I deras trädgård har konstverken en självklar plats — skulpturer av trä och sten blir ett med grönskan

Stig och Barbro Gustafsson gillar att observera det som händer i trädgården. Det förvandlar de sedan till konst. Foto: Jessica Gröning
Paret Gustafsson har förvandlat sin tomt i Skräbböle, Pargas till ett ställe där naturen får bjuda på sina små överraskningar. Växtligheten har också fått ett konstnärligt lyft.
Då man stiger in i Barbro och Stig Gustafssons trädgård möts man snabbt av färgglada träskulpturer och djurprydnader i sten bland grönskan. Här finns konsten med i varje hörn, och blir en naturlig del av trädens grenar och de många blommorna.

På bilden ett av trädgårdens många äppelträd. Träden måste ofta trimmas så att de inte blir för tunga. Foto: Jessica Gröning
Parets trädgård består av varierande blomster, bland annat spirstånds, magnolia, tusensköna, kungsljus och hortensior. På gården odlas också grönsaker, potatis, frukter och bär. Finska Aune-päron trivs bra nära huset. Barbro säger att smaken lätt vinner över päronen man köper i butiken.
Både Barbro och Stig är konstintresserade, och de konstverk som går att finna i trädgården har de skapat själva. Stig gillar att måla i trädgården, och har också bjudit in andra konstnärer till gården för att måla. Han har tidigare fungerat som viceordförande för Pictura Konstklubb.

Stenskulpturerna på bilden har Barbro skapat. De ligger på en återanvänd gammal potatislåda. Foto: Jessica Gröning
Blomsteröverraskningar i trädgården glädjer
Tomten i Skräbböle köpte paret år 1978. Husets tidigare ägare hade då bott där i 30 år. Före flytten bodde Barbro och Stig i ett höghus i Tennby.
– Vi började skaffa fler och fler blommor till vår balkong, och till slut fick vi knappt plats där själva. Då började vi tänka att det kanske skulle löna sig att flytta till ett egnahemshus, säger Stig.
Vid flytten till tomten fanns det bland annat pioner och tulpaner på gården. Stig och Barbro har steg för steg förvandlat trädgården till den man ser i dag. Någon grundlig planering har de ändå inte gjort.
– Blommor planteras där de verkar passa in, och sedan flyttas de ifall de inte trivs. Trädgårdsarrangemang som inte fungerar återanvänds till annat, säger Barbro.

Mahonian är en buske som har gula blommor om våren. De blåa bären som syns på bilden kommer på sensommaren. Foto: Jessica Gröning
Då trädgården får växa fritt kan det leda till fina överraskningar. Blommor som inte har planterats har ibland dykt upp på paret Gustafssons gård. I våras hittade Barbro plötsligt blåklockor. Dylika händelser har blivit vanligare efter att grannen fällde några tallar.
– När tallarna är borta har trädgården fått mer ljus. Det har lett till en explosion av liv här, säger Stig.

Många av gårdens blommor har redan blommat ut. Bildens hortensior är ett undantag. I bakgrunden syns också bolltistlar. Foto: Jessica Gröning
Trädgårdsarbetet både krävande och roligt
Just blomningen är det roligaste att hålla koll på i trädgården, tycker Barbro. Det är spännande att se när blommor slår ut, vilket händer olika tider. Hennes intresse för trädgårdsarbete har tagit fart som vuxen. Hos Stig finns det en lång familjehistoria av trädgårdsarbete och odling.
– Min morfar odlade bland annat morötter och potatis på sin 2000 kvadratmeters stora gård. Jag vistades där mycket och hjälpte till med skörden. Potatisskörden räckte till hela året, säger han.

Bland parets odlingar finns potatis, som Stig skördar på bilden. Foto: Jessica Gröning
Stig ser trädgårdsarbetet som en trevlig träningsform. Där måste han gå på huk mycket och till exempel gräsklippningen är fysiskt krävande. För Barbro har trädgårdsarbetet blivit en naturlig del av vardagen.
– Jag ser efter vad som behöver göras med jämna mellanrum. Till exempel måste ogräset rensas och bären plockas. De används sedan till saft eller sylt.
Ringduvorna är välkomna gäster under våren
Då Stig och Barbro inte arbetar i trädgården kopplar de av i trädgårdsgungan eller vid bordet. De tycker om att hålla uppsikt över de naturupplevelser som sker i trädgården. Några tillfälliga djurgäster kommer också på besök.

Trädgårdens portaler fungerar som avgränsning mellan olika sektioner. Den här portalen finns mellan sittplatsen vid huset och gårdens äppelträd. Foto: Jessica Gröning
Många fina fjärilar brukar vistas i trädgården. Dem har Stig bokfört, och noterat att de är färre till antalet nuförtiden. Också fåglarna på gården har blivit färre, men skatorna och talgoxarna trivs fortfarande där. Paret väntar årligen på att ringduvorna ska anlända till gården om våren. De har roliga ugglelika läten som piggar upp i trädgården.
Under coronan har trädgården varit viktigare än vanligt för Stig och Barbro. Den har gett dagarna innehåll även om paret inte har varit hemifrån så mycket.
– I lägenheten hade nog dagarna blivit långa under våren, säger Barbro.

Stig har arbetat i databranschen, vilket syns som delar av vissa konstverk i trädgården. Foto: Jessica Gröning
Jessica Gröning
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.