Förflytta dig till innehållet

Husbolag får inte fälla riskträd – ”Varför får Åbo stad kapa gamla träd men inte vi?”

Stefan Holmström
Stort träd vid gammalt stenhus
Om trädet ska stå kvar, anser husbolaget att det inte kan vara invånarna som bär ansvaret om något allvarligt händer.

En spretig alm på en innergård oroar invånare i ett höghus vid Auragatan i Åbo. Husbolaget har därför försökt få tillstånd för att fälla trädet.

Enligt den undersökning som har gjorts av en arborist föreligger en klar risk för att fallande grenar kan skada människor, bilar eller konstruktioner.

Det rötangripna trädet har beskurits för att minska riskerna, men trots detta har tiotals grenar fallit ned, uppger husbolaget, som också citerar arboristens rapport:

”Då mar beaktar trädets struktur är risken stor för att stora grenar eller någon av trädets stammar kommer ned.”

Åbo: Vårda trädet, fäll det inte

Byggnads- och tillståndsnämnden fattade ett beslut i ärendet på torsdagen. Det blev ett nej: almen bör bevaras.

Staden har en helt annan syn på trädet. Almen anses vara en del av betydande trädhelhet på innergården. Dessutom är det primära målet att bevara träd som växer i ett detaljplanerat område, enligt stadens byggnadsordning.

Staden hänvisar också till arboristen: Trots skadorna kan trädet bevaras, med rätt åtgärder. Almen borde klara sig åtminstone tre år, och beskärning kan ge flera år till, enligt rapporten.

Husbolag avsvär sig ansvaret

Husbolaget anser att det handlar om ojämlik behandling om trädet inte kan fällas. Åbo stad har själv låtit fälla stora gamla almar i Braheskvären (vid Domkyrkan), påpekar husbolaget.

– Det motiverades med röta i trädens övre del, röta som får stora grenar och förgrenade stammar att lossa. I arboristens rapport konstateras att almen vid Auragatan har röta också nedtill.

Staden har också kapat 27 stora träd i Puolalaparken, noterar husbolaget, som påpekar att skolbarn rör sig på grannhusens innergårdar vid Auragatan. Husbolaget är granne med bland annat Cygnaeus skola och Puolalan koulu.

Om trädet ska stå kvar, anser husbolaget att det inte kan vara invånarna som bär ansvaret om något allvarligt händer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter