Förflytta dig till innehållet

I dag anländer pilgrimerna till Trondheim

Fem personer vandrar längs ett kalt fjäll under en blå himmel.

Fem personer vandrar längs ett kalt fjäll under en blå himmel.

En del av pilgrimsvandringen till Trondheim gick över kalfjället. Foto: Ester Miiros.


De som varit med och vandrat under premiärvandringen för den nya pilgrimsleden S:t Olofs sjöled når i dag, på lördag, sin slutdestination, Trondheim i Norge.
På plats kommer de tio personer som varit med och vandrat den sista sträckan att delta i festligheterna som äger rum inför och under Sankt Olofsdagen den 29 juli.
– Det uppstår en balans mellan kroppen och själen och allt ovidkommande faller bort. Jag är som i ett litet paradis även då det regnar och är kallt, beskriver Ester Miiros, som varit med och vandrat under delar av färden och som även hör till dem som är med och går den sista sträckan in i Trondheim, känslan som uppstår då man pilgrimsvandrar.

Budkavel färdades 1 200 kilometer

Med sig till Trondheim har pilgrimerna som startade från Åbo den 25 maj en budkavel som ärkebiskop Tapio Luoma sänder till biskop Helga i Trondheim.
Det är olika pilgrimer som burit budkaveln under olika delarna av den 1 200 kilometer långa vandringen.
Sammanlagt har 60–70 personer burit budkaveln uppskattar Miiros.
– Det känns som om jag är med om något unikt, säger Miiros som hör till dem som burit budkaveln under vandringen.
Av de tio pilgrimer som går den sista sträckan är två finländare, de övriga är svenskar, norrmän eller engelsmän.

En kvinna sitter på en sten och dricker vatten från en fors.

Ester Miiros i närheten av Sylsjön i Svergie. Foto: Privat.

Finland — Sverige — Norge

S:t Olofs sjöled sträcker sig från Åbo via Åland och Sverige till Trondheim i norra Norge där helgonförklarade Kung Olav Haraldsson ligger begraven i Nidarosdomen.
Miiros var med då gruppen startade från Åbo och gick med dem till Nagu, sedan var hon med och seglade över från Åland till Grisslehamn i Sverige. I Sverige har Miiros gått hela den nya Vikignaleden och varit med och korsat gränsen över till Norge.
– Det var viktigt för att mig att vara med och korsa alla landsgränser, säger Miiros som drömt om att pilgrimsvandra i tio år men aldrig tidigare haft chansen.

Poddserie om vandringen längs leden

Peter Lüttge hör till de första som vandrat längs S:t Olofs sjöled och på lördag publiceras hans åtta delar långa podcast-serie, ”På pilgrimsvandring i Svenskfinland”, om resan på Yle Arenan.
I serien får man höra intervjuer med de personer som Lüttge träffat under sin vandring. Lüttge samtalar bland annat med biskop Björn Wikström, andra vandrare från olika länder och diverse personer som deltagit i skapandet av sjöleden.
– Vi förde samtal om vägen på vägen, säger Lüttge.

Svårt att få tag på mat

Lüttge är en van pilgrimsvandrare och han vet vad som utgör en fungerande vandringsled.
Av S:t Olofs sjöled vandrade han sträckan mellan Åbo och Åland. Lüttge anser att sträckan mellan Åbo och Kökar fungerade bra, men den delen av leden som fortsatte över resten av Åland blev en stor besvikelse för honom.
Ett stort problem på Åland var att leden rundade alla samhällen vilket gjorde det svårt för Lüttge att hitta mat och vatten på vägen.
– En dag fanns det en enda butik på vägen och den var stängd för det var söndag. Då jag kom fram till mitt övernattningsställe så fanns där ingen restaurang så jag fick övertala en ortsbo att köra mig sju kilometer till ett thaimatställe.

Dåligt skyltade vägar

Ett annat bekymmer var att vägarna var dåligt skyltade.
– I Åboland gick jag inte vilse en enda gång, på Åland flera gånger, säger Lüttge.
Utöver det här så gick vägen även i stora krokar för att pilgrimerna skulle få se alla sevärdheter Åland har att erbjuda.
– Som pilgrim är man kanske inte så intresserad av att besöka varje klippa med fin utsikt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter