I fosterlandets tjänst – Är folkkära Jenni Haukios nya bok starten på en presidentvalskampanj?

Kan en institution vara luddig i kanterna?
Det borde vara en motsättning i sig, men är tydligen möjligt.
För egentligen är republiken Finlands folkvalde presidents maka eller make ingen institution, trots att det i uppdraget ingår både omfattande representation sida vid sida med presidenten och egna krävande uppdrag.
Den nuvarande presidentgemålen, doktor Jenni Haukio konstaterar i sinfärska bok ”Sinun tähtesi täällä: Vuodet tasavallan presidentin puolisona” (WSOY 2023) att det jobb hon har utfört sida vid sida med president Sauli Niinistö i själva verket är ett frivilligt och oavlönat uppdrag.
Haukio konstaterar i sin bok att många felaktigt tror att presidentens maka på något sätt är anställd vid presidentens kansli och därmed skulle ha rätt till exempel till ett arbetsrum eller en sekreterare.
Eller till ersättning för representationskläder som protokollet och otaliga situationer, som presidentens make eller maka, förväntas delta i kräver.
Men så är det inte.
Haukio skriver att den ställning som det innebär att vara presidentens maka eller make formellt sett är fullständigt odefinierad.
Därför får han eller hon inga dagtraktamenten, arvoden eller reseersättningar och personen i fråga samlar inte heller på sig någon pension under de arbetskrävande år som hen jobbar i republikens tjänst.
Eller som Haukio kallar det, i fosterlandets tjänst.
Man behöver inte läsa eller lyssna länge på boken för att slås av tanken att Jenni Haukio måste vara en ovanligt lämplig person för uppdraget.
Hon har tagit sin uppgift som presidentens maka på största allvar och lagt ner oändligt med tid och research på sina hundratals tal och möten med människor, både i Finland och på utomlandsresor.
Det engagemang hon beskriver, och mängden grundligt förarbete som hon har gjort, är imponerande.
Förutom att representera Finland i internationella sammanhang har hon samtidigt i många år varit anställd som programchef för Åbo bokmässa.
Hon betecknar sitt uppdrag som presidentens maka som ett uppdrag som har ett större ändamål och syfte.
Hon har gått in för uppgiften med en hängivenhet och ett sådant allvar att vilken som helst efterföljare kommer att ha stora stövlar att kliva i efter henne.
Eller kanske borde hon fortsätta uppdraget, men i en annan roll?
Som president.
Varför inte göra som Hillary Clinton , som ställde upp i det amerikanska presidentvalet efter att i många år varit presidentens hustru,och ställa upp i kommande presidentval?
Varför skulle inte hennes färska bok om livet som Finlands trogna företrädare och förespråkare kunna fungera som avstamp för en presidentkandidatskampanj?
Jenni Haukio har jobbat hårt för att föra fram den finländska litteraturen och designen i internationella sammanhang. Hon skriver om hur mycket den finländska naturen betyder för henne och ägnar lottor och krigsveteraner stor omsorg. Hennes kärlek till Finland genomsyrar hela boken.
En av hennes hjärtefrågor är barns och ungas läsning och arbetet för att främja det.
Hon har under sina år som presidentmaka också hunnit forska och är numera doktor efter att i december ha disputerat vid Helsingfors universitets statsvetenskapliga fakultet.
Avhandlingen handlar om partiernas digitala valkampanjer.
Pekka Haavisto och Antonio Flores stora personintervju om sina nästan 25 gemensamma år publicerades i damtidningen Anna dagen innan Haavisto blåste i gång presidentspelet.
Anna uppger att tidningen har 126 000 läsare och sammanlagt når omkring en halv miljon varje vecka.
Att ge ut en analyserande och reflekterande bok om sina år som presidentens maka är inte någon sämre plattform att dra i gång en valkampanj i från.
I går stod 1 164 personer i kö i Åboregionens bibliotekssystem i kö för att få låna Jenni Haukios bok.
Hon säger i en intervju för Iltalehti (29.5.2023) i samband med boklanseringen att politikens värld är en möjlig fortsatt karriärväg.
Presidentvalet hålls i januari 2024.
Ska Haukio göra som Pekka Haavisto som vill vara en kandidat för hela folket och inte bara för ett parti? För en sådan kandidatur behövs 20 000 underskrifter.
Om Jenni Haukio vill bli landets nästa president torde det vara en smal sak för henne att samla ihop så många understödande namn.
Om inte har hon åtminstone gjort vad hon har kunnat för att belysa vilken märklig och föråldrad situation presidentens make eller maka befinner sig i, med tanke på den arbetsinsats som uppdraget kräver.
Det handlar om så mycket mer än handskakningsceremonin på självständighetsdagen på slottet.
Det är dags att republiken i det här avseendet stiger in i modern tid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.