Förflytta dig till innehållet

I Åbo tillverkas en av Finlands absolut mest sålda glöggsorter — fabriken firar 65 år

Annina Suominen
glas och ljus

en kopp med glögg och ett glöggpaket, båda på ett vitt bordAnnina Suominen

En av de mest sålda glöggsorterna i Finland tillverkas i Åbo. Foto: Annina Suominen


Det säljs mellan fem och sex miljoner liter alkoholfri glögg i Finland varje år.
3,5 miljoner av de litrarna tillverkas i Artukais i Åbo.
Eckes-Granini Finland, som företaget Marli bytte namn till år 2009, har i år tillverkat glögg i 65 år.
– Sedan dess har vår glögg varit en del av finländarnas julfirande. Största delen av vår glöggförsäljning sker kring julen. Då säljs två tredjedelar av vår produktion, säger Torsti Hurmerinta, kommersiell direktör för företaget.
Eckes-Granini Finland strävar ändå ständigt efter att förlänga glöggsäsongen, bland annat genom stark närvaro på sociala medier.
– Vi påminner om att nu är det dags för glögg redan i oktober, och lyfter även fram att Åbo är landets glöggstad, säger Nina Linden, varumärkes- och kommunikationschef.

Marli bytte namn för tio år sedan
Eckes-Granini Finland hette Marli fram till 2009, då koncernen Eckes-Granini Group ville ha ett mer enhetligt namn på verksamheten i Finland. Varumärkesnamnet Marli kvarstod.
Eckes-Granini Group har verksamhet i 12 länder och säljer produkter i 70 länder.
Eckes-Granini Group grundades 1857 och har ägts av samma familj sedan dess. Huvudkontoret finns i en by i Tyskland.
125 personer arbetar på fabriken i Artukais. Sammanlagt tillverkas 60 miljoner liter drycker där varje år, varav 3,5 miljoner liter är glögg.
Eckes-Granini Finland har en omsättning på 60 miljoner euro i året.

Marli Stolta över produkterna. Torsti Hurmerinta, kommersiell direktör för företaget och Nina Linden, varumärkes- och kommunikationschef.

Stolta över produkterna. Torsti Hurmerinta, kommersiell direktör för företaget och Nina Linden, varumärkes- och kommunikationschef.


Den mest sålda av deras glöggprodukter är glöggkoncentratet i en 0,5 liters glasflaska.
– Med den kan man själv bestämma hur stark glögg man vill dricka, konstaterar Hurmerinta.
Utöver glöggkoncentratet finns det färdiga blandningar, en med smak av druvor, svarta vinbär och blåbär och en med smak av äpple.
Glöggmarknaden i Finland har överlag växt de senaste åren. Konkurrensen har ökat och det finns allt flera säsongsprodukter.
– Nästan varje år gör vi en ny säsongsprodukt, senast färdigblandad festglögg då Finland firade 100 år och Eckes Granini Finland 150, säger Lindén.
Glöggproduktionen inleds tidigt och dryckerna börjar packas redan i augusti. I år har företaget redan fått smaka på det som kan komma att bli nästa års säsongsprodukt.
– Men vad det blir är ännu en hemlighet, säger Hurmerinta.
De exakta måtten för kryddblandningarna är också hemliga. Men de är kryddade med bland annat kanel, pomeransskal, kryddnejlika, kardemumma, vanilj och ingefära.
I Artukais i Åbo görs 3,5 miljoner liter glögg i året, i Eckes Graninis fabrik. Varumärket är Marli.

I Artukais i Åbo görs 3,5 miljoner liter glögg i året, i Eckes Graninis fabrik. Varumärket är Marli.

Glöggens historia i korthet

Varmt, kryddat vin dracks åtminstone redan för 2000 år sedan vid Medelhavsområdet, liksom senare i olika former i resten av Europa. Man har hittat ett slags glöggrecept i en kokbok som skrevs av en man som levde i romarriket, Apicius.
Glögg nämns i Sverige för första gången under 1600-talet. Ordet kommer från det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga som betyder värma upp. Glöggen blev en populär juldryck i Sverige på 1800-talet. Folk drack det gärna då de kom hem efter att ha varit utomhus i det kalla vädret.
Glöggen slog inte igenom i Finland innan år 1929, trots att vi fram till 1809 var en del av Sverige. Historien förtäljer att det var en diplomatfru som hämtade glögg till Finland efter att ha druckit det på ett besök i Sverige. På 1960-talet slog drycken igenom stort, och har varit en del av finländarnas julfirande sedan dess.
Marliglögg har tillverkats i Åbo sedan 1954. Även bland annat Jalostaja i Åbo tillverkade tidigare glögg. Att Åbo blev säte för merparten av den alkoholfria glöggtillverkningen kan härleda från att traditionen kom från Sverige till vår kust. Det finns många sorters glögg i dag, både med och utan alkohol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter