Förflytta dig till innehållet

I höst kan man söka pengar för bekämpandet av främmande arter

lupiner

Lupinen är en invasiv främmande art i Finland. Foto: Pixabay.


Jord- och skogsbruksministeriet arbetar för att få beståndet av främmande arter att minska i Finland.
Som en del av initiativet kommer man dela ut pengar till projekt utförda av aktörer som kommuner, företag eller organisationer som strävar till att minska förekomsten av främmande arter.
Ansökningstiden inleds under hösten men den exakta tidpunkten klarnar först i ett senare skede. Enligt ministeriet lönar det sig för intresserade aktörer att börja planera sina projekt och leta självfinansiering och samarbetspartners redan nu.
— Det lönar sig att inleda med att utreda hur utbredd förekomsten av den främmande arten är och om det finns fler förekomster i närområdet som man på ett kostnadseffektivt sätt kunde sköta på en och samma gång. NTM-centralen och det nationella nätverket av experter på främmande arter erbjuder hjälp med att bekämpa de främmande arterna, att planera projekten och att hitta möjliga samarbetspartners. Ta modigt kontakt, säger Reima Leininen, nationell koordinator för främmande arter vid NTM-centralen i Kajanaland i ett pressmeddelande.
Projekten finansieras under hösten och drar sedan igång under nästa års sida. Syftet med de projekt som får finansiering ska vara att minska mängden främmande arter, öka biodiversiteten och stärka samarbetet mellan olika aktörer som kämpar mot främmande arter.
Utgångspunkten är att hälften av ett projekt finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet medan aktören bakom projektet får hitta egen finansiering för andra halvan eller genomföra den som talkoarbete.
Leinonen påminner om att bekämpningen av främmande arter är till nytta för hela orten där arbetet genomförs.
— Miljöer där ursprungsväxter lever befrämjar naturens mångfald, piggar upp invånarna och gör hela området mer tilltalande, säger han.
Läs även:

Lupinen är en svår nöt för kommunerna att knäcka — bekämpningen av arten prioriteras inte

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter