Förflytta dig till innehållet

I augusti avgörs Örös framtid – diskussionerna mellan Forststyrelsen och företagaren inne på målrakan

Gustav Ramberg

Örö gästhamn har i sommar skötts av företaget West Coast Seaservice. Hur det blir i framtiden är ovisst. Foto: Gustav Ramberg.


Det är fortfarande oklart vem som ska driva turistverksamheten på Örö i framtiden.
Företaget West Coast Seaservice tog över verksamheten i april och har en option på att fortsätta i ytterligare ett år.
Säsongen har emellertid varit en besvikelse och besökarantalet har inte varit så stort som vd Teemu Knuutila hade hoppats på.
Ännu för ett par veckor sedan uppskattade Knuutila att företaget gör en sexsiffrig förlust och han sticker inte under stol med att juni var en katastrof.

Ljusning i sikte

Nu ser det inte riktigt lika illa ut och Knuutila tror att man med god tur kan nå ett nollresultat.
Han vill ändå inte ännu ta ställning till om han är villig att fortsätta ytterligare en säsong.
– Jag skulle inte vilja ge upp efter endast ett år, men allt beror på hur slutet av säsongen blir. Om jag måste betala för att kunna bli kvar är det inte värt det.
Klart är i alla fall att öppethållningstiderna ändras i höst. Hamnen tar emot båtgäster alla dagar i veckan men från och med september ges övrig service endast under veckosluten.
Knuutila ifrågasätter Forststyrelsens uppgifter om att ön skulle ha haft omkring 30 000 besökare per år sedan år 2015 då den före detta fortön öppnades för allmänheten.
Siffrorna baserar sig på de uträkningar som den förra företagaren Skärgårdskompaniet har lämnat in. Besökarantalet har räknats ut på antalet övernattande hotellgäster, på antalet dagsbesökare och på gästande båtar.

”Siffrorna är korrekta”

Företagets vd Herrick Ramberg garanterar att siffrorna håller streck.
– Det råder ingen tvekan om att siffrorna är korrekta.
Knuutila har också fört egen statistik, men haft ett lite annorlunda räknesätt. I stället för att räkna antalet besökare har han sett på hur mycket pengar besökarna lämnar efter sig genom att bokföra antalet kassahändelser.
Man kan ha hur många besökare som helst, men om de inte lämnar några pengar efter sig är det inte mycket värt, säger han.
– 15 300 gånger har någon köpt något eller betalat för någon service på ön. Vi kommer inte att komma upp till 30 000 besökare, men om slutet av sommaren går bra kan det bli 20 000 besök.
Den stora skillnaden till tidigare år är att förbindelsebåtstrafiken inte är lika frekvent som under Skärgårdskompaniets tid.
Med m/s Norrskär körde man då dagliga turer från Kasnäs från första juni till den sista augusti och dessutom veckosluten i maj och september.
Trafiken kompletterades med Wilson charter och Aspö charter. I dag kör endast de två sistnämnda.
– Har man inte ordnat med förbindelsebåtstrafiken straffar det sig i besökarantalet, säger Ramberg.

För dyrt med egen båt

Knuutila säger att man övervägde att skaffa en egen båt, men att det skulle ha varit en investering på minst en halv miljon. Det skulle också ha varit oschyst att konkurrera med Wilsons.
– Staten eller kommunen borde öppna börsen och understöda trafiken. Det gör också Helsingfors, Raumo och Åbo där sjöbusstrafiken är subventionerad.
Knuutila för nu förhandlingar med Forststyrelsen om framtiden. Mycket handlar om ekonomin och Knuutila avslöjar inga detaljer om hur diskussionerna framskrider.
En knäckfråga är i alla fall vem som ska stå för uppvärmningskostnaderna för de många fastigheterna på ön under vinterhalvåret.
– Är det rätt att företagaren ska betala för fastigheter som står tomma? Men förhandlingarna förs i god anda och ett resultat är att vänta i månadsskiftet augusti-september.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter