Förflytta dig till innehållet

I 9 månader har vattnet i Mossala ibland gått att dricka, ibland inte – invånarna är arga och Pargas stad medger: Vi har misslyckats

Arkiv/Mikael Heinrichs
en vägskylt ute i skärgården
Det är inte många lägenheter som får sitt vatten från Pargas stads brunn i Mossala, men de som får det har rätt att förvänta sig att vattnet är drickbart.

Det har nu gått 9 månader sedan vattnet i Pargas stads brunn i Mossala, Houtskär, förorenades.

Emellanåt har vattnet gått att använda på egen risk och emellanåt har invånarna varit helt utan vatten och inte heller kunnat duscha eller tvätta sina kläder i vattnet. 

I 9 månader har Mossalaborna väntat på information och besked. Antingen direkt från Pargas stad eller från Väståbolands hyreshus som äger lägenheterna i fastighetsbolaget Bostads Ab Houtskärs Strandbrink och en del av lägenheterna i Bostads ab Facklan.

Men informationen har varit knapp, bristfällig och i vissa fall till och med obefintlig. Nu tryter tålamodet.

Ingen info alls till Mossala skolas nya ägare

Harri Markkula är färsk ägare av Mossala gamla skola. Han har inte fått någon information alls om att det skulle vara problem med vattnet och hör om problemen första gången när ÅU ringer upp honom på onsdagen.

I de två fastighetsbolagen Facklan och Strandbrinken verkar en del invånare ha fått information, men det är oklart om alla fått information. Det är också oklart om det utöver de två radhusen och den gamla skolan finns ytterligare hushåll som är kopplade till brunnen och vilken information de i så fall fått.

en vit träbyggnadÅU-foto
Mossala gamla skola såldes i fjol. Den nya ägaren, som håller på att starta upp inkvarteringsverksamhet i skolan, får vatten från stadens brunn. Han har inte fått någon information om vattenproblemen.

Invånarna fick dricka vattnet på egen risk

Det som hänt är att vattnet i Mossala plötsligt färgades brunt i november 2021. Efter det kunde invånarna under nästan två månader inte dricka vattnet, duscha eller tvätta kläder i det.

Som en dellösning på problemet togs en äldre brunn i området i bruk och i slutet av januari togs vattenprover som visade att vattnet från brunnen var nästan bra. Men bara nästan. Det innehöll nämligen lite koliforma bakterier. 

I en privat vattenbrunn hade kvalitetskriterierna uppfyllts men eftersom vattnet från den här brunnen distribueras till flera hushåll uppfylldes kriterierna för tillräckligt god vattenkvalitet egentligen inte.

Pargas stad informerade disponenten för fastighetsbolagen Facklan och Strandbrinken att det inte var förbjudet att dricka av vattnet men att invånarna måste informeras om bakterieförekomsten.

Vem som i slutändan fick informationen är oklart. 

Odrickbart under sommaren

Ett nytt borrhål borrades också men tillsvidare har man inte lyckats få upp vatten av en sådan kvalitet att det går att dricka.

I något skede ska en stor vattencistern ha placerats ut, men ingen fick information om vad det vattnet skulle användas till och om det gick att dricka. Sedan försvann cisternen.

Kring midsommar färgades vattnet igen brunt och efter det har vattnet varit odrickbart.

Just nu, i augusti 2022, är vattnet så pass klart igen att det går att duscha och tvätta kläder i det. 

Pargas stad har ansvaret

Mossalabrunnen sorterar under Pargas stads fastighetsavdelning och helhetsansvaret för brunnen ligger på byggherre Joakim Jansén. Han uppger att man försökt åtgärda vattenproblemen i Mossala men ännu inte lyckats.

Arkiv/ÅU
Brunnen i Mossala sorterar under Pargas stads fastighetsavdelning och inte stadens vattentjänstverk, som man kanske skulle tro. Ansvaret för brunnen ligger på byggherre Joakim Jansén.

Vid midsommar installerades bland annat vattenreningsfilter och det togs prov på vattnet. Resultatet får Jansén enligt egen utsago inte avslöja.

— Hur som helst kan man med blotta ögat se att vattnet inte är bra, uppger Jansén.

Eftersom vattnet är odrickbart levererar Pargas stad vattendunkar åt invånarna i Mossala. Det har man, med undantag för en vecka då vattenleveranserna glömdes bort, gjort hela sommaren.

