
Glöggrundan samlar studenter från hela Svenskfinland
Ingen Glöggrunda för ÅA-studerande i år
Lasse-Mäki Hokkonens namn korrigerat 29.11 kl 13.05
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.