I Åbo blir avloppsvatten rent som badvatten – nytt utloppsrör och ny UV-anläggning byggs för 48 miljoner under jorden

Den fjärde augusti 2020 var en spännande dag, men det visste få Åbobor om. Pansiovägens trafik rusade på och i Åbo hamn pågick som vanligt lastning och lossning.
Vid Kakolabackens avloppsreningsverk var ändå ingenting som vanligt den här dagen. Fem veckor tidigare hade irländska företaget Ward and Burke Group Limited sänkt ner en jättelik borrliknande maskin i ett schakt vid hamnbassängen.
Framför sig hade borren en rutt på 800 meter under jorden och ett par hundra rördelar á 30 000 ton som skulle tryckas in i leran.

Jordmånen hade undersökts noggrant men helt säker kunde ingen vara på att jätteborren inte ändå skulle stöta på hinder under arbetets gång. Borren styrdes med hjälp av dator och ett fel på bara sextio millimeter hade inneburit att det färdiga röret inte hade passat in i den ram som väntade på slutet.
Men rörtryckningsmaskinen kom ut på exakt rätt ställe och vid Kakolabackens avloppsreningsverk kunde tekniska chefen Jarno Arfman och kvalitets- och miljöchefen Jarkko Laanti pusta ut.

Ett drygt år efter att Ward and Burk gått ombord på sitt fraktfartyg och åkt tillbaka till Irland, befinner vi oss på samma ställe, djupt under marken, där rörtryckningsborren kom i mål.

För att få en glimt av det nya, 16 miljoner euros utloppsröret, har vi vandrat i en tunnel från avloppsreningsverkets entré med videoskärm och en palm i plast och klättrat upp cirka fem meter i en skranglig trappa.
Arfman och Laanti ställer sig i rörmynningen och det går inte att ta miste på deras iver och stolthet.
— Visst är det fint att få vara med om att bygga något som bidrar till att rädda Östersjön, säger Arfman med eftertryck.
Arbetet med det nya utloppsröret och den UV-anläggning som är på gång började 2019 och har inneburit en logistisk utmaning utan like. Ovanför finns bostadshus och ett daghem, avloppsreningsverket är i gång dygnet runt och samtidigt har krävande sprängningar och byggarbeten utförts i berget.

Kakolabackens avloppsreningsverk är inrymt i en grotta som motsvarar två Åbohallar. När sprängningar utfördes måste hela reningsverket utrymmas och grottans dörrar öppnas så att spränggaserna kom ut.
Nuvarande kapacitet räcker inte till
Kakolabackens avloppsreningsverk sköter om reningen av ungefär 300 000 invånares och flera industriers och företags avloppsvatten i Åbo med omnejd.
När reningsverket togs i bruk i december 2008 ersatte det nio gamla reningsverk i Åboregionen. I dag tar reningsverket hand om fjorton kommuners avloppsvatten.

Det nuvarande utloppsröret mynnar ut i en jättestor dagvattenbrunn och därifrån leds vattnet vidare till hamnbassängen i Åbo. Men, när det regnar mycket räcker kapaciteten inte till för både det renade avloppsvattnet och regnvattnet och då måste man bromsa reningen vid reningsverket med den påföljd att orenat avloppsvatten åker ut i havet.
Det här är förstås inte bra. I framtiden befarar man också att medeltemperaturen i Finland höjs, att det regnar mera och att havsvattennivån stiger. Allt det här och det faktum att antalet invånare i Åboregionen ökar, sätter press på reningsverket.
Reningsverket måste kunna ta emot mera avloppsvatten, det måste kunna rena vattnet bättre och regnväder får inte leda till att reningsverket överbelastas.

Det är därför som man nu låter bygga inte bara ett nytt utloppsrör, utan också en ny process för avloppsvattenreningen – en UV-anläggning för att bli kvitt skadliga bakterier.
Under jorden kör lastbilar av och an, det blandas cement och lyftkranar transporterar delar inne i grottorna. Det är mörkt men fordonens strålkastare och Arfmans ficklampa lyser upp.

I något som liknar en stor korsning mellan olika tunnlar håller man på att bygga den nya UV-anläggningen.
Det betyder att avloppsvattnet, efter att det rensats, slammet har tagits om hand och miljontals mikroorganismer har ätit upp bakterier i vattnet, ännu kommer att behandlas med ljus.
UV-strålarna tar kål på sjukdomsalstrande bakterier och eventuellt kommer UV-strålningen också att råda bot på en del läkemedelsrester.
— Det renade avloppsvatten som i framtiden rinner ut i hamnbassängen i Åbo kommer att uppfylla de hygienkrav som ställs på badvatten, intygar Laanti. Ljuset dödar bakterierna till nästan hundra procent.
UV-bassängen och det nya utloppsröret tas i bruk på våren 2023. Det gamla utloppsröret kommer att finnas kvar som reserv.
Helheten med nytt utloppsrör och UV-anläggning kostar 48 miljoner euro. Det är reningsverkets största investering någonsin. Tillsvidare ser både budget och tidtabell ut att hålla.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.