I Åbo vinterbadar också unga — rekordmånga simmade i januari


Tomas Vuorela vinterbadar ungefär en gång i veckan. Foto: Monica Forssell
Stormen Dennis piskar Uittamo badstrand. Regnet står som spön i backen och lite längre ut från stranden går det vita gäss.
Att ta sig ett dopp kunde inte te sig mindre inbjudande.
Men på den långa bryggan som leder från bastun ut i vattnet är det livlig trafik. En del har, utöver baddräkt, tossor och fingervantar på sig. En del har också mössa eller hatt.
Och utan att alls överdriva ser varenda en på bryggan glad ut.
För 18-åriga Åbobon Tomas Vuorela är vinterbadandet en ny hobby som han börjat med i år.
— Vi provade på att vinterbada en gång med skolan på gymnastiktimmen och jag kände mig så energisk och annorlunda efteråt att jag bara kände att jag ville uppleva den känslan på nytt, berättar Vuorela.
Tänk på det här innan du hoppar i:
Värm gärna upp musklerna genom att till exempel promenera eller skida före
Bada inte ensam
Hoppa inte i vattnet direkt från bastun. Påfrestningen på hjärtat kan bli för stor.
Använd gärna handskar, tossor och en mössa.
Rör dig långsamt och behärskat så att du inte halkar
Hoppa aldrig i med huvudet före
Att doppa huvudet under ytan rekommenderas inte
De första gångerna lönar det sig att bara doppa sig hastigt.
Klä dig varmt efter doppet och drick också eventuellt något varmt.
(Källa: Åbo vinterbadare)

Ispois simstrand. Foto: Monica Forssell
Simmarna representerar alla åldrar, men i år verkar särskilt de unga Åboborna ha fått upp ögonen för vinterbadandet. Den typiska vinterbadaren lär ska vara en person i 50-årsåldern, men en hastig uppskattning av medelåldern på de leende simmarna i Ispois ger nog ett yngre resultat.
Tanja Kortet, som är ordförande för föreningen Turun avantouimarit – Åbo vinterbadare, berättar att 45 000 personer vinterbadade i Uittamo i fjol. Tidigare år har antalet simmare varit kring 40 000.
— I januari slog vi alla tiders rekord med hela 6100 besökare, säger Kortet.
— Och jo, man ser många unga bland vinterbadarna, bekräftar Kortet.

Tanja Kortet har vinterbadat i nästan 20 år. Foto: Monica Forssell
Men vad är det då som lockar ut i det 1-2 grader varma vattnet? Vuorela, som gärna också går på gym, försöker förklara idén med att doppa sig i kallt vatten:
— Att vinterbada kanske lite handlar om att testa sina gränser och prova sig fram. Hur länge klarar man att vara i vattnet? Man koncentrerar sig endast och bara på att gå i och att överleva. Det är spännande och man får en sån härlig känsla efteråt.
Kortet, som har vinterbadat i snart 20 år tror att det är den finländska galenskapen i kombination med de påstått positiva effekterna på hälsan som gör att det blivit en trend att vinterbada.
— Vinterbadande förorsakar ett visst beroende då det frigörs olika hormoner som bidrar till en känsla av välbehag i kroppen, säger Kortet.

Sini Silvaan på väg i. Foto: Monica Forssell
Att unga dras till grenen kan också bero på att det är förhållandevis lätt att vinterbada. Allt man behöver är en baddräkt. Inträdet till bastun i Uittamo kostar bara 5,50 (2,50 för föreningsmedlemmar) och man når badstranden lätt med buss.
— Kanske det handlar om något slags gemenskap också. Det är roligt, man delar en galen erfarenhet och efteråt kan man sitta på bastulaven och prata. Det behövs inget maratonlopp eller att sitta finklädd på restaurang. Det här är bara äkta socialt umgänge.
Men kan man alls tala om vinterbad en sådan här mild vinter?
— Tja, vad spelar det egentligen för roll om man har en vak eller inte? Vattnet är hursomhelst lika kallt. Förstås är det vackert med en vak, snö och is men utan en vak kan vi ju simma längre sträckor, svarar Kortet nöjt.
Bra för hälsan?
Iskallt vatten utlöser en stressreaktion. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och ökar utsöndringen av noradrenalin som i sin tur kan inge en känsla av triumf.
Vinterbadare upplever att simning i kallt vatten minskar på spänningar, trötthet, stress och nedstämdhet. Många upplever också att sömnkvaliteten förbättras och att blodcirkulationen blir bättre.
Vinterbad rekommenderas inte personer med högt blodtryck.

Vattnet är 1-2 grader varmt. Foto: Monica Forssell
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.