Jag får inget svar. Det kan gå månader utan att jag får tag på någon.

Tom Rajakangas

Jansén säger att han under hela processen hållit disponent Tom Rajakangas och radhusens fastighetsskötare, som också råkar vara anställd vid Pargas stads fastighetsavdelning, informerade.  

Disponent Rajakangas uppfattning om informationen är ändå att den har varit otillräcklig och att det varit mycket svårt att kommunicera med Pargas stad. 

— Jag får inget svar. Det kan gå månader utan att jag får tag på någon, säger Rajakangas. Han är upprörd över att inte kunna ge besked åt oroliga och frustrerade invånare som ställer frågor om vattnet.

Invånarna har hela tiden betalat för vattnet

Som kronan på verket har invånarna, trots att vattnet under våren alltså innehöll koliforma bakterier, under sommaren inte har varit drickbart och tidvis varit så brunt att det inte har kunnat användas för att duscha eller tvätta kläder med, betalat för det.

I det privata bostadsbolaget Facklan är vattenavgiften inbakad i bostadsvederlaget och bostadsvederlaget har inte justerats trots vattenkrisen. Och Väståbolands hyreshus, som ägs av Pargas stad, har under hela den tid som det varit problem med vattnet uppburit en månatlig förskottsavgift på vattnet.

Varför har ni gjort det, Merja Kaarto, vd för Väståbolands hyreshus?

— Vi har inte känt till omfattningen på problemet, säger Kaarto och tillägger: Men vi ska rätta till faktureringen nu.

Kaarto kommer nästa vecka att föreslå för Väståbolands hyreshus styrelse att kunderna inte behöver betala någon vattenavgift för sommarmånaderna och inte heller för återstoden av året – oberoende av om vattensituationen får en lösning eller inte. Avgifterna som kunderna betalat för januari – maj i år kommer dessutom att återbetalas.

Preliminär information om avgifterna har skickats till hyresgästerna, säger Kaarto.

Lösningen på problemet?

Hur vattensituationen i Mossala ska lösas är det ingen som vet men chefen för Pargas stads fastighetsavdelning, Seppo Pihl, verkar ha förståelse för att Mossalabornas tålamod tryter. Han är också beredd att medge att staden misslyckats i hanteringen av vattenkrisen och kommunikationen.

— Om vi inte har nått ut med information till alla så har vi nog misslyckats med det här, så är det bara. Vi har nog försökt informera men om det är så att informationen inte har upplevts vara tillräcklig så har vi misslyckats, svarar Pihl.

Ännu ett nytt borrhål tror han inte är lösningen.  

— Jag tror att staden måste överväga en osmosanläggning, säger Pihl.

Kostnaderna för en osmosanläggning utreds som bäst. Ett sandfilter med tillsatt kol installerades också i brunnen så sent som i torsdags. Det här hoppas man ska få bukt med leran i vattnet. 

Glas fylls av vatten från kranArkiv/Stefan Holmström

Enligt Pihl kommer staden att ordna informationsmöte för alla berörda parter så fort som möjligt. Då ska frågor kunna ställas och svar ska ges.

Antalet lägenheter som får vatten från Pargas stads brunn i Mossala är cirka tio. I Mossala gamla skola håller den nya ägaren på att starta upp inkvarteringsverksamhet.  

Korrigering 15.8 kl 6:54: Fastighetsbolagens hela namn har skrivits ut och för Tom Rajakangas titel har korrigerats till enbart disponent och inte disponent för Väståbolands hyreshus. Rajakangas är anställd av Memera och inte av Väståbolands hyreshus.

Dela artikeln

2 kommentarer: “I 9 månader har vattnet i Mossala ibland gått att dricka, ibland inte – invånarna är arga och Pargas stad medger: Vi har misslyckats

  1. Bo von Nandelstadh skrev

    Pargas ville i tiderna bli och kalla sig för en ”Storstad” utan att riktigt inse vad det i praktiken innebar. Nu krånglar det livsviktiga vattnet i Houtskär utan att invånarna kan göra någonting åt ”stadsvattnet”. Hur länge tänker stadens beslutsfattare ännu sova ? Ni borde ha planerat och löst problemet för länge sedan ! Kom inte med några bristfälliga nödlösningar, med dagens teknik får man problemet ur världen på relativt kort tid, bara man gör någonting.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter