I Kimitoön behöver fler elever särskilt stöd trots att elevantalet sjunker — i Pargas och Åbo behöver fler äldre elever särskilt stöd


Stort behov av särskilt stöd i skolorna, speciellt i de äldre årskurserna. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Behovet av särskilt stöd för elever i skolan har under de senaste åren ökat i S:t Karins. Omkring 400 elever i staden behöver särskilt stöd, som är den mest krävande stödgraden. Dessutom behöver omkring 415 elever så kallat intensifierat stöd, som är lindrigare.
Biträdande rektor Anu Roos, som koordinerar specialundervisningen i staden, säger att målet för elevvården i år är att öka det intensifierade stödet så att fler kanske skulle klara sig med det.
– Varje elev som får särskilt stöd är berättigad till det. Men det kräver mycket byråkrati och en process enligt förvaltningslagen med många yrkesgrupper inblandade.
Att så många elever i S:t Karins behöver särskilt stöd i skolan beror enligt henne på flera saker. S:t Karins är en stad som lockar till sig inflyttare och här bor många barn av utländsk härkomst med bristfälliga kunskaper i finska.
– I S:t Karins finns också många privata barnskyddsenheter.
Tidigare samarbetade staden mer med Åbo som tog emot barn i behov av särskilt stöd från S:t Karins.
– Men Åbo har sina egna utmaningar, så vi försöker klara dem själv nu.

Dalsbruks skola. ÅU-foto.
Många som behöver särskilt stöd på Kimitoön går i nian
På Kimitoön behöver 5,5 procent av eleverna i årskurserna 1–9 i de svenska skolorna särskilt stöd för att klara sin skolgång, samtidigt som det totala elevantalet sjunker.
Bildningschefen Mats Johansson säger att 32 elever i årskurserna 1–9 på svenska behöver särskilt stöd.
– Åtta av dem som behöver särskilt stöd i år går i årskurs 9. Den som behöver särskilt stöd har en egen läroplan i ett eller oftast flera ämnen, där man i kriterierna utgår från den enskilda eleven.
I Dalsbruks skola ordnas svensk smågruppsundervisning bland annat för de elever som har elvaårig läroplan i stället för den vanliga nioåriga.
– Elever som behöver särskilt stöd kan gå i sin närskola i de lägre klasserna till exempel med hjälp av en assistent, men senast på högstadiet går de som behöver särskilt stöd i Dalsbruks skola.
Ökat behov i Sarlinska
I Pargas märker man också av en ökning av elever som behöver särskilt stöd i de äldre årskurserna.
För tillfället har man undervisning i tre smågrupper i Sarlinska skolan.
– 8,5 procent av eleverna i de svenska skolorna behöver särskilt stöd. Det är 84 elever av sammanlagt 990 elever. Dessutom behöver 136 elever intensifierat stöd, säger utbildningschef Ulrika Lundberg.
Samtidigt har det totala behovet av särskilt stöd minskat från tio procent av eleverna tidigare.
– Vi har en tydlig handbok för trestegsmodellen och en koordinerande speciallärare som vid behov hjälper att tolka den. För att få särskilt stöd krävs alltid ett förvaltningsbeslut.

S:t Olofsskolan behöver en resursklass för de elever som mår så dåligt att de inte orkar gå i skolan. Foto: Monica Forssell
S:t Olofsskolan behöver en resursklass
Också i Åbo behöver fler elever i de äldre årskurserna särskilt stöd.
– Vi har stora behov i årskurs 7, som i år har en grupp för smågruppsundervisning. Det är många som behöver undervisning i en liten grupp i någon form, säger Liliane Kjellman, direktör för svensk fostran och undervisning i Åbo.
Åtta procent av de svenskspråkiga eleverna i Åbo behöver särskilt stöd.
På finskt håll behöver 13 procent av eleverna särskilt stöd. Motsvarande siffror för elever i Egentliga Finland är sju procent, och i de finlandssvenska skolorna har fem procent av eleverna behov av särskilt stöd.
– Vi har blivit bättre på att ta hand om inlärningssvårigheter i sig, men S:t Olofsskolan skulle verkligen behöva en resursklass för elever som mår dåligt på grund av psykiska problem eller missbruk och som ofta inte alls kommer till skolan. En resursklass för 5–8 elever skulle fyllas direkt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.