I juni hade Brottsofferjouren 300 klienter som utsatts för människohandel – de flesta av dem har utnyttjats som arbetskraft


Fall där en person fallit offer för människohandel och utnyttjats som arbetskraft utreds sällan. Om det utreds går det för långsamt, säger Brottsofferjouren. Foto: Ari Sundberg
Offer för människohandel blir ofta utan rättsskydd i Finland, skriver Brottsofferjouren i ett pressmeddelande.
På Brottsofferjouren tycker man det är bra att utnyttjandet av utländsk arbetskraft har lyfts upp. Men de är fortfarande oroliga för hur offren sällan får upprättelse, skriver de i ett pressmeddelande.
Svårt att identifiera fall av människohandel
I juni hade Brottsofferjouren 300 klienter som blivit utsatta för människohandel. Så gott som alla av dem har utsatts i Finland.
Majoriteten av dem har utnyttjats i arbete. En del av dem har utnyttjats i sexuella syften, tvingats ingå äktenskap eller på annat sätt utnyttjats i sina nära relationer.
— Vi har också klienter som blivit tvingade till brottsliga handlingar. Man tänker inte på att det i bakgrunden kan finnas människohandel, säger Pia Marttila, koordinerande specialsakkunnig för stödinsatser för människohandelsoffer på Brottsofferjouren.
I Finland finns det svårigheter att identifiera fall av människohandel.
— Det beror på att många inte är bekanta med lagstiftningen. Därför är det viktigt att polisen har mer specialisering, påpekar Marttila.
När klienterna väl vågar anmäla brotten kan de bli hemskickade utan att ha förhörts med tolk.
— När de har anmält till polisen att de inte har fått lön så har de har blivit tillsagda att det inte handlar om ett brottsfall utan att de kan vända sig till sitt fackförbund. Men det borde utredas vad som ligger bakom, säger Marttila.
Utdragna förundersökningar
Om arbetskraftsutnyttjandet ändå utreds tar förundersökningen ofta väldigt länge.
— Jag har klienter som blev mina klienter 2015 vars fall fortfarande utreds. Innan man tar tag i ärendet hinner bevis förstöras, undersökningar läggas ner eller sen kan åklagaren välja att inte väcka åtal.
Speciellt utsatta är utländska arbetstagare och asylsökanden.
— Det är svårare att utnyttja finländarna som litar på att de får den hjälp de har rätt till och vars uppehållstillstånd inte hänger på en skör tråd, säger Marttila.
Brottsofferjouren lanserar på torsdag en ny sida om hur arbetskraftutnyttjande kan se ut.
— Där kommer att finnas utökad information. Snart kommer vi också publicera videor på fem olika språk som behandlar detta, säger Marttila.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.