I helgen lyser tusentals ljus på Åbo gravgård – ”Min mamma, som föddes på 1920-talet, såg det som en viktig sak att göra”

Det blir fort trångt på parkeringsplatserna vid Åbo gravgård på fredagseftermiddagen innan allhelgonahelgen.
En god stund innan skymningen rör sig redan många människor på det nästan 60 hektar stora området.
De går ensamma, parvis eller i små grupper från parkeringsplatsen vid Uppståndelsekapellets port.
De fortsätter längs med Kapellgränden, Brunnsgränden, Hjältevägen eller någon annan av de vägar som löper över området.
En del städar upp sina gravar, andra tänder bara hastigt ett ljus och skyndar sig vidare.
Åboborna Hannele Sivosuo och Pirjo Lankinen besöker alltid gravgården inför alla helgons dag. De röjer upp gravarna inför vintern, tänder ljus och hämtar blommor.
— Vi minns dem som stod oss nära. Det är en mycket gammal tradition för oss. Min mamma, som föddes på 1920-talet, såg det som en viktig sak att göra, säger Sivosuo.
Dessutom är gravgården en otroligt fin plats, säger de.
— Här promenerar vi gärna. Man hör inte trafiken och kan se både fåglar och ekorrar. En gång var vi här med mina gamla arbetskamrater och gick till alla anhörigas gravar, säger Lankinen.


Åbobon Britt-Marie Juup, bland annat känd som verksamhetsledare för Åbo djurskyddsförening, är också på plats i god tid på fredagseftermiddagen, för att undvika trängseln på parkeringsplatsen.
För Juup betyder alla helgons dag inte så mycket på ett personligt plan.
— Vi hör inte till kyrkan. Men man vill nog komma hit och tända ljus och hämta blommor. Här ligger min man och flera släktningar begravda, säger hon.
Även hon tycker att begravningsplatsen är vacker, speciellt stenarna som är klädda i tjock, skinande grön mossa.
— Varför vill vissa få bort mossan, då den är så vacker som den är? funderar hon.
— Här lämnar man stressen bakom sig. Det är en lugn oas i myllret. Det är nog mycket vackert här på kvällen då alla ljus lyser, säger hon.

Det finns kring 45 000 gravar på Åbo begravningsplats som började byggas år 1807 efter ritningar gjorda av arkitekt Charles Bassi. Begravningsplatsen låg då utanför staden och var 1,5 hektar stort.
Begravningsplatsen är den största av dem som upprätthålls av Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.



Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.