Förflytta dig till innehållet

I före detta fabrik och stadshus i Ekenäs huserar intressant palett av företag och organisationer – ”Alla vet var Fixhuset är”

Kristoffer Nöjd
Fixhuset i Ekenäs centrum.
Fixhuset i Ekenäs har blivit hem för flera lokala företag med både regional och internationell verksamhet,

Sedan stadens förvaltning flyttade från Fixhuset i centrum av Ekenäs har det fyllts av ett 20-tal intressanta företag och organisationer i flera olika branscher. Och alla verkar trivas.

Fixhuset har en lång historia som bland annat fabrik och som stadshus. Ekenäs stads och senare Raseborgs stads förvaltning hyrde in sig under åren 1988–2016.

Sedan dess har Fixhuset blivit något av ett företagarhus och det mesta av cirka 4 500 tillgängliga kvadratmeter är uthyrda för stunden. Men Kim Lindh , som är disponent på bokförings- och disponentbyrån Papper & Hus som också hyr in sig i huset och som samtidigt är vd för fastighetsbolaget, säger att det fortfarande finns plats i huset.

På andra våningen i flygeln längs Ystadsgatan finns ett hörnrum, vägg i vägg med ÅU:s redaktion, på drygt 40 kvadratmeter lämpligt för kontor eller dylikt. På gatunivå finns en lokal på drygt 500 kvadratmeter med ingång från Ystadsgatan. Där har bland annat TE-byrån och Alko tidigare verkat.

– I källaren finns ett garage där det finns plats för till exempel vinterförvaring av bilar, säger Lindh som hoppas kunna ordna öppet hus i Fixhuset inom en snar framtid.

Dennis Nyman och Tomson Holmlund på företaget Tomcon.Kristoffer Nöjd
Dennis Nyman och Tomson Holmlund på företaget Tomcon.

På andra våningen i den nyare delen av huset hittar man företaget Tomcon. Tomcon är ett företag i byggbranschen som erbjuder bland annat konsult-, projektlednings- och övervakningstjänster. Lockad av en annan hyresgäst, Simon Gottberg på EWFinance med verksamhet också i Pargas, flyttade Tomcons vd och grundare Tomson Holmlund till Fixhuset 2019.

– Jag tröttnade på att jobba hemifrån. På ett par dagar hade jag fått ett kontor här. Dessutom hjälpte Simon mig med kontorsmöbler och -utrustning, minns Holmlund.

I augusti 2020 flyttade man till den nyare flygeln av huset där man i dag jobbar tre personer (med planer på att anställa en fjärde) på 70 kvadratmeter fördelade på ett öppet kontor och ett mötesrum.

– Fördelen med Fixhuset är att fastighetsägaren är ”pro hyresgäster”, det vill säga han förstår att företagen behöver lokaler som fungerar för just deras behov. Här uppstår också synergier mellan företagen i huset, säger Holmlund och nämner samarbetet med bokförings- och disponentbyrån Papper & Hus.

– Sedan är advokaten ( Niklas Lindström /MK-Law, red. anm.) också nära om man skulle behöva hans tjänster, säger Holmlund och ler.

Tomcon har sitt huvudkontor i Ekenäs men har också ett kontor i Helsingfors med fem fastanställda.

Betjänar svenska klädjättar

Kundservicebolaget Nesenta med totalt 200 anställda har ett kontaktcenter med tio anställda i Fixhusets källarvåning. Snart anställer man ytterligare två personer till kontoret.

– Vi har vårt huvudkontor i Jorvas i Kyrkslätt där 70 procent av avdelningens anställda finns. Men de flesta jobbar på distans. När jag nyanställer gör jag det helst till kontoret i Ekenäs. Det är lättare att komma till och lära sig saker på ett kontor där det sitter folk, säger produktionschef Malin Holmström .

Nesenta sköter om hela kundservicen i Sverige och Finland för två svenska klädjättars räkning. I praktiken svarar man på frågor i telefon och per e-post.

Att det blev just Ekenäs och inte Karis för Nesentas del, var Holmströms förtjänst.

– Jag ansåg att Ekenäs är bättre beläget om man vill locka folk också från Hangö och Tenala, därifrån jag själv kommer.

Man tittade på flera olika lokaler i Ekenäs men Holmström fastnade för den i Fixhuset.

– Det är nära och lätt att ta sig till lunchställena och enkelt även för skolelever att komma på jobb efter skolan . Det har visat sig fungera bra med en lokal i Ekenäs, säger Holmström.

Enhetschef Sabina Vaarimo med servicetagaren Stefan Holmberg som tar en paus i underleverantörsarbetet.Kristoffer Nöjd
Enhetschef Sabina Vaarimo med servicetagaren Stefan Holmberg som tar en paus i underleverantörsarbetet.

Den största och mest långvariga hyresgästen i Fixhuset är Kårkulla samkommun. Kårkullas dagverksamhet flyttade till Fixhuset våren 2017 efter att ha varit utspridd på flera olika adresser.

– Det var ganska tomt här då. Det fanns några enstaka företagare på tredje våningen, säger enhetschef Sabina Vaarimo .

Kårkulla har i dag lokaler i källarvåningen och på första våningen i båda flyglarna.

– Vi har dagverksamhet för personer med funktionshinder. Vi har 65 servicetagare här varje dag. Med Dagteks, regionförvaltningens och expertteamets personal är vi över 20 anställda i huset.

Richard Martin i sitt arbetsrum.Kristoffer Nöjd
Richard Martin tycker det är bra att Kårkulla finns i ett företagarhus.

Vaarimo säger att man varit mycket nöjd med Fixhuset.

– Det är första gången alla är under samma tak. Vi är glada för den möjligheten och de synergieffekter det ger.

En av synergieffekterna är att man kunnat erbjuda ett deltidsjobb till en av sina servicetagare.

– Hon sysslar med trappstädning i Fixhuset några timmar i veckan.

En annan fördel med Fixhuset är läget mitt i centrum.

– Alla vet var Fixhuset är. Det är jättebra för att synliggöra vår verksamhet och väldigt praktiskt när man stämmer träff med någon.

– Vi vill vara involverade i samhället. Därför passar det oss utmärkt att vara en del av ett företagarhus, säger Richard Martin som ansvarar för Dagteks underleverantörstjänster där Kårkullas servicetagare utför enklare monteringsarbeten för lokala industrier.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter