Förflytta dig till innehållet

I Dalsbruk finns vandringsstigar för alla — nu är de också utmärkta så att alla hittar

En ruttskylt försedd med texten Senatsberget, och olika färgmarkeringar. En stor damm bakom.

Nu är vandringslederna i Dalsbruk väl utmärkta. Bakom syns Dammen. Foto: Emilia Örnmark


Man behöver bara promenera uppför backen bakom den gamla masugnen i Dalsbruk där en vacker damm breder ut sig, för att vara på god väg på Dammens naturstig.
Man kan nöja sig med denna rutt, på under en kilometer, eller förlänga den runt Lilla Masugnsträsket, eller varför inte längs må bra-stigen ändå upp till Senatsberget och tillbaka.
Dessa naturstigar som funnits utmärkta i Dalsbruk redan ett antal år har nu försetts med tydligare ruttmarkeringar, informationstavlor och information finns också på webben. Det här har Sanna-Mari Kunttu sett till, som ledare för projektet Dalsbruks stigar, som hon jobbat halvtid med i ungefär ett och ett halvt år.
Fem stigar ingår i det nu avslutade projektet. Alla stigar startar från masugnen, som finns i närheten av Gamla Verkstan och biblioteket. Här finns också stora informationstavlor, som visar hur rutterna går. Rutterna finns också i broschyrformat.
En gammal masugn i bakgrunden. I förgrunden syns en infotavla med en tecknad spindel.

Vid masugnen startar alla stigar. Foto: Emilia Örnmark

Något för alla

Stigarna riktar sig till lite olika målgrupper – till barn, till kulturellt intresserade, till vuxna och till utlänningar. Två av stigarna följer samma rutt, men för två olika målgrupper: Dammens naturstig och Barnens pysselstig. Medan vuxna kan läsa infotavlor om djur och natur, kan barnen ta med sig en pysselväska från biblioteket eller från Wahlstens varuhus, där det finns uppgifter relaterade till denna stig.
Barnens naturstig har redan testats av skolgrupper, som varit nöjda. Materialet i en ryggsäck räcker för två, och totalt finns tio ryggsäckar att låna.

kort med teckningar som handlar om allemansrätten

Material till Barnens pysselstig. Foto: Emilia Örnmark


Stigen som leder upp till Senatsberget har fått namnet Må bra-stig, där man under vandringen blir upplyst om naturens välgörande effekter.
— Till exempel att bär innehåller c-vitamin och att stressnivån sjunker i skogen får man veta. Det finns också uppgifter längs rutten, som att välja ett naturmaterial som känns bra, berättar Kunttu, som tycker att naturens påverkan på hälsan borde lyftas fram mera.
En infotavla med bild och info om en fiskart: Dammens rudor

Info om djur och natur kan man få på stigarna i Dalsbruk. Foto: Emilia örnmark


Bruksvandringen går genom Dalsbruks historiska bycentrum och förbi många av de intressanta byggnader som finns i byn. Längs Bruksvandringen finns elva fysiska tavlor, men Kunttu tipsar att på webben finns det mera information, också i form av gamla bilder, av byggnaderna.
Ritad karta, där man kan se byggnader och deras namn

Karta över bruksvandringen. Foto: Emilia Örnmark


Rutten är inte markerad i byn, men den kan man leta fram i mobilen. Som ett exempel på besökspunkt kan nämnas torget, om vilket det berättas att det från början var ett träskartat område, som fylldes ut med masugnsslagg.
Den femte stigen finns bara på webben. Den berättar om olika aktiviteter i Dalsbruk under hela året. Till exempel kan man nu om vintern ta till sig tips om var man bäst får syn på havsörnar.
Kunttu poängterar att alla stigar kan användas även på vintern och att webbsidan är uppbyggd med tanke på det.
För bilderna som pryder informationstavlorna och en del av pysselmaterialet står konstnären Pive Toivonen, som tidigare bott på Högsåra. Hon hade möjlighet att under två veckor bo i Norpas-festivalen konstnärsresidens för att skapa illustrationerna till projektet.
Med Dalsbruks stigar har förutom Kunttu en arbetsgrupp jobbat. Den har bestått av bland annat representanter från kommunen, från Dalsbruks byalag, företagare, deltidsbor och en guide.
Dam framför infotavlor

Projektledare Sanna-Mari Kunttu. Foto: Emilia Örnmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter