Huspriserna sjunker i Kimitoön, Pargas och S:t Karins – i Åbo stampar de på stället

Den stora mängden gamla orenoverade hus gör att priserna sjunker eller står stilla i Åbo, S:t Karins, Pargas och Kimitoön.
Huspriserna sjunker eller står på ställe i Egentliga Finland. Om man tittar på priserna i Åbo, S:t Karins, Pargas och Kimitoön under de senaste åren är det endast i Åbo som priserna stigit, och inte ens där är ökningen stor.
Petri Abrahamsson som är områdesdirektör för Aktias fastighetsförmedling säger att den största orsaken är att många hus är så gamla.
Han uppskattar att cirka 80 procent av husen som säljs är gamla och i behov av relativt stora renoveringar.
– Det drar ner priset. För nya eller grundligt renoverade hus har priserna till och med stigit en aning, men då många hus är gamla sjunker medelpriserna, säger Abrahamsson.

Han påpekar också att det blivit svårare att få renoveringslån från bankerna, vilket gjort att många tvingats tänka om när det gäller husköp.
Antalet affärer har ändå hållits på ungefär samma nivå på de här orterna, så det är inte fråga om att finländarna inte längre vill bo i egnahemshus.
Men Abrahamsson säger att megatrenden urbanisering också märks klart hos oss.
– Allt fler flyttar till städerna där servicen finns. Höghus eller radhus intresserar många, så de inte behöver fundera på snöplogning och gräsklippning.
Havsnära boende kan locka
Att huspriserna sjunker är ändå inget Abrahamsson är orolig för. Fenomenet är det samma i nästan hela landet.
Enda klara undantagen för den senaste tioårsperioden är Birkaland och Åland.
Abrahamsson, kommunfullmäktigeledamot för Samlingspartiet i Pargas, tycker att såväl hemstaden som Kimitoön borde satsa starkare på attraktiva tomter med havsutsikt för både radhus och egnahemshus.
– Det är svårt för mindre orter att locka folk men det tror jag skulle vara ett sätt att göra det. Nya hus i Ljusudda, Vepo eller Norrbystrand säljs för ok priser, men annars finns det inte så mycket som lockar då många hus i Pargas är gamla.
Abrahamsson säger att coronan satt fart på många fastighetsköp, men tror att den stigande arbetslösheten och de många permitteringarna kan göra det lugnare på marknaden småningom.
Det ökade distansarbetet tror han inte kommer påverka bostadsmarknaden på något avgörande sätt.
– Det är trots allt inte alla som kan jobba hemifrån, och ganska få vill enbart jobba hemifrån. Det sociala livet på arbetsplatsen lockar nog i fortsättningen också.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.