Huvudstaden fylls av både fackeltåg och demonstranter igen – polisen redo att rycka ut

För andra året i rad får finländarna på självständighetskvällen inte bänka sig i soffan för att följa med den traditionella slottsbalen.
Handskakningarna och festligheterna på slottet är inställda, men helt tomt väntas det ändå inte bli i huvudstaden.
Till skillnad från i fjol är studenternas fackeltåg och de lagliga demonstrationerna tillbaka. Från polisens håll hoppas man på en lugn kväll, men Helsingforspolisen är redo att rycka ut ifall det behövs.
— Vi har ändå varken behov eller vilja ett stoppa demonstrationer som ordnas i enlighet med lagen om sammankomster. Jag hoppas på en lika lugn självständighetsdag som i fjol, säger överkommissarie Heikki Porola.
Porola tror att det kalla vädret kan bidra till att många väljer att stanna inomhus i stället för att bege sig ut på gatorna för att fira.
Studenterna marscherar för 70:e gången
På grund av epidemiläget beslutade studentkårerna vid högskolorna i Helsingfors att endast ordna virtuellt program på självständighetsdagen i fjol. I år är det traditionella fackeltåget tillbaka och firar dessutom sitt 70 års jubileum.
”Det känns underbart att få fira denna traditionella festlighet tillsammans med studentgemenskapen igen efter ett års paus. Det värmer speciellt mycket att få se ett så stort gäng från huvudstadsregionens student- och studerandekårer samlas just jubileumsåret till ära”, säger Helsingfors universitets studentkårs styrelseordförande Jessika Isomeri i ett pressmeddelande.
Studenternas fackeltåg startar med en kransnedläggning på Sandudds begravningsplats klockan 16. En timme senare startar fackeltåget som går längs Mannerheimvägen till Senatstorget.
Flera demonstrationer att vänta
Demonstrationer ska enligt lag anmälas till polisen på förhand. I fjol hade polisen inte fått in några anmälningar om demonstrationer eftersom strikta sammankomstbegränsningar då rådde i hela landet.
Några mindre försök till demonstrationer startade ändå under kvällens gång, men de stoppades fort. Totalt greps fyra personer som misstänktes för hets mot folkgrupp.
I år har Helsingforspolisen på förhand fått meddelanden om fyra större sammankomster, som alla bedöms påverka trafiken i huvudstaden avsevärt. En av dem är studenternas fackeltåg. De övriga tre är mer av demonstrationstyp.
Demonstration och motdemonstration
Omkring klockan 15 samlas demonstranter på järnvägstorget till demonstrationen Suomi herää, som ordnas av en gruppering som går under samma namn. Demonstranterna beskriver sin demonstration som en marsch för politisk pånyttfödelse och kulturellt uppvaknande.
Omkring klockan 16.30 fylls Narinktorget eftersom demonstrationsmarschen Helsingfors utan nazister startar där. Demonstrationen är tillbaka efter fjolårets paus och ordnas nu för femte gången. Den fungerar som en motdemonstration till ytterhögerns 612-fackeltåg.
”Trots att extremhögerns tillställningar har minskat år för år vill vi ändå inte stanna hemma i år heller, då nazisterna marscherar i vår vackra stad. Det är vår allas gemensamma sak att ställa oss upp mot fascismen, och vi bör inte ge något som helst utrymme åt extremhögerns tillställningar”, säger motdemonstrationens informatör Eino Salama i ett pressmeddelande.
612-fackeltåget samlas på Tölötorg klockan 18.30. På Facebook meddelar den nationalistiska nättidningen Sarastus att fackeltågets evenemangssidor har raderats av Facebook efter en anmälningskampanj riktad mot evenemanget.
På sin webbplats skriver föreningen bakom fackeltåget att demonstranterna inleder sin politiskt obundna tillställning med festtal på Tölötorg, och därefter startar fackeltåget mot Sandudds begravningsplats.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.