I juli skärps sopsorteringen – många Åbobor behöver nya avfallskärl

Nu ska det bli lägre tröskel att sortera eftersom allt fler måste göra det på sin egen gård.
Från och med 1 juli kommer över 3 700 fastigheter inom Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) område allt börja sortera sitt förpackningsavfall på ett mer effktivare sätt.
Husbolagen står inför två stora förändringar säger LSJH:s servicechef Jaakko Salminen.
— Skyldigheten att samla in plast-, kartong- och glasförpackningar skärps. Det sker dessutom förändringar gällande insamlingen av förpackningsavfallet. Den konkurrensutsätts kommunalt, det vill säga av LSJH i fortsättningen.
Inom LSJH:s serviceområde finns 18 kommuner.
I Åbo är det till exempel över 1 000 nya fastigheter som får minst ett nytt avfallskärl.
I S:t Karins kommer totalt 473 fastigheter samla in förpackningsavfall, vilket innebär en ökning på nästan 300 fastigheter som nu även ska sortera plast och kartong.
I centrala Pargas ökar mängden fastigheter med plast- och kartongavfallskärl från 49 till 137.
Avfallskärl för plast- och kartongförpackningar har tidigare funnits vid fastigheter med över 20 bostäder. Glas har man sorterat vid fastigheter med över tio lägenheter, medan metallinsamling sedan tidigare funnits vid fastigheter med över fyra bostäder.
Nu är det fastigheter med över fem bostäder som ska sortera alla fyra avfallstyper.
Bioavfall har man redan under förra året sorterat vid fastigheter med över fem lägenheter.
En stor del av avfallet som läggs i blandavfall kunde sorteras
Förändringarna grundar sig på reformen av avfallslagen 2021.
Salminen säger att det finns tydliga tecken på att en större mängd avfall kunde återvinnas.
LSJH gjorde en undersökning av det material som fanns i blandavfallskärlen inom serviceområdet. Avfallet bestod till över en tredjedel av bioavfall.
– Bioavfall har lågt värmevärde och brinner dåligt. Genom att lägga avfallet i de kärl de hör hemma i kan man på bästa möjliga sätt utnyttja det.
Enligt undersökningen bestod endast 13,5 procent av avfallsmängden av produkter som egentligen ska sorteras som blandavfall.
Största delen av avfallet kunde ha återvunnits som till exempel papper eller plast.
LSJH konkurrensutsätter tömningen av förpackningsavfallet
Det kommer även ske förändringar vad gäller tömningen av avfallskärlen. De fastigheter som skyldigheten att sortera förpackningsavfall berör kommer i framtiden att tömmas av företag som konkurrensutsatts av LSJH.
Till exempel husbolag i Åbo har tidigare själv konkurrensutsatt olika avfallsbolag. Från och med 1.7. kommer tömningen stegvis föras över till LSJH.
– På så sätt kan vi optimera rutterna. Vi kan även konkurrensutsätta fler företag och behöver till exempel inte begränsa oss inom en kommuns gränser. Genom att konkurrensutsätta större volymer möjliggör det att priserna hålls på en skälig nivå, säger Salminen.
Vissa större disponentbyråer har regelbundet konkurrensutsatt transportföretag, vilket kan ha inneburit att de tidigare haft låga priser, säger han.

Totalt kommer runt 8 000–9 000 nya avfallskärl att behövas, eftersom många fastigheter ska ha flera nya kärl.
De nya avfallskärlen är försedda med stora klistermärken i olika färger med tydliga symboler. Likadana symboler kan man se i andra nordiska länder.
Inom några år ska man kunna se symbolerna på de förpackningar som skilt ska sorteras säger Salminen.
På locken finns närmare anvisningar gällande det man kan lägga i kärlet.

– Vi har haft mycket kontakt med disponenter och kontaktpersoner under förra året och i år. De flesta har förhållit sig neutralt till förändringarna. Vissa är väldigt ivriga, medan till exempel mindre husbolag varit fundersamma över ifall de nya kärlen kommer få plats, säger Salminen.
Han berättar att de har gett de berörda fastigheterna anvisningar och rådgivning. Det finns fyra olika storlekar på kärlen som rymmer mellan 140–660 liter.
– Eftersom många har använt blandavfallskärlet för kartong- och plastavfall kommer de antagligen inte behöva lika många eller lika stora blandavfallskärl som förr.
Mer bioavfall ska sorteras från och med nästa år
Alla fastigheter i tätorter med över 10 000 invånare kommer nästa år att sortera bioavfall. Det kommer därmed även gälla egnahemshus och fastigheter med under fem bostäder.
Salminen visar ett bioavfallskärl som ventilerar avfallet genom små hål. För kärlet är det möjligt att få ett längre tömningsintervall på fyra veckor. För ett normalt bioavfallskärl är intervallet högst två veckor.

De ventilerade bioavfallskärlen kommer enligt Salminen antagligen bli efterfrågade i och med intervallförändringen.
Alternativt kan man använda kompost eller ha ett gemensamt bioavfallskärl med andra fastigheter.
– Det kan vara svårt att veta om ens eget område berörs av förändringen. Med hjälp av en karttjänst kan man se de områden som förändringen gäller, säger Salminen.
De nya bioavfallskärlen kan beställas från och med början av nästa år.
I sökfältet på karttapalvelu.lounaistieto.fi kan man skriva sin egen hemadress. Med hjälp av olika filter kan man till exempel se var det finns tätorter med över 10 000 invånare.
Producenter ansvarar för förpackningsavfall
Blandavfall från områden runt Åbo samlas på Toppå avfallscentral och förs vidare till Lounasvoimas ekokraftverk i Salo. Där används avfallet för fjärrvärme- och elproduktion.
– Bioavfallet mellanlagras likaså på Toppå och transporteras i större lass till biogasanläggningen Biolinja Oy i Nystad. Där produceras biogas och gödsel, säger Salminen.
För förpackningsavfallet gäller producentansvar. De insamlade förpackningarna mottas av producenterna som ansvarar för materialåtervinningen.
Tidtabell för LSJH:s tömningar:
Förpackningsavfall:
Från och med 1.7.2023:
- Pemar, Sagu, Salo, centrala Rusko: alla typer av avfallskärl
- Aura, Lundo, S:t Karins, centrala Pargas, S:t Mårtens, Åbo: baklastade kärltyper
Från och med 1.10.2023:
- Aura, Lundo, Pöytis, S:t Karins, centrala Pargas, S:t Mårtens: hjulförsedda avfallskärl
Från och med 1.11.2023:
- Nystad: alla typer av avfallskärl
Bioavfall:
Januari–juli 2024:
- Transport av bioavfall konkurrensutsätts stegvis av LSJH
Källa: LSJH
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.