Förflytta dig till innehållet

I de här affärerna köper du de godaste nudlarna och billigaste köttet i Åbo

Att påstå att det finns en i varje gathörn i Åbo är en överdrift. Men glädjande många är de redan.

Merparten har grundats under de senaste tio åren och vid Åbo stad uppskattar man att det i dag finns cirka 20 etniska mataffärer i Åbo. En del importerar direkt från länder i Asien. Andra använder till exempel tyska eller holländska mellanhänder.

Säckar av ris.Monica Forssell
De asiatiska mataffärerna säljer stora säckar av ris. Kilopriset är mycket lägre än i de stora mataffärerna.

Men vad allt hittar man egentligen i de asiatiska affärerna i Åbo? ÅU ber om hjälp av matentusiasten Paul Reuter som guidar runt i några av de centralt belägna butikerna.

Asiatiska rätter hör till Reuters favoriter och minst en gång i veckan vill det bli asiatiskt hemma hos Paul. Just nu allra helst bao buns fyllda med hoisinfläsk, fisk eller grönsaker. Men förstås blir det också olika soppor och wokar.

Reuter är själv bosatt i Pargas och för det mesta handlar han i hemstaden men vill han ha tag på lite speciellare produkter tar han bussen till Åbo.

En man tar ut ett knippe med persilja från en kyl.Monica Forssell
Paul Reuter handlar gärna u de asiatiska affärerna.

Vi börjar i Jiahe Asian Market på Eriksgatan. Den här affären fokuserar på kinesiska och japanska produkter. Lite thailändskt och koreanskt finns också.

Frysdisken är väl tilltagen och fylld med dumplingar, fiskar som inte liknar lax eller abborre, räkor och andra skaldjur.

Vi hittar också ingredienser för ”hot pot”, den kinesiska varianten av fondue, i en hylla och i kylen Nordkoreas nationalrätt Kimchi, det vill säga fermenterad kinakål.

Bland de söta delikatesserna bland annat Mochi, en slags klibbiga riskakor, från Japan.

Och i en av diskarna ligger stora kottliknande frukter, eller durian, en malaysisk frukt som inte går att hitta i finländska mataffärer. Men ett varningens ord: Det här är inte en festfrukt.

– Jag har sett skyltar på offentliga platser i Asien där man förbjuder mänskor att äta frukten för att den luktar så illa, berättar Reuter.

Hela lotusrötter, färska och torkade svampar, tofu och utländsk läsk i olika färger fyller hyllorna. Och förstås ris. Säckar av ris. Expediterna pratar kinesiska sinsemellan och betjänar helst på engelska.

Kött i en köttdisk.Monica Forssell
Köttdisken i Deli Market lockar med bland annat lammkött, njurar och lever av nöt.

I grannaffären Deli Market fylls butiken av ljudet då knivar vässas och skärmaskinen är i full gång. Köttdisken lockar med nötlever för mindre än 5 euro kilot, lammbog för drygt 10 euro kilot, njure, lammhuvud och grytkött.

Priserna är betydligt lägre än till exempel i Saluhallen i Åbo.

I kylen hittar vi stora knippen av mynta, bladpersilja och koriander från Marocko. Gröna små paprikor, mangold, chili och stora bruna matbananer.

Knippen av gröna arter i en affär.Monica Forssell
Präktiga knippen av örter. Dill, persilja och koriander säljs inte i kruka utan i knippen.

Om Jiahe Asian market lutar mer åt det kinesiska hållet, lutar Deli Market mer åt Irak, Iran, Indien och Turkiet.

Här hittar man stora säckar med basmatiris och stora kanistrar med olja. Priset på ris varierar beroende på sort men man kan få en säck på 10 kilo för bara 12 euro.

Reuter har under de senaste femton åren lett otaliga och mycket populära matlagningskurser i Åbo och Åboland. Men han inte bara drar kurser utan går också gärna själv på kurser. Det hör till när man är ute och reser, berättar Reuter medan vi vandrar i väg mot vårt tredje mål Nurmi Dao på Tavastgatan.

Beträffande mat har han inget favoritland utan är nyfiken på alla nya smaker och föredrar rejäla portioner utan onödigt finlir.

En man håller upp en butiksdörr.Monica Forssell
Paul Reuter är känd kursledare och matentusiast. Han lagar gärna asiatiskt hemma och gillar att handla i de etniska mataffärerna i Åbo. Bland annat Nurmi Duo på Tavastgatan har ett rikt utbud av koreanska och vietnamesiska produkter.

Nurmi Dao är den klart prydligaste affären av de tre butiker vi besöker. Utbudet har fokus på vietnamesiska och koreanska produkter.

Butiksägaren Duong Dao öppnade affären 2017 då hon själv också flyttade till Finland. Orsaken var, berättar hon, att hon helt enkelt inte var så imponerad av utbudet i de finländska affärerna och ville se till att hon fick tag på mat hon själv vill äta och samtidigt kunna förtjäna en slant.

– Jag älskar koreansk och vietnamesisk mat, säger Dao.

En kvinna vid en hylla med asiatiska produkter.Monica Forssell
Duong Dao har haft affär i Åbo sedan november 2017. Hon driver butiken så gott som ensam.

Ett jättepaket av djupfrysta kaffirlimeblad för mindre än 2 euro får en att vilja ta ett litet glädjeskutt. I frysdisken hittar vi miniräkor, fermenterad fiskfärs, vårrullar, räkbollar, limegräs.

– Det är jätteroligt att de här affärerna finns. Skulle jag bo i Åbo skulle jag använda dem mycket oftare, säger Reuter och lägger ögonen på bonitoflakes eller katsuobushi, ett slags torkade, rökta tonfiskflagor.

– Det här hittar man nog inte riktigt någonstans, säger Reuter och passar på att köpa ett paket. Flagorna ska bli en fiskbuljong.

Priserna är förmånliga för att Dao importerar direkt från Asien. Men hon medger att priserna också är ett sätt att hålla sig på framkanten.

– Det finns ju andra asiatiska affärer i Åbo och vi konkurrerar med varandra.

En varukorg med några produkter.Monica Forssell
Med stigande livsmedelspriser kan det löna sig att ta en titt i de mindre mataffärerna i Åbo.

Av hennes kunder är många vietnameser men också många finländska studerande handlar här. Tuuli Hyvönen står vid avdelningen för nudlar.

– Den här affären har det bästa och förmånligaste sortimentet av nudlar vet Hyvönen som studerar engelska vid Åbo universitet. Nudlar och ris hör till det hon brukar handla i någon av de etniska affärerna.

En ung kvinna i en asiatisk mataffär.Monica Forssell
Passar en studerandes budget. Nudelsortimentet är ofta mycket bredare och bättre i de etniska mataffärerna, vet Tuuli Hyvönen. Hon köper aldrig ris och nudlar i de stora affärerna utan alltid i de små asiatiska, både för att spara pengar och för att hitta bättre smaker.

Nam-Anh Lê är från Vietnam och handlar så gott som uteslutande här. I hans korg åker tofu, vietnamesisk korv och en dessert ner.

– Det mesta som finns här är sådant som man inte hittar i de vanliga mataffärerna i Finland. Jag föredrar också varumärken jag är bekant med sedan tidigare. De produkterna smakar som jag är van vid att de ska smaka.

En man med en korg i handen i en butik.Monica Forssell
Vietnamesen Nam-Anh Lê har plockat ner bland annat vietnamesisk korv och tofu i sin korg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter