I dag börjar fastan – Åbopastorn Maria Björkgren-Vikström: Det viktiga är inte vad vi väljer bort

I dag, på askonsdagen, börjar den kristna fastan.
Men fastetiden, som pågår i 40 dagar till påsken, handlar inte om att klä sig i säck och aska och känna sig ovärdig som människa. Det säger Maria Björkgren-Vikström, församlingspastor vid Åbo svenska församling.
– Fastan är en tid för självreflektion, men också en tid för att vända sig utåt. Att fundera på hur jag kan leva mitt liv så att det är till glädje för andra. En bibeltext i söndags talade om att Gud vill se en fasta där rättvisa sker, säger hon.
Det här är aktuella frågor i och med Ukrainakrisen, men också med tanke på pandemin och klimatförändringen, konstaterar Björkgren-Vikström.
– Det är en tid att tänka på de som har det sämre än vi, men också för att fundera på vad vi kan göra för att barnen och de unga ska känna trygghet. Att skapa en tro på en framtid där det goda kan vinna.
Ekofastan har skogen som tema
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland ansvarar för projektet Ekofastan i samarbete med bland annat marthorna och scouterna. Där är temat skogen.
– Skogen är en katedral för många av oss nordbor. Fastan betonar vårt ansvar för skapelsen och uppmuntrar oss att leva hållbart. Det mår vi också själva bra av.
På Ekofastans webbsida får man bland annat tips om hur man kan vandra i naturen.
Vandring finns även med i Åbo svenska församlings egen fasteserie. Under tre onsdagar blir det samtal i Domkyrkans pilgrimscenter kring pilgrimsrörelsens nyckelord, som Björkgren-Vikström säger att handlar om att skapa balans i livet. (Se närmare info nedan.)
Fasteserien avslutas i mitten av april med en kort pilgrimsvandring längs S:t Olofs sjöled.
– Att vandra i naturen är förhoppningsvis ett sätta delta som har låg tröskel. Var och en får sätta in det den vill i vandringen, och fundera på vilken ens plats i världen är, säger Björkgren-Vikström.

Välj hur du vill fasta
Fastan förknippas förstås med avhållsamhet. Maria Björkgren-Vikström konstaterar att den förr, och i äldre kristna traditioner, var mer konkret och kunde handla om att äta enklare på vissa specifika sätt.
Men i grunden handlar fastan om att förbereda sig för påsken, och var och en kan välja hur man gör det.
– Själv försöker jag under veckorna ofta lämna bort saker som har med fest att göra, såsom bulla eller godis. Att bryta slentrianen, säger Björkgren-Vikström.
– Men det handlar inte om en prestation, inte om något nyårslöfte där man efteråt kollar om man lyckades hålla löftet. Och det viktiga är inte vad man väljer bort, utan vad man väljer att göra istället. Det kan handla om att vistas ute mer, vara med vänner eller att läsa. Att fokusera på det man vill med sitt liv.
ÅSF firar fastan med samtal och vandring
- Varje onsdag under fastan, med start i dag, firar Åbo svenska församling veckomässa klockan 18 i Skarpskyttekapellet i Domkyrkan.
- Varannan vecka, klockan 18.30, blir det dessutom samtal i kyrkans pilgrimscenter.
Samtalen inleds av tre gäster, som alla är teologer som har studerat vid Åbo Akademi. - Först ut, den 9 mars, är prästen och författaren Katarina Gäddnäs från Åland. Hennes tema är tystnad och långsamhet.
– Hon är väldigt bra på att sätta ord på vardagstron, utan att bli högtravande, och är mycket aktiv i retreatrörelsen, säger Maria Björkgren-Vikström vid Åbo svenska församling. - Två veckor senare, den 23 mars, inleder omsorgsprästen Claus Terlinden från Karis på temat enkelhet och bekymmerslöshet. Björkgren-Vikström konstaterar att Terlinden har lett vandringsretreater och dessutom är aktiv i scoutrörelsen och i Ekofastan.
- Sist ut, den 6 april, är församlingspedagogen Alaric Mård från Österbotten. Han har en cp-skada och har skrivit boken ”Begränsade är vi allihopa” om att leva med ett funktionshinder. Temat för samtalet är frihet och delande.
- Gästerna håller en inledning och sedan blir det samtal och te.
- Serien avslutas med en 2–3 timmar lång pilgrimsvandring med picknick lördagen den 9 april. Starten är vid domkyrkan klockan 10 och målet Vaarniemi i S:t Karins. Returen sker med buss.
- Alla träffar är fristående, och man deltar i det man vill.
– Det här är samtidigt ett bra tillfälle att bekanta sig med domkyrkans nya pilgrimscenter, tipsar Maria Björkgren-Vikström.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.