I Hantverksstaden blir lakan mattor och äggkartonger tändrosor – Korpokvinnor återanvänder och skapar

De gör inget väsen av sig. Plötsligt lyser det bara varmt i ett av fönstren i Skärgårdscentret Korpoström och det börjar dofta kaffe i huset.
– Det enda obligatoriska i Hantverkstadens verksamhet är kaffepausen, säger Bitte Henriksson med glimten i ögat.
Henriksson håller i trådarna för Hantverksstaden. De är ett gäng på cirka 10 – 12 kvinnor som varje tisdag samlas i centret för att väva, sticka, brodera, virka, tillverka tändrosor, tova, färga. Ja, nästan vad som helst som omfattar färger, garner, mattrasor, stearin, äggkartonger.

I fjol tillverkades det lampskärmar av fiskskinn och året innan bland annat halsband och örhängen. Det har också sytts munskydd och i fjol våras blev det ett ryamaraton som tog 12 dagar i anspråk. Då jobbade två personer i tre timmars skift från klockan 6 på morgonen till midnatt med att knyta totalt 45 000 knutar.
– Det är gemenskapen, förklarar Marianne Gustafsson .
Gustafsson sitter vid vävstolen. Hon väver mattor med tre färger och säger att det blir vad det blir och att mattans längd bestäms av hur mycket material hon har. Hemma har hon alltid en stickning på gång.

Ibland gör gruppen också annat. Det kan bli besök till något museum eller någon utställning. Kvinnorna är också engagerade i utställningsverksamheten i Skärgårdscentrum Korpoström och deras alster går att köpa i den lilla shopen i centret. Den som besöker restaurangen i centret kan också notera att de tovade sittunderlagen är tillverkade i Hantverksstaden.
Gruppens motto är konsumtion, hantverk och återanvändning. Mia Lagström berättar att hon har uthyrningsstugor och att uttjänta lakan och dynvar blir mattor i Hantverksstaden.

Men varför handarbetar man?
– Det handlar om handens kunskap och dessutom är det bra för hjärnan att handarbeta, förklarar kvinnorna. Och att handarbeta och skapa olika slag av hantverk tillsammans betyder att värdefull kunskap förvaltas och förs vidare.
Vem som helst är välkommen med i Hantverksstadens verksamhet men det är önskvärt att de som deltar i verksamheten är medlemmar i någon av de tre föreningar som driver Hantverksstaden. Gruppen är en fri grupp under föreningarna och alla som deltar bidrar till verksamheten med det de kan och vill. Materialet man använder betalar man för. Mattrasor finns det dock ett digert lager av som deltagarna kan ösa ur gratis.
Hantverksstaden drivs av Korpo Kulturgille, Korpo hembygdsförening och Korpo Marthaförening.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.