Förflytta dig till innehållet

I höst upphör Sirkkalabacken som egen skola – svenska elever fick ovanligt stöd i fullmäktige

Arkiv/ÅU
Sirkkalabackens skola. Upphör som egen skolenhet från och med hösten, då eleverna överförs till Sirkkala skola och till S:t Olofsskolan.

Det händer sällan att andra politiker än de svenskspråkiga talar svenska i debatten i Åbo stadsfullmäktige.

Men i måndags slog SDP:s gruppordförande Taru Pätäri ett slag för stadens svenskspråkiga elever med specialbehov – på svenska.

– De svenskspråkiga eleverna med specialbehov i Åbo har en sämre situation än stadens motsvarande elever på finska. De specialpedagogiska resurserna får inte krympa utan hellre utökas i och med den här sammanslagningen. Vi måste följa med och se till att de här eleverna får det stöd de behöver också i fortsättningen, sade hon.

kvinna med ljust hår i profil i fullmäktigesalSkärmdump från Åbo stads sändning
SDP:s gruppordförande Taru Pätäri talade för tillräckligt med resurser för svenska elever med specialbehov.

Administrativ förändring

Från och med hösten övergår eleverna i Sirkkalabackens skola nämligen administrativt till Sirkkala skola och till S:t Olofsskolan.

Rektorerna i de svenska grundskolorna i Åbo har aktivt deltagit i beredningen.

De är överens om att förändringen inte får leda till att elever med specialbehov får svårare att få det stöd de behöver eller att situationen på något sätt får försämras för de här eleverna.

– Att Sirkkalabackens skola från och med hösten upphör att vara en egen enhet ska inte betyda att man sparar något, betonar Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i sin beredning till politikerna.

Specialpedagogiskt stöd i alla svenska skolor

Tanken är att Sirkkalabackens skolas föreståndare ska stöda alla de svenska skolorna i Åbo när det gäller specialpedagogik.

Speciellt viktigt är den här expertisen då en elev med specialbehov ska flytta över från ett skolstadium till följande och då man kartlägger vilket stöd som behövs för en elev med specialbehov.

Kjellman betonar också att det är mycket viktigt att de resurser som är öronmärkta för smågruppsundervisning inte försvinner någonstans eller används för skolornas andra behov.

Mer resurser behövs

Också den svenska sektionens ordförande Terhi Vörlund-Wallenius, SFP, som är medlem i stadsfullmäktige, sade i fullmäktigesalen att det handlar om en administrativ förändring, som inte ska få påverka elevernas behov av stöd.

– Som mångårig skolläkare vill jag också betona att det kräver mer resurser än vad som finns i dag för att integrera specialbarn. Det här är ingen sparåtgärd.

Fullmäktige godkände att Sirkkalabackens elever överförs till Sirkkala skola och S:t Olofsskolan från och med höstterminen utan omröstning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter