Förflytta dig till innehållet

I dag styr och ställer Katarina Jagellonica på slottet igen – ”Hon tog gaffeln till Finland”

Robin Sjöstrand
Kvinna i svart sammetsklääning på slottsgården utanför Åbo slott.
Här höll hon hov, Katarina Jagellonica, nu gestaltad av Victoria Enefors. För Enefors har den svenska drottningen varit en passion i 30 år nu, enda sedan hon som 11-åring läste om polskan som blev svensk under historielektionerna.

Första gången Victoria Enefors stötte på Katarina Jagellonica var som 11-åring. Likheterna med henne själv var många: Båda var födda i Polen, men fick Sverige som nytt hemland. Båda på grund av någon annans beslut. Båda var djupt troende.

Det slog an gnistan till något som slutligen blev en brinnande passion för den polska prinsessan som bodde på Åbo slott som hertiginna av Finland och senare blev drottning av Sverige.

En drottning som i dag, och endast i dag, finns på Åbo slott igen.

Victoria Enefors har nämligen, förutom att ha läst och föreläst om den polska prinsessan, också börjat gestalta henne i diverse historiska miljöer där hon bodde och levde.

För att komma in i rollen bär hon en klänning som är en replika av den som Jagellonica bär på det enda porträtt som finns bevarat av henne. Och den har hon sytt själv.

– Jag har sytt klänningen i de fyra länder som Katarina bodde i: Polen, Litauen, Finland och Sverige, säger Victoria, som senast hon besökte Åbo 2018 satt på en kammare slottet och sydde fast pärlorna på klänningen.

Kvinna i pärlbeströdd huvudbonad tittar ut över slottsgården.Robin Sjöstrand
Katarina Jagellonica hade med sig ett följe på 59 personer när hon reste. Där ingick kammarjungfrur, kockar och underhållare. Någon svenska lärde hon sig aldrig, men pratade latin, italienska och tyska med sin Johan.

Klänningen är sydd i sammet och består av flera delar. Den är rikligt utsmyckad och har en tillhörande huvudbonad.

Och den kan bli ganska varm, även om vädret under intervjun – mulet och duggregn – är ganska behagligt.

– Just nu är det inte så farligt, men under varma sommardagar kan det bli svettigt. Men jag har vant mig, och man kan öppna snörningen både i ryggen och vid halsen om det blir för varmt, säger hon.

Senast Victoria var på Åbo slott firade hon att det var 450 år sedan Katarina gifte sig.

Nu har hon återvänt för att det har gått 460 år sedan dåvarande Hertig Johan och Katarina bodde på slottet i ett drygt halvt år och höll hov, med fester och galej.

– Det var Katarinas förtjänst att rennässanslivet kom till Finland. Före hennes tid fanns det till exempel inte glasrutor i fönstren på slottet. Och det är hon som tog gaffeln till landet, precis som när hennes familj tidigare flyttade till Vilnius och tog med sig gaffeln dit. Det är faktiskt hennes mamma som förde med sig gaffeln till Polen också, berättar Enefors.

Katarina Jagellonica

  • Föddes den 1 november 1526 i Kraków, dog den 16 september 1583, på slottet Tre Kronor i Stockholm.
  • Katarina var drottning av Sverige genom sitt äktenskap med kung Johan III av Sverige. Innan det var hon polsk prinsessa och senare hertiginna av Finland, genom sitt äktenskap med Johan.
  • Hon beskrivs som politiskt aktiv och anses, i egenskap av katolik, ha utövat inflytande över Johans värderingar och politik, särskilt i religionsfrågor.
  • Bodde tillsammans med Johan på Åbo slott från julafton 1562 till augusti 1563, varefter Johan togs till fånga av sin bror Erik och Katarina följde frivilligt med in i fångenskapen.
Källa: Wikipedia

Att ha läst på om en person i närmare 30 år ger en hel del kunskap. Sin första föreläsning om Katarina höll Victoria redan som 17-åring, och sedan dess har det blivit otaliga till.

Men när intresset först väcktes till liv fanns det lärare som tyckte att det var lite överdrivet.

– En av lärarna i min skola kontaktade mamma och var lite orolig för hur insnöad jag var på ämnet. Men efter en av mina föreställningar i Uppsala många år senare kom samma lärare fram och bad om ursäkt och sa att ingen annan av hennes elever någonsin hade gjort något liknande, säger Victoria och ler.

Och i dag, lördag, finns hon alltså på plats på slottet för att berätta om Katarinas liv och hur hertiginnan av Finland hämtade in den europeiska kontinenten till Åbo.

– Bland annat kan jag berätta om kopplingarna till Polen, Litauen och Italien som fanns på den tiden, utöver de lite mer kända koppingarna till Sverige. Och hur viktig plats Åbo slott faktiskt var, för det känner jag att kan ha försvunnit lite i historiens dimmor.

Kvinna i svart sammetsklänning som står i portöppning.Robin Sjöstrand
Slottet är Katarina Jagellonicas domän. Det är hennes förtjänst när hon som hertiginna av Finland såg till att rennässanslivet kom till Åbo. Och gaffeln till Finland.

Victorias specifika och koncentrerade intresse kring en enda person har ofta väckt uppmärksamhet hos de hon träffar på.

– Ingen har kallat mig tokig, men många säger att det måste vara en stor passion hos mig och att de aldrig sett något liknande. Men jag tror att Katarina hade gillat det jag gör – att besöka alla de platser där hon bodde och berätta om henne är det finaste jag kan göra för henne, tycker jag.

Hon säger att intresset dessutom är en bra motvikt till hennes vardag, då hon jobbar som socionom på socialtjänsten i Malmö.

– Det är ett tungt arbete, där man möter många utstötta. Då kan det vara bra att ha något att sjunka in i på fritiden, säger hon.

Hon hoppas kunna återvända fler gånger till Åbo, och om allt går som hon tänkt, så finns det gott om tid för det.

– Jag har tänkt hålla på med det här tills jag är 57, så gammal som Katarina var när hon dog. Och i dag är jag 41 år, så det är många år kvar än.

Katarina Jagellonica finns på plats vid Åbo slott fram till klockan 17, i dag lördag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter